Начало » Новини » Страната
21.05.2020 г.

И принц Чарлз се впрегна да агитира британците за събирането на реколтата

Кризата с коронавируса прикрива породените от напускането на ЕС проблеми
И принц Чарлз се впрегна да агитира британците за събирането на реколтата

Принцът на Уелс Чарлз се присъедини към кампанията "Събирай за Великобритания" и призова населението на страната, останало без работа покрай разпространението на коронавируса в страната, да помогне за прибирането на реколтата през сезона, става ясно от публикация на официалната страница на кралското семейство в една от социалните мрежи. „През този нестабилен период обичайната ни рутина и начинът ни на живот като цяло се променят. Селското стопанство и секторът на храните не са изключение. Ако искаме да съберем реколтата от британски плодове и зеленчуци, ще ни трябва армия от работна ръка”, коментира принцът.

В обръщението си той се позовава на очевидния факт, че храната „не се появява от нищото” – произвеждат я фермерите. По думите му последните седмици са показали, че хранителните стоки са ценен ресурс, който не бива да се приема за даденост. И именно затова духът на масовото движение от Втората световна война „Събирай за Великобритания” се възражда отново в настоящата кампания, изтъква Чарлз.

Той припомня, че през следващите няколко месеца се очертава необходимост от хиляди работници в селското стопанство за прибирането на реколтата , което ще продължи до началото на есента. „Често слушам, че сезонните работници са трудолюбиви. Не се съмнявам, че работата ще бъде еднообразна и напрегната. Невъзможно е обаче да не бъде оценявана по достойнство, особено в пика на световната пандемия. Затова призовавам – събирай за Великобритания”, завършва принцът.

Онова, соето членът на кралското семейство изобщо не е и възнамерявал да споменава, е, че заради излизането на Великобритания от състава на Европейския съюз страната загуби прекия достъп до относително евтина и доста по-квалифицирана от обичайната работна ъка – българи и румънци на драго сърце получаваха за прибирането на реколтата доста по-добри пари на острова от онези, които щяха да вземат за същата дейност в родните си държави. Макар вече да се чувства необременявана от ограниченията на ЕС в политиката си на управление на трудовите ресурси, Великобритания не предложи достатъчно квоти за чужденци (около 10-15% от необходимите), които да заместят източноевропейците в събирането на реколтата на местните фермери, а последният опит на тяхно място да бъдат наети британци се оказа пълен провал – от няколко десетки хиляди кандидати едва 112 човека успяха да се споразумеят с работодателите за заплащането и условията на труд, като повечето изобщо не отговаряха на предварителните изисквания. Ограниченията за пътуване, наложени от разпространението на коронавируса, както и фактът, че Великобритания с първоначално лежерния си подход към пандемията се оказа сред най-засегнатите страни, пък отказва значителна част от досегашните сезонни работници да пристигнат отново, въпреки чме фермерите са склонни да ги наемат, осигурявайки транспортирането им със самолети и спазването на всички противоепидемиологични мерки, което повишава разходите им.

И принц Чарлз се впрегна да агитира британците за събирането на реколтата
7006
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Младите животни намаляват при стабилизиране на свинете за разплод
Поголовието от свине във Великобритания намаля с над 10 на сто за година
След напускането на общия пазар на общността
Бюрокрацията сви износа на храни от Великобритания за ЕС
Спад е отчетен и при ечемика и овеса
Реколтата от пшеница във Великобритания намаля с 10 на сто
Очаква се ръстът на производствените разходи да свие и тазгодишната реколта
Цената на доматите във Великобритания изкачи 50-годишен връх
Заради влажното време
С близо 3 процента спада производството на мляко във Великобритания през октомври
Той е десетият на ветровития пост от 2010 година насам
Британският министър на здравеопазването пое земеделското министерство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини