Начало » Хоби земеделие » Малката градина
01.02.2021 г.

Как да защитим разсада от сечене?

Как да защитим разсада от сечене?

Ранните януарски и февруарски култури са много податливи на различни болести. Най-разпространената и опасна сред тях е сеченето или кореново гниене на шийката на разсада. Това е гъбично заболяване, което се развива бързо и безпощадно под повърхността на почвата, на нивото на кореновата шийка – младият разсад пада и умира. Сеченето засяга домати, пипер, патладжан, краставици, зеле, маруля, репички, а също петунии и други декоративни растения.

Потребност на зеленчуковите култури от хранителни елементи

Какво предизвиква заболяването?

Има много причини за това, но основните се крият в неправилни агротехнически дейности: заразена почва, гъсто засяване, прекомерно поливане, недостиг на чист въздух, излишна влага и топлина в почвата, резки температурни промени. Старите сандъци и контейнери, необработени преди сеитбата също са опасни, защото там може да са останали „провокатори“, които се активират бързо при подходящи условия.

Особености при засяването на разсада с пипер

Болестта се забелязва тогава, когато гниенето вече си е свършило работата и е станало очевидно – практически няма шанс да се спасят младите растения. В рамките на седмица, при неблагоприятни условия, разсадът пада като „посечен“, защото стъблата омекват и се чупят, а на мястото на поражението се получава изтъняване.

Обикновено сеченето засяга разсада от момента на поникване на семената до образуване на 2-3 истински листа. Ако в този интервал гъбичката не се е появила, тогава растенията ще продължат развитието си нормално.

Коя е най-голямата опасност?

Това безспорно е почвата, защото източник на заболяването са спорите на фитопатогенните гъби, постоянно намиращи се на повърхността – те се хранят предимно с мъртви тъкани, които покриват почвата с тънък слой. Когато влажността се увеличи, тогава предпочитана храна става кореновата шийка. Не бива да се изключва и факта, че на този етап разсадът е все още слаб и неукрепнал, без необходимия имунитет, а болестта може да го атакува лесно.

Как да разпознаем болестта?

Растенията изтъняват и потъмняват в основата – там, където излизат от почвата. Стъблата почерняват и младият разсад пада като покосен, но няма време за спасяване. Болестта се разпространява невероятно бързо от болните растения към здравите и за кратко време може да унищожи всичкия разсад. Заболяването се развива активно при плюс 21-26 градуса по Целзий, а гъбичката е доста жизнеспособна в диапазона 2-32 градуса. Няма сортове, които са устойчиви на сечене.

Микроскопичните патогени се намират в семенната обвивка, запазвайки жизнеспособността си 1,5-2 години и се активират при появата на благоприятни условия.

Преди сеитба необработените семена трябва да се дезинфекцират. Може да се използва калиев перманганат, Фитоспорин или друг препарат.

Дезинфекцията на почвата е задължителна тогава, когато не сме сигурни в нейните качества – отново може да се използва калиев перманганат (3 г на 10 л вода), 1%-ен бордолезов разтвор или подходящ микробиологичен продукт, който ще съхрани и увеличи полезните микроорганизми.

Киселинността на почвата е друг фактор, влияещ на сеченето. Причинителите обичат кисела почва и внасянето на дървесна пепел, доломитово брашно или вар ще окажат благоприятен ефект.

Гъстият посев е основателна причина за сечене на разсада – въздухът циркулира слабо между растенията, слънчевата светлина почти не преминава, но се задържа влага която причинява гниенето. Навременното пикиране и отделяне на слабите и повредени растения ще намали вероятността от заболяване.

Сянката е друг съюзник на болестта – при недостиг на слънчева светлина е задължително използването на изкуствено доосветяване на разсада с подходящи лампи.

Водата за растенията е не само благо, но може да бъде и зло – да, разсадът не понася добре дефицит на влага, но излишъкът се отразява още по-зле. Високата влажност, съчетана с висока температура е в основата на гниещите процеси.

Какво да направим при преполиване?

Поливането трябва да се преустанови незабавно – това ще намали гъбичната активност. Честотата на поливане е важна, но и начина също – поливайте не около корена, а по периферията на контейнера, а още по-добре е да се пръска със спрей. Отлично решение е капилярното поливане.

Повърхността се покрива със слой (1-2 см) прогрят пясък или тънък слой дървесна пепел, която има бактерицидни свойства и ще подхрани разсада.

На трето място, но не и по значимост е да се премахнат всички слаби и повредени растения, след което се третира със стимулатор за растеж.

Ако гъбичката вече е заразила една част от разсада, тогава пикирайте здравия в нови дезинфекцирани контейнери и почва, които поставете на топло, но без пряка слънчева светлина място. След вкореняване (5-7 дни) ги преместете на подходящо място, а когато почвата вече е изсъхнала, третира се с подходящ биофунгицид.

Най-ефективният начин за отглеждане на здрав разсад е използването му в тотфени таблетки, торфени контейнери или кокосов субстрат. Практиката показва, че така отглеждани растения много рядко страдат от кореново гниене.

Как да защитим разсада от сечене?
188771
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Най-опасните вредители по разсада и признаци за появата им
Отличен доматен разсад само за 22 дни
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Обвивката на лука е отличен тор за разсада и растенията по-късно през сезона
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини