Начало » Пазари » Зърно
17.11.2020 г.

Китай подгрява световния пазар на зърно с изкупуване на запасите му

Заради срива в местното производство и възстановяването на поголовието от свине след АЧС
Китай подгрява световния пазар на зърно с изкупуване на запасите му

Китайските производители на фуражи, свиневъди и търговци променят световния пазар на зърно, издирвайки запаси навсякъде на фона на дефицита в страната, и това вдигна цената на царевицата на рекордно ниво, съобщи „Ройтерс”. Пекин вече лидер в покупките на зърно през настоящия селскостопански сезон, като счупи досегашните рекорди в това отношение. Този усилен внос и проблемите в много от ключовите страни-производителки помогнаха за поскъпването и на пшеницата и ечемика в целия свят, което според анализатори през следващите месеци може да предизвика сътресения в млечния и месния сектор, зависещи от зърното, и да съдейства за инфлация при хранителните стоки в световен мащаб. „Китай действа разумно, поръчвайки доставки на зърно и маслодайни култури няколко месеца преди цените да скочат”, коментира Оле Хау, директор за консултациите в брокерската компания IKON Commodities в австралийския град Сидни.

Цените на царевицата, предназначена за износ от САЩ, на пшеницата от Русия и на френския ечемик се увеличиха с 25-30% от май досега. Същевременно подиндексът за цените на зърното в света, изчисляван от експерти на Организацията за земеделие и прехрана, се повиши със 17% в сравнение с миналата година, достигайки най-високото си ниво за последните 5 години. За последните 3 месеца фючърсите за царевицата и пшеницата на борсата в Чикаго се повишиха съответно с 25% и 17,5%. „В Китай цената на царевицата и валутата са на многогодишни моксимуми, затова купувачите се стремят да осъществяват активен внос”, посочва Дерън Фридрихс, старши анализатор в компанията за търговия и финансови услуги StoneX.

Ключов катализатор за недостига на зърно в Китай бе сривът в производството на царевица в страната след тежките наводнения през пролетта и лятотот на годината, предизвикал безпрецедентен внос в най-големия потребител на зърно в света. Другата причина за увеличаването на покупките на зърно от май досега бе изчерпването на някога огромните запаси в страната. Спадът в предлагането заедно с високото ниво на търсене от производителите на фуражи доведе до недостиг между 20 и 30 млн. тона зърно в Китай през настоящия сезон. Свиневъдният отрасъл се възстановява след 2 тежки години, през които заради огнища на африканска чума по свинете бяха унищожени стотици милиони домашни прасета. Китай обаче бързо увеличава поголовието, което е най-голямото в света. „Вътрешните ни запаси са недостатъчни, докато търсенето от страна на свиневъдството, както се очаква, само ще расте. Купуваме всичко, което можем и когато сметнем за нужно”, заяви мениджър в голямо свиневъдно предприятие от северен Китай, пожелал да остане анонимен.

Данни на китайските митници показват, че вносът на ечемик, царевица, сорго и пшеница в страната е скочил с 83,3% до 20,86 млн. тона през първите 9 месеца на годината в сравнение със същия период на 2019 г., като се очаква, че покупките на зърно ще продължат да се увеличават. „Тъй като цените на царевицата се повишават постоянно и, както се очаква, ще продължат да се повишават, когато се стигне до зърното-заместител, включително вносен ечемик, сорго и пшеница, аз вече пазарувам за януари-юни следващата година”, заяви мениджър за покупките на фуражи от южен Китай, който вече е купил 200 хил. тона царевица от САЩ и Украйна, както и сорго и ечемик от САЩ, Аржентина и Франция.

През първите 9 месеца на годината Китай е закупил от САЩ 3,724 млн. тона сорго – с 2,61 пъти повече, отколкото през 2019 г., и 81% от целия износ на сорго от САЩ за годината. Вносът на ечемик от Франция през същия период е скочил с близо две трети до 1,08 млн. тона, сочат данни на китайските митници. Износът на ечемик и сорго от Аржентина, Украйна и Канада също скочи през тази година и това тласна цените за износ на някои ключови култури с цели 50% над миналогодишите.

Покупките за бъдещи периоди на селскостопанските култури в Китай вече са на рекордно високо ниво. Купувачите са си поръчали около 17 млн. тона царевица през сезон 2020-2021 г., започнал на 1 септември, и са готови да купуват още и още, което превърна Китай заедно с Япония във втория вносител на царевица в света. „Превръщането на Китай в голям световен вносител на царевица е важно събитие на пазарите на зърно. Пазарът не очакваше това да стане толкова скоро”, заяви Филип Шалмен, френски икономист и директор за борсово търгуваните селскостопански продукти в в компанията за пазарни изследвания Cyclope. Очаква се Китай да започне да купува от Мексико, като според двама анализатори през настоящия сезон ще бъдат внесени около 15 млн. тона ечемик и сорго. Вносът на пшеница през сезона се очаква да достигне рекордните 9 млн. тона, твърди чиновник в държавна търговска компания. Очакват се и допълнителни покупки на царевица от САЩ. „Най-добрият вариант е да се купи мног американска царевица, а вторият най-добър вариант е да разполагате на склад с големи количества вносен ечемик и сорго. Ще купуваме постоянно, докато има фуражно зърно на изгодна цена, тъй като търсене на царевица има винаги”, заяви цитираният мениджър в компанията за производство на фуражи от южен Китай.

Ненаситният апетит на Китай разтърси световния пазар на зърно. По отношение на търсенето ключови купувачи като например производителите на месо в Бразилия вече страдат от недостига на зърно и инфлацията. Очаква се през 2021 г. ръстът на цените на зърното да се отрази и на други големи купувачи. Колкото до предлагането, заради неблагоприятните метеорологични условия през тази година се свиха запасите от царевица в САЩ, от пшеница в Черноморския регион и от ориз в Югоизточна Азия.

Китай подгрява световния пазар на зърно с изкупуване на запасите му
14080
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
Ръстът е най-значим при царевицата, ечемика, слънчогледа и рапичното масло
ЕС увеличи значително износа на зърно и маслодайни продукти за Китай
При обилно предлагане, понижаващи се цени и перспективи за богата реколта
Китай отмени поръчки за близо 2 милиона тона за внос на пшеница от САЩ и Австралия
За фермери
Започва безплатна Академия по предприемачество в земеделието, отличникът получава 5000 лв
На цени между 227 и 230 долара за тон с включени разходи за превоз
Китай закупи голямо количество фуражна царевица от Украйна
Особено при соята и царевицата
Китай ще остане водещ вносител на фуражни култури още 10 години
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини