Начало » Хоби земеделие » Малката градина
07.12.2020 г.

Важната роля на покривните култури

Важната роля на покривните култури

Много е писано и казано за ползите от покривните култури в наши дни, но учените продължават да изследват, тестват и оценяват тази важна роля. Много подробно е изследвано влиянието на ръжта, отглеждана като покривна култура при сеитбооборота царевица-соя. Тя е засята след прибиране на царевицата и се развива до засаждане на соята. Проучен е отблизо ефекта върху популацията на полезните почвени микроорганизми, намаляването на загубите от азот и намаляване на нитратите в почвата.

Каква е ролята на покривните култури?

Периодът, в който реално се губят най-много нитрати в почвата при сеитбооборота царевица-соя, е този преди засаждане на соята. С нагряване на почвата микроорганизмите разлагат органичните вещества и няма растения, които да поемат отделящия се азот – така потенциално загубите са много високи.

От друга страна, на свободните площи съществува риск от влошаване структурата на почвата и загуба на хранителни вещества поради ерозия, а покривните култури са един от най-добрите начини за смекчаване на този ефект.

И не на последно място, покривните култури са източник на храна и местообитание на почвените микроорганизми.

Кореновите ексудати на покривните култури са прости захари и аминокиселини. Те са предпочитана храна за микроорганизмите, а разлагащите се остатъци от тези култури ги снабдяват с въглерод и азот. Повечето микроорганизми живеят в кореновата зона – до или върху корените, така че наличието на живи корени в почвата увеличава микробното местообитание.

Пресметнете необходимите ви семена за зеленчуковата градина

Покривните култури влияят върху микроклимата на почвената повърхност – предотвратяване на екстремни температури, вятърна ерозия и забавяне на изпарението. Те са отговорни и за задържането, метаболизма и циркулацията на хранителните вещества.

Най-голямата група деструктори на полето са бактериите, разграждащи предимно прости и лесносмилаеми органични съединения, които лесно се разграждат, каквито са прясно нарязаните части на покривните култури. Гъбите разграждат по-твърди органични съединения, каквито са царевичните стъбла или корени.

Гъбите са по-малко в почвата от бактериите, но те са също толкова важни за нейното оздравяване. Две групи от тях, представляващи интерес, са сапрофитните, които разграждат целулозата и лигнина, и микоризните, които колонизират корените и увеличават усвояването на хранителните вещества от растенията.

Когато покривната култура расте през зимата, нейната коренова система става домакин на арбускуларни микоризни гъби, а когато тя бъде заменена от новата култура, тези гъби се разпространяват по естествен начин и върху нейните корени.

Интересното е и това, че покривните култури водят до бързо и значително увеличаване на биомасата на почвените бактерии, но гъбите реагират много по-бавно.

Изследвано е и влиянието на полезните микроорганизми върху устойчивостта на растенията на агресивни заболявания – колкото тяхното количество е по-голямо, толкова културите са по-здрави, а това отваря нови врати пред устойчивото земеделие.

Учените стигат до извода, че разумното използване на правилните покривни култури значително намалява нивата на нитрати в почвата и риска от замърсяване. Освен това, по-голямото количество биомаса осигурява на микробните популации източник на храна и местообитание за по-дълъг период от време.

Важната роля на покривните култури
24409
 

Последни материали
Виж
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-27април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата продължават да вдигат цените
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Свързани материали
Виж
ДЗЕС 6 е препъни камъкът
Кампанията за 2024 г. ще се забави, ако корекциите в Стратегическия план не бъдат одобрени до средата на март
Корекции в екосхемите
Стратегическият план залага нови срокове за покривните и междинните култури
Въпроси и отговори – четвърта част
Фермери живо се интересуват как ще доказват покривните култури в суша
Въпроси отговори – трета част
Наклонът за покривни култури се определя от цифровия модел на релефа, не от допустимия слой
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини