Начало » Новини » Страната
27.04.2019 г.

На Велика събота почитаме последния ден от Страстната седмица

По традиция днес се меси и пече обредният великденски хляб
На Велика събота почитаме последния ден от Страстната седмица

Православната църква почита днес Велика събота – последния ден от Страстната седмица, предшестващ Великден. На този ден се отбелязва погребението на Иисус Христос и слизането на Спасителя в царството на тъмнината – ада. Когато Иисус Христос издъхнал като човек, тялото му било положено в гроба, който е запечатан и пред него е поставена стража. Душата му слязла в ада, разбила портите, освободила библейските пророци и праведниците и ги отвела в небесата. Действията на Спасителя поставят начало на нова епоха в историята на човечеството, предоставяща право на човека на свободен избор – да бъде добър или лош и след смъртта си да постигне рая или ада. Велика събота е свързана и с оплакването на Иисус Христос от майка му Света Богородица и от жените, носещи миро.

Според традициите обикновено днес се меси и пече обредният великденски хляб и е последният ден, в който могат да се боядисат яйцата за Великден. Козунаците обикновено са с кръгла форма и се украсяват с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. По правило първото боядисано яйце се оставя за Богородица. Вярва се, че то има чудодейна, лечебна сила. В някои краища на страната ни дори се пазели черупките от първото яйце, които били добавяни към тестото при приготвянето на ритуални хлябове за други празници през годината, като служели и за лек при болести. На други места пък първото яйце задължително се пази до иконата през цялата година, а вечерта преди Възкресение се заравя в земята за плодородие и благоденствие в дома. На Велика събота се принася в символична жертва и пасхалното агне.

В полунощ в църквите се отслужва тържествено богослужение. Водещият службата свещеник трикратно възвестява възкресението на Христос с възгласа "Христос возкресе" и богомолците трикратно му отговарят "Во истину возкресе".

Днешното тържествено бегослужение в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" ще бъде оглавено от патриарх Неофит. То ще започн в 23,30 часа, а към 23,45 ч. от параклиса на Синодалната палата в патриаршеския храм ще бъде изнесен Благодатният огън, пренесен от Божи гроб от българска църковно-държавна делегация. Точно в полунощ Светейшият патриарх ще поздрави събралите се богомолци с "Христос воскресе". Тогава ще прозвучат евангелието и тропарът за Възкресение, съпроводени от тържествения звън на камбаните на "Св. Александър Невски". След това патриарх Неофит ще отправи своето Пасхално приветствие към българския народ. С връщането в храма ще започне празничната Света литургия, позната и като Пасхално богослужение.

Според обичая след възвестяването на Христовото възкресение се разменят червени яйца.

На Велика събота почитаме последния ден от Страстната седмица
9124
 

Последни материали
Виж
Нидерландски кооператив повиши гарантираната цена на млякото за май
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
На месечна база ръстът е най-силен при соята, за първото тримесечие - при слънчогледа
ЕС увеличи преработените количества маслодайни култури през март
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Свързани материали
Виж
Християнски празници
Велика събота е!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини