Начало » Пазари » Животинска продукция
01.05.2021 г.

Всяка година по Великден консумираме до 30 милиона яйца

Евтин внос от Полша ги удържа от поскъпване
Всяка година по Великден консумираме до 30 милиона яйца

На Великден в България се консумират между 28 млн. и 30 млн. яйца, заяви за „Фокус“ председателят на Съюза на птицевъдите в България д-р Димитър Белоречков. По думите му за около 5-6 дни се произвеждат 30 млн. яйца. „Тези, които са били по-разумни, са ги купили още миналата седмица, защото трайността на яйцата е 28 дни при 18 градуса стайна температура, а след като се сварят, могат да се държат и в хладилник за по-дълго време“, обясни д-р Белоречков.

Според него един от големите проблеми при старите яйца е, че имат голяма въздушна камера, която понякога се пълни с вода или с боя. „Така яйцата стават непривлекателни, след като се обелят. Освен това се чупят и лесно. Могат да се проверят, както правехме на времето – от една тетрадка се прави продълговата фунийка и на осветление се вижда дали имат голяма камера. Ако имат, означава, че яйцата са стари. Това е много важно, защото все пак обикновено тези яйца повече ги ядат деца, което е опасно“, изтъкна председателя на съюза.

При всяко положение яйцата трябва да се варят най-малко 12 минути и след това да се охладят преди боядисването, споделя той. „Обикновено в този съд на дъното трябва да има някаква подложка, за да не се удрят в него, както и да са плътно вързани в мрежичка“, уточни д-р Белоречков. Той увери, че сега има достатъчно безопасни бои заради контрола от страна на Българската агенция за безопасност на храните.

Председателят на съюза смята по-малките яйца за по-добри по простата причина, че черупката е по-здрава.

И да са евтини, и да са скъпи, всеки ще прежали парите, но скок в цените не се наблюдава вече втора година и не очаквам нещо по-различно, посочи той. „Яйцата, внесени от Полша са по-евтини от българските, което показва, че има някакъв проблем. Най-вероятно се дължи или на това, че яйцата са стари, или на нещо друго. Това за мен е сериозен знак, тъй като нашите яйца са може би с най-ниската производствена цена. В България конкуренцията между предприятията е много голяма. Те са над 130“, посочи д-р Белоречков.

Той обърна внимание, че потребителите могат да различават българските от вносните яйца, като отворят кутията, в която са. „Трябва да се види на маркировката на самото яйце дали има BG. В България немаркирани яйца не могат да влязат, защото има контрол от БАБХ“, увери председателят на съюза.

По думите му разликата в себестойността на яйцата се дължи на няколко фактора. „Едното е дали купуват фураж, или сами произвеждат, защото тази година фуражите са много скъпи. От това зависи и себестойността на яйцата. Всеки един от тези производители, ако получи 1 ст. печалба, това за него е голямо постижение. Докато при търговците, ако нямат повече от 5 ст., те не го броят за приход“, подчерта той.

Междувременно заради пандемията от коронавирус износът на яйца от България е намалял значително, отбеляза д-р Белоречков. „Производителите не са притеснени от това, че износът е значително намален. Тази тенденция се дължи на факта, че страните, за които изнасяме, също имат проблем с коронавируса. Ресторантите им не работят, туристическият поток е намалял. Същото е и при нас, защото когато има много туристи, консумацията на яйца драстично се увеличава. Знаете, че в хотелите обикновено сутрин на закуска има по няколко вида ястия от яйца, защото това е най-евтината храна за туризма. Тази година също ще има проблем“, прогнозира той.

Председателят на съюза припомни, че преди пандемията България е изнасяла яйца основно за Гърция. „Сега износът е намален, защото и там туризмът е зле. В Германия, Швейцария и в много други страни също изнасяме яйца. Въпросът е, че около Великден цялата продукция отива на нашия пазар по простата причина, че това е моментът, в който се задоволяват нуждите на българите и консумацията е по-голяма“, обясни д-р Белоречков.

Всяка година по Великден консумираме до 30 милиона яйца
16512
 

Последни материали
Виж
След като още толкова бяха внесени при мито от 5 на сто само за 6 седмици
Турция въведе безмитна квота от 1 милион тона за внос на царевица
Посетителите ще могат да опитат магарешко и кобилешко сирене
Във Враца за пръв път честват празник на родното сирене и млечни продукти
В язовир във Варненско заловиха нарушител при изваждането на хрилни мрежи
Извадиха поредните 550 метра бракониерски мрежи от бургаско езеро
Техни колеги обаче се отказаха заради субсидията за качествени плодове
Над 600 овощари от Кюстендилско искат обезщетение за измръзнала реколта
За нарушения при съхранение и за продукти без документи за произход
Спряха дейността на 2 обекта в София за търговия с храни на едро
С близо 39 млн. лв. се увеличава бюджетът за екоинвестиции по подмярка 4.2
Свързани материали
Виж
След значителни промени при вносителите извън основния клиент ЕС
Износът на яйца от Украйна нарасна двойно през първото тримесечие
За агнешкото се сещаме предимно по празници
И производството, и вносът на яйца у нас расте
В птицекомбината в Мизия цените не са променяни от 2 години
Производител не очаква яйцата за Великден да поскъпват
По данни на Евростат в България поевтиняват устойчиво от януари 2024 година
Яйцата в ЕС ускориха поскъпването през март на годишна база, но не и у нас
Митата на Тръмп само задълбочават проблема
Цените на яйцата на дребно в САЩ продължават да чупят рекорди
Великденските лакомства в Германия са поскъпнали над средното ниво
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини