Начало » Хоби земеделие » Малката градина
24.08.2017 г.

Листните въшки по зеленчуковите растения

Нападат различни видове културни и диви растения

Листните въшки са най-често срещаните неприятели на зеленчуковите растения. Голяма част от тях са многоядни – нападат различни видове културни и диви растения. Листните въшки имат висока размножителна способност. Развиват голям брой поколения и се намножават бързо по младите части на растенията. Смучат сок от тях и отделят лепкава сладка течност “медена роса”. Освен безкрили въшки се развиват и крилати форми, които се разселват по нови растения и нови площи.
Много разпространени и опасни за зеленчуковите култури са:

Памуковата листна въшка
Дребна, овална, зелена, жълто-зелена или тъмнозелена. Напада силно тиквовите култури – краставици, тиквички, тикви, дини, пъпеши. Среща се и по доматите, пипера, патладжана, бамята, фасула, граха, морковите и др., също и по голям брой плевелни растения. Зимува като възрастна въшка и като ларва по различни плевели. Доста издръжлива на ниски температури. През пролетта въшката преминава по младите растения и се заселва по долната страна на листата, по-късно по пъпките, цветовете и младите плодчета. Листата пожълтяват и се завиват. Цветовете и завръзите опадат. Растенията силно изостават. Размножава се безполово.

Зелева листна въшка
Дребна, овална, светлозелена или жълто-зелена. Напада всички културни и диви видове от семейство кръстоцветни. Презимува като яйце по диворастящи кръстоцветни растения, по кочаните на зелето, останали след прибирането. Напролет въшките се развиват по кръстоцветните плевели, по-късно преминават по зелето. Намират се по долната страна на листата на младите растения. Листата се завиват, пожълтяват и силно се замърсяват от кожичките на въшките и от “медената роса”, която те отделят. При силно нападение растенията изостават и не могат да образуват глави.

Прасковена листна въшка
Бледозелена, светлозелена или розова. Много разпространен вид. Зимува като яйце по прасковата. През пролетта развива няколко поколения по нея, след това преминава по различни тревисти растения. Вреди силно на доматите, пипера, картофите, краставиците, зелето, марулите и други зеленчукови растения. Редовно се появява и в оранжериите.

Черна бобова (цвеклова) листна въшка
Доста едра, черна със зелен или кафяв оттенък. Много разпространен и вреден вид. Напада фасула, баклата, пипера, патладжана, картофите и редица други зеленчукови растения.
Грахова листна въшка. Едра, зелена. Напада силно връхните части.
Доматена листна въшка. Многояден вид. Вреди силно на доматите и пипера.
Благоприятни условия за развитието на листните въшки са умерено висока температура и влажност на въздуха. Освен повредите, които нанасят те са и преносители на опасни вирусни болести, особено по доматите, пипера, картофите.
Предпазна мярка с голямо значение е унищожаване на плевелите преди засяване и засаждане на зеленчуковите култури. При зелева листна въшка изораване на площите след прибиране на зелето и събиране и унищожаване на кочаните, за да се унищожат снесените по тях яйца.
Пръска се при появата на въшките, преди да са се намножили в опасна плътност. Одобрени са следните препарати: банкол 50ВП – 10 г, карантинен срок 20 дни; суми алфа 5ЕК – 2 мл, пираника 20ВП – 15 г. Карантинен срок 15 дни. С карантинен срок 7 дни са вазтак 100ЕК – 3 мл, конфидор 2000СЛ – 5 мл, суперсект 10ЕК – 3 мл, талстар 10ЕК – 3 мл, пиримор 25ВГ – 10 г. С 3 дни карантинен срок – хоставик 50ЕК – 10 мл, моспилан 20СП – 1,25 г. Фюри 10ЕК – 1,5 мл, карантинен срок 1 ден. Дадените дози са за 10 литра вода.
Пръска се с фина, силна струя при добро намокряне и на долната страна на листата, където се намират въшките. За да не се получи устойчивост при по-голям брой пръскания, е необходимо да се редуват препарати с различен химичен състав.

Листните въшки по зеленчуковите растения
17532
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Пръскайте преди завиването на листата
Листните въшки преобразяват овошките
Борба с листните въшки по черешата
Съвети от професионалисти
Неприятели по зеленчуците в оранжериите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини