Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.06.2021 г.

Защо и кога е необходимо ръчно опрашване на растенията?

Защо и кога е необходимо ръчно опрашване на растенията?

Да се занимаваме с “пчелни работи” е трудна и отговорна работа, но често е наложителна. Причините за това са няколко, а основната от тях – увеличаване на добивите. Това е полезно както за любителите – така и за професионалните градинари, а в процеса на натрупване на опит може да се роди ново хибридно разнообразие от зеленчуци или цветя. Тази година темата е особенно актуална предвид високата смъртност на пчелите в цялата страна.

Ползи от ръчното опрашване

Ръчното опрашване е прехвърляне на прашец от тичинките към плодниците на ръка – без участието на насекоми опрашители. Целта е да се подпомогне репродуктивния процес, при който се образуват семена, а без семена няма плод. Когато поленът попадне сам върху репродуктивния орган на същия индивид, процесът се нарича самоопрашване.

Още малко за ползите на кислородната вода в градината

Винаги е възможно да възникнат проблеми с опрашването и независимо от това, че растенията се развиват добре и цъфтят, но плододават незначително. В тези случаи е необходима допълнителна намеса.

Има няколко причини, налагащи ръчно опрашване на растенията:

1. При отсъствие на пчели или други опрашители ръчното опрашване е задължително, защото няма реколта. Това е наложило създаването на специални сортове – такива са партенокарпните хибриди краставици, които имат само женски цветове и не образуват семена.

2. Ръчно опрашване се прилага при създаване на хибриди, устойчиви на болести или постигане на други генетични качества – процесът се нарича хибридизация.

3. Защита на растенията от самоопрашване, при което се съхранява чистотата на сортовете.

Ръчно опрашване на домати, пипер и патладжан

Най-лесният начин за опрашване на тези култури при необходимост е да се разклати цялото растение. Той се прилага и е ефектижен при всички култури, които имат хермафродитни цветове – тичинки и плодници. Доматите, пиперът, патладжанът и много декоративни култури могат да се опрашват по този начин.

Обикновено вятърът или посещението на опрашители са достатъчни за опашването им, но при отглеждане в защитени места ( оранжерии, тераси, первази и др.), където няма опрашители или са малко на брой, тези растения се нуждаят от нашата помощ. Периодичното леко залюляване на храстите е достатъчно за опрашването на хермафродитните култури – разклащането позволява полените да попаднат върху плодниците. Прието е, че най-доброто време за тази процедура е обедното, когато температурата на въздуха е висока, а влажността е ниска. Специалистите са на мнение, че опрашване може да се прави и сутрин, но след изсъхване на росата.

Вторият начин е опрашване с четка. Могат да се използват памучни тампони или пера, но всички те трябва да бъдат сухи и чисти. Те имитират космите по тялото на пчелата и са достатъчно ефективни.

Оригинален начин за опрашване е използване на електрическа четка за зъби. Вибрацията на четката имитира движението на крилата и освобождаването на полените върху плодниците.

Ръчно опрашване на култури от сем. Тиквови

Културите от сем. Тиквови – тикви, краставици, тиквички, дини и пъпеши образуват мъжки и женски цветове на едно и също растение. В този случай опрашването е кръстосано и е по-сложно и трудно, защото прашецът от единия цвят трябва да се прехвърли върху плодника на другия.

Културите от това семейство образуват най-напред мъжки цветове, а женските се появяват по-късно, но за да има опрашване е необходимо да са налични и двата вида. След няколко докосвания трябва да се подновява вземането на пращец. Мъжките цветове след отстраняване на венчелистчетата могат да се използват и директно за опрашване – при тиквичките и тиквите е възможно, защото цветовете са достатъчно големи.

Важно е да се знае, че прашецът от мъжките цветове запазва качествата си няколко дни при правилно съхранение в хладилник – отворените мъжки цветове се отрязват, натопяват се в съд с вода (като цветя във ваза) и се поставят в хладилник. Така за няколко дни могат да издържат до отваряне на женските цветове.

Защо и кога е необходимо ръчно опрашване на растенията?
15981

Последни материали
Виж
Докато изнасят своето като за световно
Руските окупатори изкупуват украинското зърно под 100 долара за тон
Обвиняват го в натиск върху подчинен за предаване на изпитни въпроси от конкурс
Румънският селскостопански министър подаде оставка заради подозрения в корупция
Читалищата от региона обраха наградите в състезанията
Победителката в надпреварата за едра череша в Кюстендил е с диаметър 36 милиметра
Полезни съвети
Как да подхранваме пипера през периода на цъфтеж и плододаване
От партията настояват за разкриване на извършителите на хулиганската проява
Земеделци осъждат остро ново оскверняване на паметника на Стамболийски в Пазарджик
Същото важи и за зрелостниците, които ще бъдат студенти
Абитуриентите плащат сами здравните си осигуровки през летните месеци
Свързани материали
Виж
Ферма привлича дивите насекоми с осигуряване на храна през цялото лято
Пчелините в Украйна не стигат за пълноценно опрашване
Увеличеният бюджет ще стимулира производителността за сметка на субсидиевъдството
Агроведомството иска да повиши добавената стойност на родните продукти
Значението на опрашителите в световното производство на храни
Опрашители и причините за тяхното намаляване в света
Бранш под криза
Манол Тодоров: Назрял е моментът за директни плащания за пчелите, които опрашват културите
Европейски парламент
Неков: В новата ОСП трябва да има директни плащания за опрашване, финансово подпомагане за напояването и сериозно внимание към овцевъдството
Според учени дивите пчели са по-усърдни работнички от медоносните
Защо дивите пчели са по-важни за добрите добиви
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2022
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам