Начало » Новини » Света
07.04.2020 г.

В южна Русия отчитат показатели за влажност на почвата 2 пъти под нормата

В Украйна влагата в еднометровия почвен слой бързо намалява
В южна Русия отчитат показатели за влажност на почвата 2 пъти под нормата

За част от районите в южна Русия се запазва повишеният риск за развитие на опасни за посевите явления, свързани с недостига на влага, става ясно от набюдения на руския Национален съюз на селскостопанските застрахователи, извършени по метода на космическите наблюдения за втората десетдневка на март, съобщи електронното издание ZOL. „Не е изключено започналият селскостопански сезон да доведе до значителни загуби за някои стопанства на юг. Средните температури в европейската част на Руската федерация за втората десетдневка на март надхвърлиха 0 градуса по Целзий и навлязоха в положителния спектър. В района на черноземието те бяха от 1 до 3 градуса, на юг – 5-7. Прогнозите сочат, че през следващите 2 седмици те ще се повишат с още 5-7 градуса. В южна Русия на 20 март бе отбелязато началото на вегетацията в югоизточната част на Ростовска област, в централните и североизточните части на Краснодарския край, както и в крайните западни райони на Ставрополския край. В останалата част от европейската територия на Русия активна вегетация по данни на спътниковите наблюдения засега не се отчита. Отчасти това е свързано с температурния фон и ранното начало на оранта, но в редица южни райони трябва да бъде обърнато внимание на недостига на почвена влага – най-вече в Ставраполския край, където само в северните райони е отчетена активна вегетация”, заяви председателят на съюза Корней Биждов.

Най-големите отклонения от показателите за влага в почвата спрямо средните стойности за последните 10 години през последната десетдневка са регистрирани в значителна част от територията на южните региони до северните граници на Воронежка и Волгоградска област, както и до централните и югоизточните райони на Саратовска област. Във Воронежка, Волгоградска и Ростовска област, в Крим, в южните части и районите отвъд Волга на Саратовска област нивото на запасите от влага в почвата е с 20% под нормата. В южните райони на Ростовска област и граничещите с тях райони на Карснодарския край този показател е с 30% и повече под нормата. В Отрадненски, Лабински и Успенски район на Краснодайрския край и в Кочубеевски, Шпаковски , Грачевски и Андроповски район на Ставрополския край показателите за влага в почвата през втората десетдневка на март са били 2 пъти под нормата. „Това, че настоящият сезон започва в условията на известна суша, потвърждават и абсолютните показатели за влага в почвата на 22 март: на картата отчетливо се виждат рисковите зони по този показател и те практически повтарят изброените по-горе региони и райони”, изтъква Биждов.

Същевременно в Украйна през третата десетдневка на март се наблюдава бързо намаляване на запасите от продуктивна влага в еднометровия почвен слой, съобщи електронното издание УкрАгроКонсалт. Валежи поднаха в началото на десетдневката почти на цялата територия на страната, но в количества между 1 и 20 милиметра. В съчетание с високите температури на въздуха през деня и ниската му относителна влажност, както и със силните ветрове, се създадоха предпоставки за суховеи, вследствие на които бе отчетено бързо изпаряване на влагата от горния почвен слой. Отчитайки тази загуба на влага, както и използването и от есенниците, които бързо трупат биологична маса, запасите от продуктивна влага в еднометровия почвен слой продължават да намаляват бързо, което може да доведе до изсушаване на почвата.

За края на третата десетдневка на март и в началото на април температурната картина в Украйна бе противоречива. Периодът 27-29 март бе много топъл със средни денонощни температури на въздуха между 7 и 12 градуса по Целзий, а максималните достигаха 16-22 градуса. На 30 и 31 март обаче се стигна до рязък спад и зимно време, като средните температури за денонощие достигнаха минус 1,3 – минус 0,2 градуса, а минималните – между минус 3 и минус 8,5 градуса.

Проверките сочат, че посевите с есенници в Украйна са в добро и удовлетворително състояние, но съществуват притеснения за относително слабо развитие на вторична коренова система, което може да се отдаде на ниските температури през нощта. Резултатът е забавяне на процесите на растеж и на интензивността на развиване на кореновата система.

В южна Русия отчитат показатели за влажност на почвата 2 пъти под нормата
9288
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Русия заделя още 5 млрд. рубли за финансиране на изгодни заеми за земеделските производители
ЕС въвежда мито до 95 евро на тон върху руското зърно и слънчоглед
Русия обяви изкупуване на зърно за резерва на стойност 7 млрд. рубли
Представена като част от санкциите на ЕС срещу държавата-агресор
Латвия наложи забрана върху вноса на селскостопанска продукция от Русия
Експортните цени на руската пшеница се сринаха до най-ниските стойности от септември 2020 г.
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини