Начало » Новини » Страната
23.04.2020 г.

Фермерите могата да заявяват по електронен път новите образци на трудови договори за краткотрайна сезонна работа

Фермерите могата да заявяват по електронен път новите образци на трудови договори за краткотрайна сезонна работа

От 21.04.2020 г., регистрираните земеделски стопани и регистрираните тютюнопроизводители могат да заявяват по електронен път новите образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа (по чл. 114а от Кодекса на труда) – за повече от един ден. За целта беше надграден Порталът за предоставяне на трудови договори по чл. 114а от Кодекса на труда съгласно параграф 49б от Преходните и заключителните разпоредби на Закона за мерките и действията по време на извънредното положение, съобщиха от Министерството на труда и социалната политика.

С разпоредбите на параграф 49б от Закона се регламентира, само по време на извънредното положение, договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа да се сключват за повече от един ден, и за 6 часа, освен за 4 и 8 часа, както и да не се заплащат предварително осигурителни вноски. Трудови договори за повече от един ден в периода на извънредното положение могат да използват освен регистрираните земеделски стопани, и регистрираните тютюнопроизводители, за обработка на насажденията и прибиране на реколтата от плодове зеленчуци, розов цвят, лавандула и тютюн. Запазва се и възможността за използване и съответно генериране по електронен път на образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа за един ден и срещу предварително заплатени осигурителни вноски.

Великобритания вдига 4 път квотата за чужденци извън ЕС за сезонна работа във фермите

Регистрираните земеделски стопани и тютюнопроизводители, които ще използват за пръв път Портала за трудови договори по чл. 114а от Кодекса на труда и при регистрацията си в Министерството на земеделието, храните и горите са предоставили валиден електронен адрес, ще получат автоматично потребителско име и парола за вход в системата. Тези, които не са предоставили валиден електронен адрес, следва да предоставят такъв в Инспекцията по труда, за да им бъде осигурен достъп. Предоставените до момента достъпи до портала остават валидни.

Повече информация за използването на новия образец на договорите за краткотрайна сезонна селскостопанска работа, както и Ръководство на потребителя за работа с Портала е публикувана в сайта на ИА „Главна инспекция по труда“, в рубриката „За работодатели и работещи“, подрубрика „Трудови договори по чл. 114а“ - http://www.gli.government.bg/page.php?c=82 Ръководството е публикувано и в интернет страницата на проект „Оптимизация и иновации в ИА ГИТ“, в рубриката Дейност 10 - http://innovation.gli.government.bg/. При необходимост назначени по проекта помощник-инспектори могат да съдействат на земеделските стопани и тютюнопроизводителите за работа със софтуера. Проектът е финансиран по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“, съфинансирана от ЕС чрез Европейския социален фонд.

Германия облекчава правилата за пътуване заради сезонните работници от чужбина

ИА „Главна инспекция по труда“ напомня на земеделските стопани и тютюнопроизводители, че следва до 24.04.2020 г. да генерират уникални идентификационни номера за използваните до момента нови образци на трудови договори за краткотрайна сезонна селскостопанска работа – за повече от един ден.

Фермерите могата да заявяват по електронен път новите образци на трудови договори за краткотрайна сезонна работа
7459
 

Последни материали
Виж
Фермерските пазари стават традиционни с промени в нормативната уредба
Иска се 5% самоучастие
Банката за развитие отпуска изгоден лизинг за земеделска техника и производствено оборудване
Млади фермери от Добрич получават безвъзмездно по 48 895 лева
За аренда фермерите са похарчели 2,4 милиарда лева
Изчислиха предприемаческия доход на фермерите за 2023 година
Европейският съюз стартира конкурс за Най-добро биологично производство
Пълнени тиквички
Свързани материали
Виж
Вижте ставките
ДФЗ плати 100 млн. за необлагодетелстваните райони (НР)
Вижте ставките
ДФЗ плати 100 млн. за необлагодетелстваните райони (НР)
ДФЗ
Пуснати са 154 милиона лева преразпределително плащане за първите 300 декара
Снежана Благоева
Регламентът за ДЗЕС-те ще се прилага от 2024 г., ако Европарламентът го приеме до 21 април
Български фермерски съюз организира изложение на местни продукти в Стара Загора
Форум
Край Казанлък се открива Десетата национална среща на земеделските производители
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини