Начало » Новини » Света
03.05.2020 г.

В южна Русия развитието на селскостопанските култури изостава от нормите

Сушата унищожи на практика цялата рапица в Ставрополския край
В южна Русия развитието на селскостопанските култури изостава от нормите

В момента се регистрират неблагоприятни отклонения в развитието на селскостопанските култури до 20% от обичайното за това време на годината на значителна част от територията на Южния и Севернокавказкия федерални окръзи на Руската федерация. Това обявиха от пресцентъра на Националния съюз на селскостопанските застрахователи в Русия, като се позоваха на последните данни от извършваното от организацията космическо наблюдение на посевите, цитирани от електронното издание АПК-Информ.

 „Фактически на цялата територия на посочените окръзи сега се наблюдават изразени предпоставки за превръщане на риска от суша в реалност, а в част от регионите към него се добавя и неблагоприятният ефект от периода на застудявания от средата на март до април”, коментира възникналата ситуация председателят на съюза Корней Биждов. При това Биждов уточни, че най-тежко е положението с развитието на културите в югозападните части на Ростовска област и Краснодарския край, в североизточната част на Ставрополския край, в северените райони на Волгоградска област и в южните на кавказките републики. Показателите на вегетационния индекс на тези територии в момента са в рамките на 0,3-0,4, което показва значително отклонение в развитието на растенията. За сравнение – в най-активно развиващите се посеви в Краснодарския край този показател е 0,55-0,7.

Председателят на съюза подчерта, че наблюденията ще продължат, тъй като прогнозите за следващите 2 седмици са неблагоприятни за преодоляването на негативните фактори.

Същевременно властите в Ставрополския край прогнозираха спад в тазгодишната реколта от зърнени култури в региона заради продължаващата суша, като загубите могат да достигнат 30%, съобщи губернаторът Владимир Владимиров, цитиран от ТАСС. „При зърнените култури отсега виждаме 30% загуби. Загубихме на практика цялата рапица, започнаха загуби при зърното, дори за есенната пшеница прогнозираме спад от 20-30%. Ако сушата се задържи дори само 6-7 дни, загубите ще са в пъти повече”, каза Владимиров.

Наскоро от министерството на селското стопанство на Ставрополския край съобщиха, че есента на 2019 г. и зимата на 2020 г. са били характерни с малките количества валежи – през есента са паднали около 30% от нормата, а през зимата – около 50%. Освен това през пролетта в региона са регистрирани застудявания, довели до загуби на цветовете на овошките. „Вече виждаме, че при плодовите култури реколтата може да е с 50-80% по-ниска, отколкото през миналата година”, уточни губернаторът.

Властите в Ставрополския край анализират положението и разработват комплекс от мерки в подкрепа на фермерите. „Трябва от днес да се готвим за най-лошото. Определихме следните мерки още през февруари – започнахме да действаме за застраховане на селскостопанските култури и отпускането на парични средства. Продължаваме да разработваме плана, за да подкрепим селскостопанските производители”, обясни Владимиров.

Есенната сеитба в региона обхвана над 2 млн. хектара, от които 1,9 млн. са засети със зърнени култури. Пролетна сеитба се извършва на около 1 млн. хектара.

В южна Русия развитието на селскостопанските култури изостава от нормите
8067
 

Последни материали
Виж
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Цената се повиши с 1 долар спрямо тръжната процедура преди седмица
Йордания купи планирания ечемик и пак отмени търга за хлебна пшеница
Важно за фермерите!
EК одобри 16 млн. лв. българска държавна помощ за напояване през 2024 г.
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини