Начало » Новини » Страната
18.04.2020 г.

Отбелязваме Велика събота в условията на пандемия

Как православните християни ще отбележат деня преди Великден
Отбелязваме Велика събота в условията на пандемия

Православните християни днес честват Велика събота - последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. На този ден се отбелязва погребението на Иисус Христос и оплакването му от неговата майка Св. Богородица и жените, носещи миро. Когато Христос издъхнал като човек, тялото му е положено в запечатан гроб с поставена пред наго стража. Душата му обаче слязла в ада, разбила портите, освободила библейските пророци и праведниците и ги отвела в небесата. Така започва нова епоха в историята на човечеството, предоставяща на човека право на свободен избор - да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рай или ада. 

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Козунаците обикновено са с кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. По правило първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила. В някои краища на страната ни дори се пазели черупките от първото яйце, които били добавяни към тестото при приготвянето на ритуални хлябове за други празници през годината, като служели и за лек при болести. На други места пък първото яйце задължително се пази до иконата през цялата година, а вечерта преди Възкресение се заравя в земята за плодородие и благоденствие в дома. На Велика събота се принася в символична жертва и пасхалното агне.

В полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе". 

В настоящата обстановка на разпространение на коронавирус и въведено извънредно положение правителството призова православните християни да избегнат посещението на църквите и да отбележат великденските празници у дома. Богослуженията ще се извършват пред храмовете, за да не се допускаструпването на хора вътре. Властите призовават да се спазват разпорежданията на полицаите и мерките за спазване на дистанция между хората, за да бъде избегнато предаването на заразата, доколкото е възможно. 

Все пак у нас мерките са по-либерални, отколкото в съседни държави. В Гърция например са забранени посещеният в църквите, като глобата от 150 евро за нарушаване на ограниченията за движение от 21 часа тази вечер су увеличава двойно до 300 евро. Тържествените богослужения ще се проведат, но при затворени врати и ще могат да бъдат наблюдавани само по телевизията. В Северна Македония пък днес е вторият ден от 85-часовата великденска карантина, приключваща в 5 часа във вторник. Забранено е движението и събирането на хора във всички паркове и зони за отдих, а на 20 април е наложена пълна забрана за излизане от къщи. В селата е разрешено придвижването само за нуждите на селскостопанската дейност, а по принцип забраната не обхваща доставките на храна.

Отбелязваме Велика събота в условията на пандемия
9612
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува за обществено обсъждане новите изисквания по агроекологичните интервенции
При опит за внос е унищожена цялата партида от 850 килограма
Украйна откри повишено ниво на нитрати в турски тиквички
Българското зърно не успя да се пребори, както и на отменения търг в Йордания
Египет закупи 120 000 тона по-скъпа украинска хлебна пшеница
Срокът за вписване на тютюнопроизводителите в публичния регистър се удължава до 31 май 2024 г.
Бивш председател на Съюза на преработвателите на плодове и зеленчуци
Константин Ламбрев: По-лесно е да изнесем консервите си, отколкото да ги продаваме в България
Отворено писмо
От аграрната камара питат дали има риск от неизплащане на украинската помощ
Свързани материали
Виж
Жените раздават боядисани яйца и хляб за душите на мъртвите
На Велика събота духът на Иисус Христос слиза в ада
В него остават само непожелалите да излязат
На Велика събота духът на Иисус Христос разкъсва оковите на ада
В ада остават само непожелалите сами да излязат
На Велика събота Христос отваря за хората райските двери!
По традиция днес се меси и пече обредният великденски хляб
На Велика събота почитаме последния ден от Страстната седмица
Християнски празници
Велика събота е!
Страстната седмица
Велика събота е най-благословеният ден
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини