Начало » Пазари » Животинска продукция
01.05.2021 г.

Всяка година по Великден консумираме до 30 милиона яйца

Евтин внос от Полша ги удържа от поскъпване
Всяка година по Великден консумираме до 30 милиона яйца

На Великден в България се консумират между 28 млн. и 30 млн. яйца, заяви за „Фокус“ председателят на Съюза на птицевъдите в България д-р Димитър Белоречков. По думите му за около 5-6 дни се произвеждат 30 млн. яйца. „Тези, които са били по-разумни, са ги купили още миналата седмица, защото трайността на яйцата е 28 дни при 18 градуса стайна температура, а след като се сварят, могат да се държат и в хладилник за по-дълго време“, обясни д-р Белоречков.

Според него един от големите проблеми при старите яйца е, че имат голяма въздушна камера, която понякога се пълни с вода или с боя. „Така яйцата стават непривлекателни, след като се обелят. Освен това се чупят и лесно. Могат да се проверят, както правехме на времето – от една тетрадка се прави продълговата фунийка и на осветление се вижда дали имат голяма камера. Ако имат, означава, че яйцата са стари. Това е много важно, защото все пак обикновено тези яйца повече ги ядат деца, което е опасно“, изтъкна председателя на съюза.

При всяко положение яйцата трябва да се варят най-малко 12 минути и след това да се охладят преди боядисването, споделя той. „Обикновено в този съд на дъното трябва да има някаква подложка, за да не се удрят в него, както и да са плътно вързани в мрежичка“, уточни д-р Белоречков. Той увери, че сега има достатъчно безопасни бои заради контрола от страна на Българската агенция за безопасност на храните.

Председателят на съюза смята по-малките яйца за по-добри по простата причина, че черупката е по-здрава.

И да са евтини, и да са скъпи, всеки ще прежали парите, но скок в цените не се наблюдава вече втора година и не очаквам нещо по-различно, посочи той. „Яйцата, внесени от Полша са по-евтини от българските, което показва, че има някакъв проблем. Най-вероятно се дължи или на това, че яйцата са стари, или на нещо друго. Това за мен е сериозен знак, тъй като нашите яйца са може би с най-ниската производствена цена. В България конкуренцията между предприятията е много голяма. Те са над 130“, посочи д-р Белоречков.

Той обърна внимание, че потребителите могат да различават българските от вносните яйца, като отворят кутията, в която са. „Трябва да се види на маркировката на самото яйце дали има BG. В България немаркирани яйца не могат да влязат, защото има контрол от БАБХ“, увери председателят на съюза.

По думите му разликата в себестойността на яйцата се дължи на няколко фактора. „Едното е дали купуват фураж, или сами произвеждат, защото тази година фуражите са много скъпи. От това зависи и себестойността на яйцата. Всеки един от тези производители, ако получи 1 ст. печалба, това за него е голямо постижение. Докато при търговците, ако нямат повече от 5 ст., те не го броят за приход“, подчерта той.

Междувременно заради пандемията от коронавирус износът на яйца от България е намалял значително, отбеляза д-р Белоречков. „Производителите не са притеснени от това, че износът е значително намален. Тази тенденция се дължи на факта, че страните, за които изнасяме, също имат проблем с коронавируса. Ресторантите им не работят, туристическият поток е намалял. Същото е и при нас, защото когато има много туристи, консумацията на яйца драстично се увеличава. Знаете, че в хотелите обикновено сутрин на закуска има по няколко вида ястия от яйца, защото това е най-евтината храна за туризма. Тази година също ще има проблем“, прогнозира той.

Председателят на съюза припомни, че преди пандемията България е изнасяла яйца основно за Гърция. „Сега износът е намален, защото и там туризмът е зле. В Германия, Швейцария и в много други страни също изнасяме яйца. Въпросът е, че около Великден цялата продукция отива на нашия пазар по простата причина, че това е моментът, в който се задоволяват нуждите на българите и консумацията е по-голяма“, обясни д-р Белоречков.

Всяка година по Великден консумираме до 30 милиона яйца
6456

Последни материали
Виж
Жътвата вероятно ще започне чак около 10 юли
В Добруджа чакат над 500 кила пшеница от декар
Инспекциите на производителите ще продължат до края на юни
През цялото лято БАБХ ще проверява търговци на неопакован сладолед
Само за 4 месеца компанията е увеличила вноса с 50 на сто
Голям руски търговец на дребно разширява асортимента от сръбски храни
464 награди получиха преподаватели от Тракийски университет – Стара Загора
ДФЗ отпусна помощи на животновъди и малинопроизводители за участие в изложения
Още 6 драги бяха извадени от пристанището на Бяла
Заловиха бракониери на бяла пясъчна мида край Приморско
Свързани материали
Виж
Разлики при патиците и кокошките при снасяне на яйца
Ако отглеждате кокошки, а искате и патици трябва да знаете някои особенности
По християнска традиция яйцата са задължителни на трапезата на Великден
Честито Воскресение Христово!
Комисията по стоковите борси и тържищата
За разлика от останалите храни само яйцата не поскъпват преди Великден
Спадът през февруари е над 5 на сто на месечна и годишна база
Производството на птиче месо и яйца в Турция намалява
БАБХ
От 7 април до 7 май ще вървят проверките за Великден и Гергьовден
Спрямо същия месец на миналата година
Заложените яйца за бройлери и патета са намалели рязко през януари
Приятели на SINOR.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
SINOR.bg 2003 - 2021
Essential SSL

Използваме бисквитки (cookies), за да ви осигурим възможно най-добро преживяване в нашия уеб сайт. Чрез използването на нашия уебсайт Вие се съгласявате със запазването на бисквитки във Вашето устройство.

Приемам