Начало » Новини » Света
23.04.2020 г.

Сушата мори посевите със зърно и рапица във Франция и Германия

Студовете напоследък се отразяват зле на културите в ЕС като цяло
Сушата мори посевите със зърно и рапица във Франция и Германия

Фермерите в северна Франция са подложени на въздействието на „катастрофални” метеорологини условия с песимистични прогнози за валежите през следващите 2 седмици и очертаващ се рязък спад на добивите, съобщи „Блуумбърг”. Пшеницата страда от пролетната суша и количеството биологична маса е ниско. Спътниковият анализ показва, че състоянието на посевите е по-лошо спрямо същата дата на 2019 г., като при меката пшеница едва 61% от растенията са в добро и много добро състояние – най-слабият резултат от поне 9 години, сочат данни на френския Национален институт за селскостопански и морски продукти (FranceAgriMer).

Над половината от обработваемите площи във Франция, която е лидер в производството на пшеница и ечемик в Европейския съюз, са обхванати от най-силната суша от поне 5 години, сочат оценките на френската национална метеорологична служба Meteo-France. В градчето Сен Дизие, разположено на изток то Париж, не е валяло вече 36 дни и това е най-продължителният подобен период през пролетта, откакто през 1953 г. започват да се извършват наблюдения.

В Германия пък за трета поредна година се очаква суша и това може да се отрази сериозно върху реколтата от зърно и маслодайни култури, сочи прогноза на министерството на селското стопанство на страната, цитирана от електронното издание Successful Farming. В много от основните производствени региони в страната се отчита недостиг на влага в почвата заради слабите валежи напоследък, както и през цялата зима, довели до изтощаване на водните ресурси.

От асоциацията на селскостопанските кооперативи в Германия понижиха прогнозата си за производството на пшеница в страната през 2020 г. от очакваните през март 22,79 млн. тона до 22,73 млн. тона, съобщи „Ройтерс”. Ако предвиждането се оправдае, резултатът ще остане с 1,4% под ожънатите количества през миналия сезон. Колкото до ечемика, очакванията за реколтата от засетия през есента са за спад от 0,9% спрямо миналата година до 9,67 млн. тона, докато за засявания през пролетта се прогнозира ръст от 6,1% до 1,94 млн. тона. Заради увеличаването на засетите площи с царевица се предвижда ръст на производството с 11,8% до 4,09 млн. тона.

Колкото до маслодайните култури, експертите на асоциацията прогнозират реколта от рапица от 3,34 млн. тона през 2020 г., или с 18,4% над получената през миналата година. Оценката обаче е по-слаба от досега очакваните 3,44 млн. тона заради влошаването на състоянието на посевите с маслодайната култура след последните студове.

Точно последните капризи на времето карат експертите на германската компания за пазарни анализи и прогнози Oil World да занижат предвижданията си за реколтата от рапица в ЕС като цяло през 2020 г. до 16,7 млн. тона, съобщи електронното издание АПК-Информ. Ако те се повърдят, производството ще остане най-слабото за последните 14 години. А ако студеното и сухо време се задържи още 2-3 седмици, каквите са прогнозите за част от държавите-членки на ЕС, добивите от рапицата може да се понижат.

В момента най-сериозен недостиг на влага в почвата се отчита във Франция, в редица региони на Германия, както и в Полша, Унгария и Румъния. Анализаторите на компанията ка понижили оценката си за реколтата от рапица във Франция с 460 хил. тона спрямо досегашното предвиждане до 3,61 млн. тона. Според тях производството в Германия може да се свие до 3,1 млн. тона, в Полша – слабо до 2,4 млн. тона от 2,42 млн. тона през миналата година, а в Румъния – до 500 хил. тона от 670 хил. тона през 2019 г.

Сушата мори посевите със зърно и рапица във Франция и Германия
9565
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Песимистични прогнози за производство на зърно в Украйна през 2024 г.
Производството на зърнени култури в Судан е намаляло с над 40%
ЕС продължи безмитния внос от Украйна
Фунгицид на Corteva Agrisicience™ - УНИВОК® с ново активно вещество Inatreq™ active
Доказалият се фунгицид Унивок®
При пшеницата за частния сектор са оставени само 10 на сто от квотата
Китай определи количествата зърно за внос по понижени митнически ставки
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини