Начало » Пазари » Маслодайни култури
02.06.2021 г.

С 59 на сто повече рапица в Румъния през 2021/22 г. Реколтата от слънчоглед е с 29 на сто по-голяма

Благодарение на разширяването на площите с маслодайни култури и валежите през зимата
С 59 на сто повече рапица в Румъния през 2021/22 г. Реколтата от слънчоглед е с 29 на сто по-голяма

През новата маркетингова година се очертава стремително увеличение на производството на маслодайните култури в северната ни съседка. Според доклада на селскостопанското аташе към посолството на САЩ в Букурещ, публикуван от Службата за външните пазари (FAS USDA) в края на май, общият добив от маслодайни семена в Румъния през 2021/22 г. ще нарасне с 36% до 42 млн. тона. 

Предвижда се производството на рапица през следващия сезон да нарасне с 59%, производството на слънчоглед с 29%, а добива на соя – с 36%. Експертите очакват, че износът на маслодайни семена от Румъния след неблагоприятната за страната 2020 г. ще скочи с 43% на сто, като близо 90% от това количество ще се насочи към държавите-членки на Европейския съюз.

Износ на маслодайни семена от Румъния, в хил. тона виж в табличен вид, като последваш линка!

Прогнозата за  2021/22 г. предвижда  увеличение на площите за отглеждане на основните маслодайни култури със 7% в сравнение с миналогодишното равнище и то преди всичко за сметка на рапицата.

Агроспециалисти коментират, че метеорологичните условия през 2021 г. са по-благоприятни в сравнение с 2020 г. След сухата миналогодишна есен обилните зимни и пролетни валежи повишиха нивото на почвената влага  в основните земеделски райони на Румъния, които през миналата година жестоко пострадаха от суша.

Меката зима осигури благоприятни условия за развитието на рапица, като в същото време възстановяването на водния ресурс  в почвата означава  добър старт и за развитието на слънчогледа и соята.

Слънчогледово семе

Румъния е най-големият производител на слънчоглед в Евросъюза и е с най-големите площи, заделени за отглеждане на тази култура. Румънските фермери са  респектирани от благоприятната вътрешна и международна ценова конюнктура и през 2021/22 се очаква увеличение на засетите със слънчоглед площи с нови 2,7 на сто. През последните месеци условията за отглеждане на основната маслодайна култура се подобриха значително, включително в източните и югоизточните райони, които през миналата  година бяха засегнати от силната суша. Първите прогнозни данни предвиждат увеличение на добивите с 4,6% над средните за последните 5 години, като производството на слънчоглед през 2021/22 г. в момента се оценява на  2,7 млн.т, което е с 29% повече в сравнение с миналата година.  Експортният потенциал на Румъния през новия сезон в момента се оценява на около 1,58 млн.т, което е с 39% повече в сравнение с резултата, набелязан за текущия сезон (1,14 млн. т). На пръв поглед тези числа респектират, но статистиката за предишните плодородни години е далеч по-благоприятна 1,78 млн.т – 1,84 млн.т през 2017/18 г. – 2019/20 г.

По-голямата част от износа на румънския слънчоглед е насочена към държавите- членки на ЕС, които разполагат с големи преработвателни  мощности като Холандия и Франция и само около 15% се изнасят за трети страни,  най-вече за Турция.

Рапично семе

Местните експерти споделят, че студените пролетни температури са забавили развитието на рапицата, но текущите условия са благоприятни за развитие на посевите. Румънското поделение на FAS оценява площта за рапица за реколта 2021 г. на около 430 000 хектара. Разширение на площите и най-вече по-високи в сравнение с миналогодишните добиви се очаква да рефлектират за увеличение на реколтата на рапично семе в Румъния през новия сезон до 1,15 млн.т, което представлява ръст с 59%. Екстракционните заводи вече са готови да поемат голямото производство, като основният дял от добитото масло ще се насочи към биогоривната индустрия.

Перспективите за новата реколта определено са благоприятни, но според нас не трябва да забравяме, че преди забраната за използване на неоникотиноидни препарати за растителна защита през 2017 и 2018 г. Румъния е произвеждала 1,34 – 1,95 млн.т рапично семе (по данни на COCERAL).

Първи подробни прогнози за производството на рапично семе в ЕС през 2021/22 г. 

Соя

Благоприятната международна конюнктура даде позитивен импулс и за увеличение на площите за производство на соя.  Не е без значение в случая и субсидирането на производителите на соя според европейските регламенти със  сума, еквивалентна на $275 за хектар.

Като ограничаващ разширението на производството фактор експертите посочват  определените изисквания към отглеждането и преди всичко  достъпа до напояване. Наличните прогнозни данни предвиждат увеличение на производството на соя в Румъния през 2021/22 г. с  36%  над нивото от 2020/21 г. до 380 000 тона, като износът на соя се очаква да нарасне  с 28%.

С 59 на сто повече рапица в Румъния през 2021/22 г. Реколтата от слънчоглед е с 29 на сто по-голяма
12687
 

Последни материали
Виж
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Мнението на бранша
Бизнесът иска затвор за причинителите на птичи грип от малките дворове
Можем да използваме канелата не само в кухнята, но и в градината
Десетки сигнали за мнимо бедстващи щъркели в Хасково
БНБ предупреждава за зачестили телефонни измами с името на банката
Свързани материали
Виж
Разкриха измама на стойност 1,7 млн. евро, свързана с проекти за напоителни системи
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
През миналата година най-мащабно е отстъплението при свинското
Производството на птиче месо в Румъния е нараснало с над 5 на сто
Румънец източи 480 000 евро от Европейския фонд за морско дело и рибарство
България настоява за оптимизиране контрола на риболова в Черно море
Румънското правителство одобри 1,2 милиарда леи по преходната национална помощ за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини