Начало » Новини » Света
13.12.2019 г.

Източноевропейски фермери винят лидерите на ЕС в неспазване на обещания

При еднакви изисквания за произвежданите храни субсидиите им са едва половината от средните за ЕС
Източноевропейски фермери винят лидерите на ЕС в неспазване на обещания

Над 50 фермери от Литва, Латвия, Полша, Чехия и Словакия протестираха в Брюксел по време на срещата на министър-председателите и президентите на държавите-членки на Европейския съюз за приемане на многогодишната финансова рамка, призовавайки ги да спазят обещанията си за изравняване на субсидиите за производителите в отделните страни в рамките на Общата селскостопанска политика, съобщи елекртронното издание The Poultry Site. Фермерите бяха подкрепени от присъствието на протеста а президента на Литва Гитанас Науседа и сънародниците му евродепутати Юозас Олекас и Бронис Ропе.

Протестиращите припомниха на лидерите на ЕС дадените през 2002 г. обещания за увеличаване на субсидиите за фермерите от Централна и Източна Европа, където някои все още получават половината от средните плащания за ЕС. Изискванията към произвежданите от тях храни са еднакви с тези в останалите страни, но получаваните субсидии са в по-малък размер, а обещанията за по-справедливо разпределение на средствата си остават неизпълнени.

„Днес европейските лидери обсъждат как да разпределят бюджет от милиарди евро, а ние всеки месец се мъчим да свържем двата края и за продължим да произвеждаме. От тях искаме само да уважат даденото ни преди години обещание и да вдигнат плащанията ни до средните европейски”, заяви Арунас Свитоюс, председател на Литовската селскостопанска камара, която е инициатор на протеста. Той бе организиран след изпращането във вторник на отворено писмо от 9 селскостопански асоциации от балтийските републики до политическите лидери на ЕС с призив за увеличаване на плащанията за фермерите от региона.

Литовският президент Науседа изрази солидарността си пред събралите се фермери. „Много е добре, че фермери от цяла Централна и Източна Европа дойдоха в Брюксел да се борят за равенство. Ще дам най-доброто от себе си да представлявам интересите им на Европейския съвет, когато договаряме бюджета на ЕС”, категоричен бе той.

Протестът на фермерите идва в точния момент – само ден, след като Европейската комисия представи главната си инициатива за предстоящия 7-годишен програмен период, а именно „Европейската зелена сделка” – своеобразен план за превръщането на Европа в щадящ природата континент. През последните години и в реформите на ОСП селскостопанските производители бяха призовани да увеличат усилията си за защита на околната среда и за борба с климатичните промени, но за целта те се нуждаят от подкрепа. При представянето на Европейската зелена сделка заместник-председателят на ЕК Франс Тимерманс пое отговорността за гаранцията от страна на ЕС, че този преход е просто преход и че „никой няма да бъде изоставен при реализирането му”. Протестиращите фермери са напълно съгласни с това, но искат лидерите на ЕС да гарантират, че наистина никой няма да бъде изоставен.

„Мисля, че лидерите на ЕС не осъзнават, че ние получаваме близо половината от средните плащания за фермерите в ЕС в рамките на ОСП. Защо си въобразяват, че могат да ни призовават да действаме солидарно, ако продължават да нарушават собствените си обещания за еднакво подпомагане за всички фермери? Всичко, което искаме, е да сме сигурни, че няма да ни зарежат отново”, заяви участващата в протеста литовска фермерка Лина Мейлути-Даткуниене.

Фермерите поискаха справедливи условия за всички селскостопански производители в държавите-членки на ЕС, изравняване на директните плащания и силен бюджет за ОСП за периода 2021-2027 г. Само по този начин ЕС може да постигне екологичните си цели и да произвежда по-здравословни храни, убедени са те.

Източноевропейски фермери винят лидерите на ЕС в неспазване на обещания
9750
 

Последни материали
Виж
МЗХ публикува наредба № 9 за обществено обсъждане
Кои са новите моменти в интервенциите „Биологично растениевъдство“ и Биологично пчеларство“
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 19-25 април 2024 година
Неустойчиво време ще ограничава възможностите за работа на полето
Обзор на Софийска стокова борса за периода 16-19 април 2024 година
Купувачите на маслодаен слънчоглед на борсата вдигнаха оферти с до 40 лева на тон
От 23 до 26 април в Интер експо център
Над 100 изложители ще се представят на ТЕХНОМЕБЕЛ 2024
Практика
Бъдещи лесовъди посетиха разсадника в Локорско
Демонстрация на специализирани трактори и пръскачки за лозя
Kubota Bulgaria в стопанството на винарна Мидалидаре
Свързани материали
Виж
Годишният темп на инфлация в еврозоната през март е 2,4%
Продължение
Как правилно да смесваме продуктите за растителна защита
При соевия и слънчогледовия шрот е отчетен спад от 5 на сто
Потреблението на рапичен шрот в ЕС подобри рекорда през миналата година
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
През първата половина от селскостопанския сезон
Износът на захар от Украйна скочи с 64 на сто
Камион, превозващ вносно говеждо месо е катастрофирал преди Тополовград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини