Начало » Хоби земеделие » Малката градина
05.07.2020 г.

Карфиолът за туршията се сади сега

Карфиолът за туршията се сади сега

Карфиолът за късно есенно производство се засажда до към средата на юли. Между растенията в реда се оставят 45-50 см (250-300 стръкове са нужни на 100 кв. м.). При късно разсаждане в години със студена есен много от растенията не образуват глави. Веднага след разсаждането се полива с течаща вода. За да е добро прихващането, 3-4 дни по-късно отново се пуска водата, поливката обаче да е "по-тънка". Заедно с това неприхваналите се, увехналите растения се подсаждат.

Почвата трябва да се поддържа винаги рохкава и чиста от плевели. Окопава се по-плитко, тъй като корените на карфиола не са дълбоки и могат да се повредят. Първото окопаване е много важно и не бива да се отлага, то създава началните условия за по-бързия растеж на карфиола. Прави се веднага след прихващането, когато се забележи растеж на листата - около 10-12 дни след разсаждането. Вегетационният връх на заритите растения се освобождава от притискащата почва. Подхранва се 2-3 пъти с по 1,5-2 кг/100 кв. м амониева селитра. Първото подхранване може да е с първото окопаване, второто - около две седмици по-късно. Този зеленчук натрупва по-големи количества нитрати, когато се прекалява с азотното подхранване. Но има и други неблагополучия: силно се разраства листната маса. Образуването на главите пък се забавя, те прорастват със зелени листенца, образува се кухина в кочана на главата, което влошава външния вид на продукцията. Много ефективно е да се направят едно-две подхранвания с размит в поливната вода пресен оборски тор - около 20 кг/100 кв. м. Добре е това "шербетуване" да се направи през първата половина на август, а към края на месеца - да се повтори. Понякога, когато рН е висока (почвата е алкална), се налага внасяне на микроелемента бор. Тогава се тори с боракс, не повече от 200 г/100 кв. м.

Редовното напояване е от голямо значение, защото цветното зеле е много влаголюбиво през цялата вегетация. Не бива да се засушава даже по време на рязането на главите. Обикновено се полива един път седмично, но при по-лека почва и при по-високи температури - и два пъти. Освежаването на растенията чрез оросяване с маркуч или дъждуване е много полезно, комбинира се с напояването с течаща вода. Карфиолът трябва да се полива особено интензивно, когато се формират и нарастват главите. След всеки една-две поливки почвата да се разрохква. Уплътняването влошава проветряването й, а към това растението е много чувствително.

Карфиолът за туршията се сади сега
16858
 

Последни материали
Виж
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Европейска асоциация за вълна
Свързани материали
Виж
Карфиолът Istem е част от иновативните, свежи и лесни за отглеждане сортове на компанията
Синджента с номинация за иновативност от Fruit Logistica Innovation Award 2022
И защо трябва да сменяме мястото за засаждане
Азбука кой зеленчук след кой да садим
Как иновациите в зеленчукопроизводството помагат в борбата с разхищението на храна
Съвети към градинаря
За различните видове зеле – различно подхранване
Време е да се захванем с късния карфиол
Туршия от карфиол, лукчета и краставички
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини