Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
28.02.2018 г.

Как да отглеждаме разсада за пипера

Полезни съвети
Как да отглеждаме разсада за пипера

Изключително важно при разсада за пипера е да съобразим кога да засадим семената. Обикновено периодът е в края на февруари и началото на март, но доста неща зависят от сорта и от това кога очакваме да приключат застудяванията в региона, където ще отглеждаме пипера. Още по-важно е обаче да не допуснем издължаването на разсада, което по принцип е слабост на пипера, тъй като той е уникален зеленчук – има коренова шийка като на дърветата. Ако разсадът от домати се издължи, можем при пресаждането просто да го закопаем по-дълбоко и това ще е само от полза – ще образува допълнителни коренчета. Подобно нещо при пипера е категорично забранено както при пикиране, така и при пресаждането на постоянното място за отглеждане, така че ако разсадът се издължи, ще си остане хилав. Това е причината със засаждането на семената за разсада за пипера да не се бърза, за да може светлата част от денонощието да нарасне достатъчно и да не се налага допълнително осветяване.

При подготовката на семената за засаждане трябва да проверим кои са в състояние да покълнат. За целта се приготвя 3-процентов разтвор на сол (30 грама в литър вода) и семената се пускат в него, след което се разбъркват и се оставят да престоят 5 до 7 минути. Онези, които изплуват на повърхността, се изливат заедно с водата. След това семената се полагат между 2 слоя влажна тъкан и се оставят в топло помещение, където температурата е 24-28 градуса по Целзий. Ще им бъдат нужни между 1 и 2 седмици, за да покълнат, след което се засаждат в почвената смес и се оставят на топло.

Почвата също трябва да се подготви добре, особено ако имаме възможност да я приготвим сами. Най-добрият вариант е да се смесят 2 части прегорял оборски тор или компост с 2 части торф и 1 част пясък. Сипваме я в съда, в който ще отглеждаме разсада, така, че ръбовете да са с 2 сантиметра над нея.

Семената се засаждат през 1,5-2 сантиметра – ако ги сгъстим, ще се засенчват взаимно. Върху тях се сипва слой от 1 сантиметър почва, която се полива и съдовете се покриват със стъкло или се обвиват с целофан или найлон. След засаждането семената се държат при температура от 25 градуса по Целзий.

При отглеждането на разсада за пипера трябва да вземем под внимание, че е особено уязвим за заболявания от вида на кореновото гниене. Ако при пикирането го заровим до семеделните листа, ще боледува дълго и може да загине от сечене.

Не бива да допускаме и вдървяване на стъблото, тъй като тогава разсадът ще нараства по-трудно на дебелина и кората може да се нацепи. Растения с такива проблеми не дават силна реколта, тъй като завръзите им получават малко хранителни вещества.

Как да отглеждаме разсада за пипера
40946
 

Последни материали
Виж
Румъния: Държавен служител е заподозрян в земеделска измама на стойност 561 000 евро
МЗХ
Обследват пораженията от падналата градушка в Централна България
Новият сорт показва желаният баланс от добив, устойчивост и качество на реколтата
Отлични отзиви от Виго за ранната реколта краставици в Петрич
Одобрени са 1 558 проекти за екологична модернизация за над 320 млн. лв. по НПВУ
Над 600 противоградови ракети са изстреляни в Пловдивско, Хасковско, Старозагорско и Сливенско през последните часове
Промените в Наредба за интервенциите по директни плащания са качени за обществено обсъждане
Започна Кампания 2024 по директни плащания
Свързани материали
Виж
План
От „Български пипер“ планират да произведат 72 хиляди тона зеленчуци и плодове през 2024 г.
Полезни съвети
Правилното пикиране на пипера е важен фактор за добра реколта
Практика
Съвместимост на зеленчуковите култури в оранжерията
Срокове и топлина
Важни температурни режими за отглеждане на качествен разсад
Времето наближава
Кога да засеем семената при отглеждане на разсад за зеленчуците?
Износа е главно реекспорт на цитруси
Регистраме увеличен внос в страната на домати и пипер
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини