Начало » Пазари » Зърно
10.09.2020 г.

Спадът в реколтите в ЕС и Украйна качи износа на зърно от Русия до рекордно ниво

Високите цени в разгара на жътвата също стимулират износителите
Спадът в реколтите в ЕС и Украйна качи износа на зърно от Русия до рекордно ниво

През август Русия е изнесла 5,7 млн. тона зърно, сочи коригираната оценка на местния аналитичен център „Русагротранс”, цитирана от електронното издание АПК-Информ. Ако тя бъде потвърдена от официалната статистика, това би било  рекордно месечно количество, откакто се води статистика по въпроса. Директорът на центъра Игор Павенский припомни, че първоначалната оценка бе за изнесени 5,6 млн. тона зърно. „Посочените количества включват около 4,9 млн. тона пшеница, 570 хил. тона ечемик и 110 хил. тона царевица”, уточни той. Колкото до прогнозата за септември, експертът обяви, че засега износът на зърно от Русия се оценява на 5,6 млн. тона – доста над миналогодишния показател от 4,56 млн. тона. „Още през първите 7 дни от месеца Русия достави на външните пазари 1, млн. тона зърнени култури”, изтъкна той.

Русия се възползва и от факта, че макар в северното полукълбо в момента да е сезонът на прибиране на реколтата, цените на пшеницата са на високо ниво, а това само ускорява темпото на износа. Директорът на отдела за анализи в Руския зърнен съюз Елена Тюрина отбеляза пред електронното издание Агроинвестор, че цената на пшеницата достигна връх на 1 септември, когато на френската борса Euronext тя се котираше на 230 долара за тон, а в Чикаго – на 250 долара за тон, като в края на миналата седмица се понижи съответно до 228 и 246 долара за тон. „Цените на нашата пшеница за износ също продължават да растат – през последната седмица те се пивишиха с 2,6% FOB Новоросийск и сега са средно 213,5 долара за тон. В сравнение със световните цени стойността на нашата пшеница остава привлекателна за купувачите – сега тя е по-евтина от френската с 6,5%”, изтъкна Тюрина.

„Положението в момента е благоприятно за нас, тъй като във Франция спадът в производството на пшеница е значителен и поради това нейната цена е много висока дори за вътрешния пазар”, добавя и директорът на аналитичния център „СовЭкон” Андрей Сизов.

Тюрина смята, че пазарът на пшеница през този сезон ще бъде доста напрегнат. Цените на руската пшеница могат да бъдат подкрепени в бъдеще от свиването на потенцияла за износ от Европейския съюз с 12,5 млн. тона и от Украйна с 3,2 млн. тона, а това ще означава, че в Черноморския регион пазарът ще се определя от Русия. „Свиването на потенциала за износ на основни държави-производителки на пшеница за пазарите в Африка, Югоизточна Азия и Близкия Изток е по-голямо от увеличаването на нашия потенциал за износ, съответно и търсенето на руска пшеница ще се увеличава. Това вече се потвърждава от активните покупки от Египет и Турция”, коментира тя. Директорът на отдела припомня, че през миналия сезон руската пшеница достигна максимална цена от 230 долара за тон през януари, и очаква, че и през този сезон тя ще бъде достигната. Спад на цените ще има вероятно през март-април след първите оценки за новата реколта в основните държави-производителки, прогнозира тя.

На свой ред Сизов смята, че поскъпването на пшеницата на световния пазар през последните седмици е обусловен от очаквания спад на реколтата от царевица в САЩ. Цената на царевицата се покачва и съответно поскъпва и пшеницата, подчертава той. „Тенденцията за ръст на цените обаче вероятно е към края си – не е изключено през миналата седмица да е достигнат върхът както ва световните, така и на руските цени за износ. Ако не се случат някакви извънредни събития, метеорологични или политически, то и световните, руските цени за износ вероятно ще започнат да се понижават”, твърди директорът на аналитичния център.

Високите цени доведохадо активни продажби на пшеница от фермерите не само в южна Русия, но и в централна и в Поволжието, където реколтата е много силна. „Не изключваме възможността през септември и октомври да бъдат изнесени по над 5 млн. тона пшеница. Това не се е случвало досега – рекордът бе 4,9 млн. тона през август 2019 г.”, припомня Сизов.  

От зърнения съюз оценяват износа на пшеница през септември по-консервативно – на 4,5 млн. тона, малко повече, отколкото през август, като износът на зърно като цяло се очаква да достигне 5,1-5,2 млн. тона. Прогнозите на съюза и „СовЭкон” за износа на пшеница през настоящия селскостопански сезон обаче съвпадат – 38 млн. тона при 34,8 млн. тона през сезон 2019-2020 г., приключил на 30 юни.

Спадът в реколтите в ЕС и Украйна качи износа на зърно от Русия до рекордно ниво
10968
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Русия отпусна над 203 милиона евро за нисколихвени кредити за фермерите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини