Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
23.03.2018 г.

Природни ориентири за дейностите в градината

Полезни съвети
Природни ориентири за дейностите в градината

Опитните градинари съветват да обръщаме внимание на биологичния календар не само на култивираните растения, но и на всички останали около нас, тъй като те ни подсказват кога с какво да се заемем в градината с по-големи шансове за успех, особено по отношение на времето за засаждане на зеленчуците и подправките. Тези трупани с векове народни наблюдения са особено ценни в години с трудно предсказуемо време, каквато очевидно е и настоящата.

Когато например цъфне върбата, тя ни дава знак да започнем засаждането на кромида, магданоза, морковите, граха, ряпата, репичкие и копъра. А докато продължава да цъфти, се садят марулите, савойското зеле и алабашът.

Цъфнат ли кокичетата, садят се семената на доматите, пипера и алабаша за разсад. Започнат ли да цъфтят леската и подбелът, садят се на открито репичките, ряпата, кромидът, спанакът, киселецът, ревенът, магданозът, хрянът и аспержите. Докато цъфтят минзухарите, настъпва моментът да насадим праз и лук батун.

Появи ли се втората двойка листа при копривата, сади се цветното зеле, както и обикновеното за зимнина. А когато тя извиси ръст и поотрасне киселецът, трябва да пресаждаме зелето на открито.

Започнат ли да цъфтят теменужките, наред са морковите, магданозът и копърът. Цъфнат ли нарцисите, време е да садим салатите и зелето. Когато започне да цъфти кукувичето грозде, се садят грахът, цвеклото, алабашът и се пресажда разсадът от цветното зеле.

Започне ли да цъфти песекинята и разтвори цветовете си блатнякът, време е да се захващаме със засаждането на картофите, фасула и царевицата. А когато песекинята разпусне листа и започне да цъфти трепетликата, садим цвеклото, останалите бобови култури, зелето за зимнина и лечебната краставица (пореча).

Цъфне ли люлякът, значи е време да пресаждаме краставиците и останалите топлолюбиви култури – тиквите, тиквичките, патисоните, доматите, зелето за зимнина и ригана – на постоянно място. Особено успешно е пресаждането на краставиците, докато цъфти офиката. Тогава се пресажда и разсадът от домати, пипер и патладжани.

Докато цъфтят вишните и императорската ведрица, садим мащерката, босилека, тиквичките и копъра. А докато цъфтят кестените, отново могат да се насадят ряпа и репички, салата и копър.

Докато цъфтят калината и божурът, се садят тиквите и краставиците. Между появата на първите листа на брезите и цъфтежа на вишните се садят фасулът, морковите, цвеклото, исопът, арпаджикът, картофите, разсадът от целина, от цветно и от брюкселско зеле. Разлистят ли се дъбовете и започнат да цъфтят шипките, разсадът от краставици, домати, пипер и патладжани се пресажда на постоянно място и се садят фасулът и царевицата.

Цъфти ли форзицията, садят се морковите и магданозът. Докато се разтварят ирисите, се пресажда разсадът от брюкселско зеле. А докато цъфтят бадемите, се засаждат картофите от средните и късните сортове.

Природни ориентири за дейностите в градината
10280
 

Последни материали
Виж
Откриване на изложението „Техномебел"
Призив за сертифициране на българската дървесина
Пролетната сеитба обаче върви с изпреварващо темпо
Състоянието на есенната пшеница в САЩ се влоши значително само за седмица
Позиции
Чорбаджийски: Несериозно е България да има само един евродепутат, защитаващ фермерите
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
НАП напомня да се декларират земеделските субсидии до 30 април
Днес парламентарната комисия по земеделие има извънредно заседание
Ализан Яхова: Очакваме добри новини за украинската помощ на 24 април
Свързани материали
Виж
Полезни съвети
Време е да засадим лалетата
Най-честите грешки при пресаждане на разсада
За втора поредна година страдат зърното и ранните плодове и зеленчуци
Сушата поставя под въпрос реколтите в южна Европа
Едно нежелано явление при овощните дървета
Защо плодовете „бягат“ към периферията и върха на короната
Среща на Мария Габриел с ученици от Благоевград
Инициатива за засаждане на три милиарда дървета в ЕС до 2030 г.
ЮЗДП
Поредно дарение и засаждане на дръвчета в Благоевград
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини