Начало » Хоби земеделие » Малката градина
21.09.2020 г.

Подгответе се за ранните слани

Подгответе се за ранните слани

Тъкан срещу слана Агривело

Често септември ни изненадва с първите слани, когато градината все още е пълна със зеленчуци. Особено опасно е това за топлолюбивите култури. Ако измръзне продукцията, тя ще се повреди и трудно ще се съхрани. Затова предвидливите стопани вече са прибрали по-топлолюбивите зеленчуци- зеления фасул, краставиците, доматите, зеления пипер.

В случай обаче че изненадващо метеоролозите предупредят за възможни слани, трябва да се вземат бързи мерки. Ако плодовете все още са на полето и нямате възможност да ги оберете, веднага ги покрийте с найлон, слама или други материали. Разбира се, това ще е възможно на малки площи. При по-големи градини изскубете растенията, струпайте ги на купчина и ги покрийте с листа и стъбла. След това ще ги оберете, сортирате и приберете.

Добре е все пак да имате готовност, ако разберете, че ще падне слана. За целта струпайте на купове мокра слама, листа и други влажни материали, ще ги запалите при нужда. Така ще намалите топлинното излъчване от почвата и растенията и ще затоплите въздуха. Образуваният дим и водните пари ще затоплят въздуха и ще предпазят почвената повърхност от топлинното излъчване. Тогава вместо слана се образува роса. Поливането и дъждуването също ще запазят растенията.

Ако сте почитател на новите технологии използвайте тъкан срещу слана Аgrivelo 17

AGRIVELO 17 е идеално покритие за зеленчуци и цветя. Намира приложение в отглеждането на цветя, салати, картофи, моркови, ягоди, пъпеши и др. Прилага се с голям успех при отглеждане на разсади за ранно производство. Помага за затопляне на почвата и предпазва растенията при ранно производство на картофи. AGRIVELO е бяло нетъкано покритие от полипропилен с UV защита. Без наличие на химични вещества – нетоксично и безопасно за растенията. Полага се директно върху растенията, като ги предпазва и ускорява тяхното развитие. AGRIVELO защитава растенията от измръзване и насекоми. Позволява им да растат свободно – могат да дишат, да бъдат напоявани и третирани с водоразтворими вещества. Не абсорбира водата и изсъхва бързо след дъжд. Покритието е леко и не затруднява растежа. Може да се полага веднага след засаждането, ускорява поникването и развитието. Изтегля беритбата 1-2 седмици напред. Прилага се на открити площи, в парници и оранжерии. Предлага се в многобройни размери.

Кои зеленчуци поразява първо мраза

Най-много ще пострадат от преждевременни слани карфиолът, зеленият фасул, краставиците, доматите, пиперът, патладжанът. Белите и мускатните тикви са също силно чувствителни. При опасност от слана оберете ги, подслонете ги на сухи и защитени от студа места. Те ще доузреят и може да се запазят дълго дори и след Нова година

Цветята може да сложите в саксии

Заедно със зеленчуци има още цъфнали цветя в градината. За да не ги попари сланата, може да ги пресадите в саксии и те ще цъфтят още дълго. Най-добре понасят преместването мушкатата, бегониите, калцеоларията, луковичните.

Подгответе се за ранните слани
23027
 

Последни материали
Виж
Седмица по-рано от обявения срок – 15 май
Близо 291 млн. лв. получиха 51 000 стопани по украинската помощ
Предстоящо
До 10 юли се приемат проекти в конкурса на ЕК за най-приобщаващите проекти в селските райони
График на информационната кампания за директни плащания 2024
Дохранване на млечните крави на зелена паша през май
Русия увеличи износа на маслодаен лен за Полша, Белгия, Сърбия и Беларус
Цифровизация
Японски вносител на препарати поръча на българи да внедрят новата й ERP система
Свързани материали
Виж
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Новозеландската FrostBoss C49 задвижва перките си автоматично и сваля топлия въздух към овощни дръвчета и лози
Машина за вятър гони пролетните слани и спасява реколти
ХортиСмарт предлага трайни и иновативни решения срещу пролетни слани и мразове
Критични температури при овошките и методи на защита от слана и измръзване
Част втора - инверсия, катабатичен вятър, точка на втечняване
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Първа част
Съвременни защити от измръзване и слана за овощари и лозари
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини