Начало » Пазари » Животинска продукция
28.12.2019 г.

Потреблението на месо в ЕС расте

Бъдещето обаче не изглежда толкова розово
Потреблението на месо в ЕС расте

Потреблението на месо на глава от населението в Европейския съюз продължава да нараства, става ясно от селскостопанската прогноза на Европейската комисия до 2030 г. След световната икономическа криза в края на първото десетилетие на века и спада от 2013 г., предизвикан от преструктурирането на млечния сектор и влизането в сила на нови нормативни актове за свиневъдството, които доведоха до дефицит на месо като цяло, потреблението е нараснало с 4,7 килограма на човек до прогнозираните за настоящата година 69,8 килограма. Процесът е свързан с подобряването на икономическото положение на домакинствата и достатъчно предлагане на всички категории месо въпреки ръста на изнасяните количества.

Очаква се обаче до 2030 г. потреблението на месо в ЕС да намалее с 1,2 килограма на глава от населението поради няколко причини – увеличаващите се социални и етични тежнения, екологичните и климатичните проблеми, дискусията за вредите за здравето от консумацията на месо, застаряването на населението (порционът при възрастните хора намалява като цяло) и понижаване на достъпността на месото на вътрешния пазар.

От ЕК прогнозират запазване на тенденцията за спад в консумацията на говеждо месо и ускоряване на процеса на замяна на свинското с пилешко заради нарасналото търсене на вносно свинско на пазарите в Азия. За овчето месо експертите на ЕК предвиждат скромно увеличение на консумацията заради разнообразяването на месната диета и демографските промени, свързани с миграцията и религиозните убеждения.

Не трябва да се пропускат обаче и останалите тенденции в потреблението на месо – промените в хранителния режим покрай нарастващия брой на флекситарианците ( консумиращи минимални количества месо, но без да се отказват напълно от него), вегетарианците и веганите особено сред младежите, увеличаващото се значение, което потребителите придават на произхода на месото и начина на произвеждането му (биологично производство, благополучието на животните, въздействието на производството на месо върху околната среда) и преминаването от прясно месо към преработено и полуфабрикати.

Месото, отгледано в лабораторни условия, може да започне да съперничи на истинското, но остава неясно доколко ще бъде припознато от потребителите и какво е въздействието му върху околната среда. Като цяло обаче в наличната статистика засега не се отчита каквато и да било тенденция към намаление на потребяваните количества.

Разнопосочните тенденции в държавите-членки на ЕС усложнявата допълнително оценката за общността като цяло. Изглежда много вероятно вече изброените фактори да доведат до тенденция на намаляване на потреблението на месо, но е изключително трудно да се предскажат конкретните срокове, в които ще се случи това, и в какви количества, отчитат експертите на ЕК.

Потреблението на месо в ЕС расте
14254
 

Последни материали
Виж
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
Призив за подкрепа
Бедствието с градушките роди съпричастност от фермери към фермери
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Защо цветовете на разсада падат след засаждане на постоянно място?
Фермерите настояват за промени в Закона за застраховането
Градушка унищожи лозя и рози в село Баня, застраховките важат от първи май
Свързани материали
Виж
Ще се представят над 100 производители
Безплатни 100 000 фиданки ще раздадат на фестивала „Семе българско”
Бъдещи разговори в МЗХ
Отрязаните от украинската помощ производители на овес, ръж и тритикале очакват обезщетения
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДЗЕС-те и други защонодателни промени
Европарламентът даде зелена светлина за промените в Общата селскостопанска политика
Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
Русия вдига летвата на квотния режим при износа на зърно на 29 млн.т
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини