Начало » Хоби земеделие » Малката градина
11.06.2019 г.

Борба с гъсениците в градината

Борба с гъсениците в градината

sinor.bg

Един от най-опасните вредители в градината са гъсениците. Те са насекоми, намиращи се в стадий на личинки, отнасящи се към отряда на Люспокрилите летящи насекоми. Отличават се с добър апетит и нанасят големи вреди за много кратко време. Хранят се с пъпки, листа, цветове и плодове. Профилактиката и навременната борба могат да помогнат за спасяване на реколтата.

Често срещани видове гъсеници
Гъсениците се разделят се на 4 групи: полифаги, хранещи се с всякаква растителност; олигофаги, които предпочитат растения от определен тип; монофаги, предпочитащи строго определени видове растения; ксилофаги, които се хранят само с дървесни видове.

Борба с други неприятели по зеленчуците през юни!
Гъсениците се разпознават лесно и се отличават от другите вредители – имат меко тяло, което по форма прилича на червей. Най-често срещани  в нашата страна са: гъсениците на голямата и малка зимна педомерка, които нападат над 60 вида овощни дървета, но не прощават и на неплодните ; листозавивачките, унищожаващи пъпки, листа и съцветия; гъсениците на бялата американска пеперуда, която напада над 200 растителни вида; гъботворка; златозадка; пръстенотворка; зелева нощенка. Има и други видове гъсеници, които са в състояние да унищожат реколтата за кратко време.
 Много важно е да се определят видовете гъсеници, за да се води ефикасна борба.

Профилактични мерки
Профилактиката е важен етап в борбата с гъсениците и не бива да се подценява. Регулярната проверка за наличието им и техните укрития, унищожаването на здраво обвитите в паяжини листа ще преустанови разпространението им. Профилактиката дава една стъпка преднина пред опасните вредители.
Привличане на гости в градината, които обичат да закусват с гъсеници, като различни видове птици.
Ефективна мярка срещу гъсеници е варосването на дръвчетата, която защитава не само от насекоми, но и от слънчево изгаряне.

Инсектициди в борбата с гъсениците
Инсектицидите се разделят на три групи: контактни, системни и със стомашно действие. Контактните инсектициди защитават само обработените части на растенията и лесно се отмиват от дъждовете. Затова обработването с контактни инсектициди се прави само в сухо време. Системните инсектициди са вещества, които попадайки на растенията се разпространяват чрез съдовата им система. Те насищат листата, стъблата и корените на различните култури и унищожават гъсениците, които се хранят с тях. Препаратите със стомашно действие унищожават вредителите по пътя на попадане в организма заедно с храната.

Съвременният пазар предлага богат избор на инсектициди както на основата на  биопрепарати, така и на химична основа със широк спектър на действие. 
Могат да се използват някои от следните инсектициди: Дурсбан 4 ЕК 0,2%; Нуреле Д 0,05%; Децис 2,5 ЕК 0,03%; Афикар 100 ЕК 0,03% и др.

Народни средства в борбата с гъсениците
Народните средства не са така ефективни, както химичните, но достойнството им е в екологичността.
Популярно средство е сапуненият разтвор, който влияе пагубно на обвивката на вредителите – 2 супени лъжици течен сапун се разтварят в 1 л вода и се пръскат растенията.
Ловните пояси се използват в борбата с различни вредители. За гъсениците те се правят от груба тъкан и се поставят сутрин.  Вредителите се събират в тях, бягайки от слънчевите лъчи, а надвечер поясите се събират и унищожават.
Засаждането в градината на растения, като копър, кориандър, астра, резене, мащерка, които привличат насекоми помощници, които унищожават вредителите.
Използват се още люти чушки, оцет, пелин, смрадлика, вратига и други продукти от кухнята.
 

Борба с гъсениците в градината
87833
 

Последни материали
Виж
Особености, които трябва да знаете
При богата на калций почва понякога се раждат бедни на този елемент плодове
Томбола с награди при покупка
Започна Великденски Кооперативен Базар в София
Нормативни промени
Новите ставки за биопроизводство през 2024 г., които ще се обсъждат до 20 май
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Заек капама
Нова оценка
Перспективите за производство на зърнени култури в Южна Африка рязко се влошиха
Свързани материали
Виж
Можем да се избавим от гъсениците в градината
Ливадната пеперуда се бори с трихограма
Практика
Три народни начина за борба с гъсениците в градината
Ефект
Горските овладяха нападението от гъсеници в боровите гори в Южна България
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини