Начало » Новини » Света
20.12.2019 г.

Част от холандските фермери се разбраха с правителството

На фона на масовите протести в бранша
Част от холандските фермери се разбраха с правителството

Масови фермерски протести срещу средствата за масова информация, тежката промишленост и най-вече срещу предложените от управляващите мерки за намаляване на азотните емисии в селското стопанство обхванаха Холандия в средата на седмицата, съобщи електронното издание Regnum. Според фермерите заводите също са големи замърсители, но предприеманите от правителството на страната действия не са насочени срещу тях в същата степен, както срещу селскостопанските производители.

Първоначално протестиращите възнамеряваха да блокират складове на едро, зареждащи супермаркети, в няколко десетки селища в сряда, но с решение от 17 декември местен съд забрани подобни действия. Въпреки това на няколко места бяха проведени демострации близо до складовете, без да бъде нарушено снабдяването. През деня фермерите преграждаха пътища, което доведе до задръствания най-вече в околностите на Арнем и Ротердам, както и по граничните пунктове с Германия. Органи на реда наложиха няколко десетки глоби на демонстрантите за нарушаване на правилата за движение по пътищата. В края на деня фермерите блокираха за известно време централните площади в Грьонинген и Наймеген. Като цяло обаче денят премина без инциденти.

От фермерската инициативна група Farmers Defence Force пък разпространиха изявление, в което посочват признателността си за получените съчувствени отзиви относно решението на съда от 17 декември и декларират, че фермерите са загубили битката, но не и войната.

Междувременно станаха известни подброности от постигнатото в понеделник споразумение между холандското правителство в лицето на министър-председателя Марк Рюте и министърът на селското стопанство Карола Схоутен с представители на  обединението на 13 фермерски организации „Селскостопански колектив”. Мерките, които трябва да доведат до намаляване на азотните емисии от селското стопанство, включват понижаване на дела на протеините във фуражите за отглеждания за мляко добитък и разреждането на оборския тор с вода. Според фермерското обединение става дума за мерки, които могат да разчитат на широка подкрепа сред членовете му и са практически осъществими. Негови представители изтъкнаха удовлетворението си от уверенията на правителството, че няма да се стига до намаляване на поголовието и че няма да бъдат изкупувани ферми само за да бъдат ликвидирани след това. Планира се и създаването на специална комисия, която ще следи за азотните емисии в сектора.

От „Селскостопанския колектив” изразиха разбирането си за фермерските протести от 18 дкември, но същевременно изтъкнаха, че приемането на постигнатите в понеделник споразумения от техните членове показва широката подкрепа за съгласуваните мерки. Оттам добавиха, че е набелязана нова среща с представители на правителството през януари.

Част от холандските фермери се разбраха с правителството
12934
 

Последни материали
Виж
1558 проекти за технологична и екологична модернизация за над 320 млн. лв. са одобрени по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
24 проекта за центрове за подготовка и съхранение на плодове и зеленчуци получават финансиране по НПВУ
ДФЗ изплати близо 10 млн. лв. на 5 094 малки фермери за Кампания 2023
Актуална анкета сред работодателите
Анкета сред бизнеса показва, че през 2024 г. в земеделието не се очаква увеличение на заетостта
Свързани материали
Виж
Фермери са блокирали редица магистрали в Нидерландия
Сезонът за оранжерийните производители в Ниската земя едва сега започва
На холандците им се вие свят от цените на испанските зеленчуци
Инсектицид с опасния химикал бил предлаган за обезпаразитяване на кокошки
Съд призна за виновни две холандски компании за скандала с фипронила в яйцата
Холандия веднага предупреди фермерите да не пускат птиците на открито
И в Германия установиха огнище на птичи грип
След споразумението на правителството с провинциалните власти за азотните емисии
Холандските фермери готвят протести за Коледа
Ценен опит
Холандски метод за поливане на морковите
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини