След седмица ще отбележим един от най-големите български празници – Никулден, който традиционно се посреща с рибни блюда на масата, но тази година трапезата може да остане без българска риба, коментират от „Нова телевизия“. Рибари от Ахтопол съобщават за необичайно беден улов, а пазарите предлагат предимно вносна риба от Гърция, Норвегия и Средиземноморието.
Ахтопол е красив и през зимата, но дни преди Никулден мрежите на рибарите са празни. Едва няколко лодки излизат в морето, като се връщат без тежкия улов, обичаен за сезона. Голяма част от плавателните съдове дори вече са зазимени на брега.
Според 80-годишният рибар Тодор Любенов такава слаба година не е имало. „Аз съм от 65 години в морето, такава слаба година като тази година не съм запомнил. Стана някаква аномалия в морето. Дали от студената пролет“, чуди се Любенов. Според него не е имало благоприятни условия да се излюпи хайверът и рибата не е успяла да се размножи, затова няма и никаква риба. „Тази година много слаб сезон", категоричен е той.
Рибари излизат с оскъдни няколко килограма дребен сафрид – колкото за вечеря, но не и за продан.
„Друга година, когато е нямало паламуд, имаше лефер, имаше чернокоп, а тази година нито лефер, ни паламуд, ни нищо, празно морето. Ей сега, по пика на риболова, рибарите си прибраха инвентара, никой не ходи в морето", констатира Любенов.
Той си спомня за минали години с богат улов. „Хващали сме по два тона наведнъж, 1,5-2 тона риба сме хващали. Даже миналата година една лодка хвана 3 тона половина наведнъж и даже не можа да я натовари на лодката и в с 2 лодки я докараха рибата тук на брега", споделя дългогодишният рибар.
Рибарите в Ахтопол прибират мрежите си. Според тях няма смисъл да чакат пасажите, които през декември вече няма да дойдат.
„За Никулден само да не ядем скумрия от магазина. Не, пак ще има, има зарган се появява малко, малко попче, малко миджит, но едрата риба я няма", заяви рибарят Георги Сотиров.
Риболовът е един от останалите основни приходи за Ахтопол наред с туризма, изтъква Любенов. „В Ахтопол има 100 лодки по 3-ма човека екипаж, това са 300 човека. Значи почти всички мъже на Ахтопол са рибари", отбелязва той.
Любенов с носталгия разказва за изчезналите видове, но посочва и нови топлолюбиви видове, които са се появили по българските брегове този сезон.
„Започнаха да се появяват и омари, тук-там по някой омар. Едни големи крабове се получават сини, които ги нямаше преди това. Групери се появяват, макар че са по-малки, по кило и половина - 2 килограма, може би сега навлизат и ще порастват", предполага той.
Колкото до празнуването на Никулден, въпреки оскъдния улов по думите му всеки има скътана по малко риба. „Аз имам няколко паламуда, малко лефер, шарани... То по принцип на Никулден се яде шаран. Кефали хващаме, вадим от запасите", обяснява рибарят.
На рибния пазар в Бургас картината е подобна. Открива се сафрид от Егейско море, риба тон от Средиземноморието и скумрия от Норвегия. Черноморската риба е малко и резонно – на по-висока цена.
„Ами те досега са скочили драстично. Скумрията примерно ще стане 15 лв. на килограм след Нова година. Айде за Никулден може да се задържат цените, но след Нова година ще стане нещо... Специално за скумрията ще скочи 13-15 лева", прогнозира търговецът на риба Росен Тодоров.
В момента попчетата се търгуват за 18 лв/кг, пресният дребен зарган – за 16 лв/кг, а грацата – за 10 лв/кг. Цената на шарана пък е 10 лева за килограм.




