Начало » Хоби земеделие » Малката градина
04.04.2020 г.

Пожълтяване на семеделите и долните листа на разсада

Пожълтяване на семеделите и долните листа на разсада

Промяната в окраската на семеделите и долните листа на разсада може да стане буквално за няколко дни. Младите растения са много чувствителни към температурите на въздуха и почвата, количествата влага и съдържанието на полезни вещества. Тези фактори са взаимносвързани и нарушаването на баланса води до нежелани последици.

В период на формиране на разсада растенията са лесно уязвими и процесите на изменение протичат бързо. Много притеснително и опасно е, ако в този период листата започнат да пожълтяват.

Най-популярните причини за пожълтяване на листата

Проблемът може да бъде разделен на две части – пожълтяване на семеделите и пожълтяване на долните листа на разсада.

Що се отнася до пожълтяването на семеделите – в повечето случаи това е съвсем естествен процес. Те са изпълнили своята функция и растенията продължават нормалното си развитие, освобождавайки се от тях.

Какво да правим, ако разсадът се изтегля и избледнява

По съвсем друг начин стои проблема тогава, когато е свързан с нарушаване на агротехниката или заболяване на растенията. При възникването на такива проблеми най-напред пожълтяват именно семеделните листа, а по-късно се разпространява и върху същинските.

Наблюдава се при всички зеленчукови култури – домати, пипер, патладжан и др.

Възможни причини са:

1. Некачествена почва или неподходяща за съответната култура, което води до много ранно пожълтяване и отмиране на котиледоните, но скоро се пренася и върху долните листа – те бързо променят окраската си. Решението е в подмяна на част от пръстта.

2. Неудачно пикиране – за младите растения този процес представлява стрес и когато се забави възстановяването те започват да боледуват, а първият признак е характереното пожълтяване. При увреждане на кореновата система развитието се забавя до израстване на нови корени и по тази причина за по-чувствителните култури (пипер, патладжан) не е желателно пикиране – то води до забавяне на развитието им. След процедурата се препоръчва използване на препарати за стимулиране на кореновата система.

3. Неправилни грижи – тук се обединяват цял комплекс от грешки, които нерядко водят до характерното пожълтяване на семеделите и долните листа: недостатъчна осветеност, неправилни температурни режими за съответната култура, нарушаване на режима на влажност, както и излгане разсада на течение. Всички тези проблеми се отразяват най-напред на кореновата система на младите растения, а тя от своя страна сигнализира чрез листата.

4. Недостиг на хранителни вещества – най-често това са азот и желязо. Азотът е много важен елемент за развитие и нарастване на растенията и недостигът му се отразява незабавно върху външния им вид. При недостиг на желязо растенията развиват хлороза – дължи се на често поливане с неотстояла и студена вода, която го отмива от почвата.

5. Болестите са друга причина за пожълтяване на котиледоните. Те отслабват кореновата система, която забавя развитието си и започва да отмира. Особено внимание трябва да се обърне на сеченето на разсада, кореновото и бяло гниене. Причините отново се преплитат – от една страна е свързано с качеството на почвата, а от друга с честотата и начина на поливане. Добри резултати дават Фитоспорин М и Споробактерин.

За успешното справяне с проблема е важно да се установят истинските причини, които го пораждат.

Само по себе си, пожълтяването на семеделните листа (с развитието и укрепването на растенията) е напълно естествен процес поради изчерпани функции и това не бива да буди тревога.

Пожълтяване на семеделите и долните листа на разсада
20039
 

Последни материали
Виж
Иван Капитанов е назначен на длъжността заместник-министър на земеделието и храните
Димитър Главчев е предложил длъжността да заеме Георги Тахов
Изненадваща оставка на Кирил Вътев
С иззграждане на съоръжения за съхранение на зеленчука за 8 милиона евро
Румънски кооператив ще намаляват зависимостта от вноса на кромид
Необичайно ранното цъфтене заради горещото време ги завари още слаби
Украинските градинари се оплакват от липсата на пчели
Увеличеното производство на биодизел подкрепя цените на рапичното семе в Европа
ДФЗ обяви три свободни позиции за „Старши експерт“
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини