Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
25.05.2021 г.

От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата

Седмо издание
От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата

sinor

За седми път в чирпанското сел Средно градище ще се проведе националният Фестивал на лавандулата. Селището е традиционен домакин на празника, тъй като в полите на Средна гора са създадени едни от първите експериментални лавандулови насаждения на в България, съобщиха организаторите.

Годишно България изнася средно по около 200 тона висококачествено лавандулово масло. Франция е втора със среден добив от 40-50 тона.

"Целта на фестивала е да покажем уважение към традицията и да отпразнуваме заслужената позиция на България като световен лидер в производството на лавандулово масло от близо 10 години насам", каза директорът на фестивала Нина Гиргинова. И допълни, че целта на събитието е да се популяризира лавандулата като национален символ на страната подобно на емблематичната маслодайна роза Дамасцена. Фестивалът е посветен на производителите и преработвателите на лавандула, както и на всички любители на ароматното растение“, допълни Гиргинова. Почетен председател на феста е световноизвестният актьор Станислав Яневски, познат от сагата за Хари Потър и една от най-касовите продукции на Куентин Тарантино.

Следногорското издание на фестивала ще започне на 25 юни с лавандулов базар, работилница за децата, концерт и фотоизложба, а в събота се пренася в село Средно градище, където сутринта е планиран туристически преход от селото към масивите с лавандула. На площада ще бъде подредена фотографска експозиция „Лавандулови импресии“.

Дворът на кметството ще е домакин на традиционната кулинарна изложба, в която местните домакини ще премерят сили в приготвянето на ястия и напитки с добавка на лавандула. Изящни изделия, сувенири и апликации с лавандула, изработени от местни творци, ще бъдат предложени в специално организирания Лавандулов базар.

За пръв път в рамките на фестивала  ще има и фермерски пазар, където производители от региона и страната ще се включат с натурални и екологични млека, сирене, пчелен мед с лавандула, колбаси, вино, сладка и всякакви най-разнообразни хранителни изделия, произведени от работливите и всеотдайни фермери. В следобедните часове се организира Детската лавандулова работилница за рисунки, апликации и изделия с лавандула, а най-смелите и амбициозни участници ще се състезават в конкурса „Крал и Кралица на Лавандулата“. Наред с богатата музикално-фолклорна и танцова програма акцент на фестивала ще бъде гала-концертът на една от най-обичаните и популярни български изпълнителки - Йорданка Христова.

Със съдействието на своите съорганизатори – производителите на етерични масла, Националният фестивал на лавандулата организира опознавателен тур на най-модерната в региона дестилерия за лавандулово масло в Средно градище, където посетителите на място ще наблюдават процеса по преработка на етеричното растение. Предвиждат се дегустации на вино, произведено в избите в Средно градище и околностите.

Районите на Чирпан и Стара Загора са сред най-благоприятните за отглеждане на лавандула. В Средно градище и до днес виреят лавандулови растения, засадени преди повече от 70 години. В България вече има общо над 136 000 дка, засадени с лавандула, като средният годишен добив е над 51 000 тона.

Подпомагане след 2023 г.

По традиция второто годишно издание на Националния фестивал на лавандулата ще се проведе в същия формат на 3 и 4 юли 2021 г. в своята добруджанска лавандулова локация - град Генерал Тошево.

От 25 до 27 юни в Чирпанско се провежда Фестивалът на лавандулата
11474
 

Последни материали
Виж
При лек спад в цената спрямо предишната тръжна процедура
Йордания купи на търг почти двойно повече фуражен ечемик от планирания
При свинското обаче приходите нараснаха въпреки спада в количествата
Франция сви рязко износа на месо
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
Свързани материали
Виж
При около 85 на сто ожънати площи
Средният добив от пшеницата в Добричко надхвърля 560 килограма от декар
В разгара на прибирането на реколтата
Средният добив от лавандулата в Добричко е 544 килограма от декар
За сметка на обема намалява средната продажна цена
Гергана Андреева: Пандемията предизвика силен ръст в търсенето на лавандулово масло
Продукцията основно се изнася и е позната с качествата си по целия свят
Расте значението на производството на лавандула за аграрния сектор у нас
Ново направление в отглеждането на здравословни храни
Като римляните да си направим омлет от роза лавадула
Маса фермери ще пострадат от свръхпроизводство това лято
Обгазяват Добруджа с пелена от лавандулов дим
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини