Начало » Новини » Света
24.12.2020 г.

Обявиха 2021-ва за международна година на плодовете и зеленчуците

За да осъзнаем значението им за пълноценното хранене и икономиката
Обявиха 2021-ва за международна година на плодовете и зеленчуците

Генералният директор на Организацията за земеделие и прехрана Цюй Дуной обяви 2021 г. за Международна година на плодовете и зеленчуците, се посочва в съобщение на агенцията към ООН. Оттам смятат, че по този начин се осигурява възможност за повишаване на осведомеността за значението на плодовете и зеленчуците за здравето, храненето и продоволствената сигурност.

Дуной отбеляза, че коронавирусната пандемия принуди човечеството да търси нови пътища в борбата с глада и непълноценното хранене. Той подчерта също, че международната година на плодовете и зеленчуците ще покаже важността на цифровите технологии за повишаването на качеството на храненето и за разширяване на пазарните възможности. „Плодовете и зеленчуците са ценен източник на целулоза, витамини и минерали, на полезни фитохимични вещества. Организацията за земеделие и прехрана и Световната здравна организация препоръчват на всеки възрастен да включва всеки ден в менюто си най-малко 400 грама плодове и зеленчуци. Това ще помага за профилактиката на хроничните заболявания, включително на рак, диабет, сърдечно-съдовите заболявания и затлъстяването, и няма да се стига до недостиг на микроелементи в организма”, отбелязват от организацията.

Изтъквайки проблемите, с които е свързано подобряването на производството и велигите за доставка на храни, генералният директор на организацията призова държавите да приемат годината като възможност да усъвършенстват инфраструктурите си и методите за управление на селското стопанство, като по този начин подкрепят дребните фермери. По думите му плодовете и зеленчуците могат да се превърнат в стабилен източник на доходи за фермерите. От организацията добавят, че популяризирането на потреблението на пресни плодове и зеленчуци съдейства за засилването на ролята на дребните и семейните стопанства и открива широки пазарни възможности за милиони селски семейства. Оттам призовават да не се подминава и въпросът за равенството на половете, тъй като в много домакинства водещата роля в производството и потреблението на плодовете и зеленчуците играят жените.

Дуной призна, че в сектора на плодовете и зеленчуците загубите и развалянето на продукцията остават сериозен проблем, водещ до значими последици, и че подходите, които могат „да осигурят поддържането на безопасността и качеството, удължаването на сроковете за съхранение на пресните плодове и зеленчуци и тяхната хранителна ценност”, са от решаващо значение. „Намаляването на загубите и на развалянето на хранителните продукти съдейства за повишаване на продоволствената сигурност и за подобряване на храненето, за намаляване на емисиите парникови газове, за понижаване на натиска върху водните и земните ресурси, както и за увеличаване на продуктивността и за осигуряване на икономически растеж. До 50% от плодовете и зеленчицути, произвеждани в развиващите се страни, се губят в отделните звена на веригата за снабдяване от прибирането на реколтата до потреблението”, подчерта той.

Обявиха 2021-ва за международна година на плодовете и зеленчуците
11352
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Започна изложението за плодове и зеленчуци „Фрескон“ в Солун
По казуса с контрола върху вноса на плодове и зеленчуци
ВАС отмени връщането на частната лаборатория на Капитан Андреево
С изключение на ябълките и мандарините миналогодишната реколта е пълен провал
Производството на плодове в Хърватия се срива от година на година
Събирачите на диворастящи гъби и плодове ще имат право на пенсия
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини