Начало » Хоби земеделие » Малката градина
20.02.2021 г.

Защо на прорастващите семена остават семенните обвивки

Интересно за разсада
Защо на прорастващите семена остават семенните обвивки

Често срещан проблем е на една част от прорастващите семена да остават семенните обвивки, които задържат неотворени семеделните листа. Забелязва се, че тези новопокълнали растения изглеждат много по-хилави и изостават в развитието си в сравнение със своите родственици. Твърдата обвивка на семената има специална роля, отредена от природата – тя ги защитава от външни въздействия. Когато семената се отворят и кълновете достигнат повърхността на земята, те трябва да се освободят от нея, защото повече не им е нужна.

Как се прави бордолезов разтвор

Ако семенните обвивки останат, то това може да се дължи на няколко причини:

1. Първата и независеща от нас причина е – ниско качество на семената и в този случай преобладаващата част от кълновете остават със своите семенни обвивки. Когато семената са силни и имат достатъчно енергия – кълняемостта е висока. Колкото се доближават до крайните срокове на годност, толкова запасът от хранителни вещества намалява и кълняемостта също, а проблемът със семенните обвивки вече ще бъде налице. Това налага да се провери качеството преди засяване.

Как да защитим разсада от сечене?

2. Семената се засяват директно в почвата – без предварително рътене. Ако почвената смес е лека, то задължително след засяване трябва да се уплътни. Не направим ли това, голяма част от прорастващите семена ще останат с обвивките си.

3. При засяване семената не са поставени на необходимата дълбочина. Когато се намират по-плитко на повърхността, тогава няма достатъчно съпротивление при прорастване и обвивката остава.

Дълбочината на засяване зависи от различни фактори – от едрината на семената, особеностите на покълване и никнене, от механичния състав на почвата и др. Тя се движи в границите 0,5-12 см за различните култури. Обикновено дребните семена се засяват по-плитко, защото имат по-малък запас от хранителни вещества, а той трябва да е достатъчен, за да могат кълновете да достигнат повърхността на почвата. Когато са поставени много дълбоко, тогава може съвсем да не се покажат.

4. Пресушаване на почвата и сух въздух в помещенията за отглеждане на разсада. При недостиг на влажност семенната обвивка не може да се размекне и да се отвори добре, а в резултат на това не позволява на семеделните листа да се отворят. Наличието на достатъчна влажност позволява на кълновете сами да се освободят от нея.

5. По възможност не трябва да се игнорира краткотрайното накисване (без значение дали ще има стимулатор на растежа или само вода), защото това ще помогне на семената сами да се освободят от семенната обвивка.

Не бива да забравяме, че в природата няма нищо безполезно или излишно – семенната обвивка до определен етап изпълнява важна функция. Намесата е оправдана само при крайна необходимост.

Какво можем да направим при наличие на семенни обвивки?

Не бива да бием тревога преждевременно. Когато тези растения са незначително количество – нека естествения подбор да реши проблема. Щом не са имали достатъчно сили да се освободят от обвивките, то и в бъдеще ще се развиват по-бавно.

Ако сортът си заслужава намеса или е важен за нас – тогава ще трябва да помогнем на растенията да се освободят, но в никакъв случай не трябва да се действа механично.

Семеделните листа са крехки и нежни и може да се увредят.

Растенията се преместват на сянка и с помощтта на пипета, спринцовка или пулверизатор се мокри обвивката неколкократно. За създаване на парников ефект с необходимата влажност може да се покрият с полиетиленов пакет или прозрачна бутилка за известно време. След омекване на обвивката тя ще падне сама, а в краен случай може да помогнем малко с тъпата част на игла, но без да нараняваме нежните листенца.

Защо на прорастващите семена остават семенните обвивки
18051
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Виго ви дава висока устойчивост на CGMMV за успешна реколта краставици
Шест съвета как да спрете разпространението на ToBRFV
Полезни съвети
Водородният пероксид е ценен помощник при отглеждане на разсад
Полезни съвети
Домашно приготвени стимулатори за покълване на семената и растеж на разсада
Важно за разсада
Срокове за годност на зеленчуковите семена и техните особености
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини