Начало » Новини » Страната

Биопроизводител на орехи успява да получи дори оцет от тях

Настоява за опростяване на процедурите и още подпомагане за малките стопани
Синор.БГ / 29.09.2025 г.
Биопроизводител на орехи успява да получи дори оцет от тях

Добре е да се помага на дребните производители, защото иначе те отиват в сивия сектор, смята биопроизводителят Рашко Денев, който заедно със съпругата си отглежда 60 декара собствени орехови градини и 90 декара под наем в град Главиница в едноименната община на област Силистра, съобщи от най-голямото изложение на сертифицирани български биопроизводители в страната във Велико Търново Българската телеграфна агенция. Асортиментът на семейство Деневи включва орехи, орехови продукти и мурсалски чай, които са изцяло биосертифицирани.

Всичко започва със засяването на орехи преди време с мисълта чрез продажбата на плодовете им Деневи да добавят нещо към пенсиите си. Оказа се, че може да се работи много надълбоко с ореха и започнахме да произвеждаме първо масло от орехи, после тахан, брашно от орехи, наша колежка направи крем за лице от ореховото масло, разказа Денев. Предлагат също и оцет от орехи. На въпрос как им е хрумнала идеята, производителят обясни, че със съпругата му години наред са си правили оцет от ябълки, тъй като се стараят максимално да избягват "химиите от магазините". Но им се налагало да купуват ябълките, а те били пръскани, така че отново попадали в порочния кръг на химията. Така решили да пробват дали ще стане с орехи. Първият опит не бил съвсем успешен, но след това продуктът се получил.

Най-новият им продукт е маджун от дини. По думите на Денев производството е много трудоемко. Той подчерта, че в маджуна не трябва да има никаква захар. От 400 килограма дини излизат 10 килограма маджун, необходими са поне два кубика дърва и два дни, разказа производителят, но заяви, че въпреки това усилието напълно си заслужава.

Той подчерта, че орехът е един от най-ценните продукти – помага на имунната система и на мозъка, а продуктите от зелени орехчета съдържат йод, който помага на щитовидната жлеза, на гърлото.

Хубаво е човек да яде чисти храни, макар и малко по-скъпи, посочи производителят. Той допълни, че почти всяка седмица ходят на фермерски пазар във Варна, където вече имат и постоянни клиенти. По думите му младите са започнали вече по-масово да се насочват към биологични храни, защото могат да си ги позволят.

Денев изказа своята благодарност към министерството на земеделието и храните (МЗХ) за помощта към производителите, но каза, че за малките фермери е трудно да се включват в повече изложения и може би МЗХ трябва да помисли да покриване на част от разходите за някои от тях.

Според него трябва да се опростят и изискванията за малките производители. Само аз и съпругата ми работим, а изискват две съблекални, бани, тоалетни, обясни Денев, допълвайки, че семейството му е вложило около 30 000 лева само за сградата. По думите му изискванията за малка ферма като обем документи са същите като за мандра. Производителят е на мнение, че ако процедурите бъдат опростени, много повече млади хора ще започнат да работят на светло.

Биопроизводител на орехи успява да получи дори оцет от тях
2159
 

Последни материали
Виж
Приходите надхвърлят 100 милиона долара, количествата – 14 000 тона
Украйна вдигна над 2 пъти износа на масло през годината
Въпреки резкия ръст на доставките на соево и рапично масло от трети страни
ЕС сви вноса на растителни масла с 10 на сто от началото на сезона
Влезе ли в ритъм сърцето на Европейски съюз?
Седмицата: Протестът на 18 декември, който ще запомним!
Без контролна горска марка, позволително за сеч и превозен билет
Задържаха 4 каруци с незаконни дърва за огрев в землището на Угърчин
За осигуряване на родни продукти с доказан и чист произход за трапезата ни
Изложението за фермери и занаятчии в Ямбол този път ще е по Коледа
При 3319 проверки по законите за горите, лова и опазване на дивеча през ноември
Задържаха 3 каруци и незаконно добити дърва в централна северна България
Свързани материали
Виж
Практика
Орехите се садят задължително през есента
В щата се произвеждат около 30 на сто от световните количества
Реколтата от орехи в Калифорния намаля с близо една трета
Мнението на бранша
Заради сушата половината от реколтата с орехи е с лошо качество
За 5 години площите нараснали трикратно
Градинарите в Украйна преминават от орехи на лешници
Напомняне
Утре изтича срокът за помощта в производството на картофи, орехи и гъби
През първото тримесечие на годишна база
Приходите от износа на плодове и ядки от Украйна скочиха с близо 50 на сто
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
АВТОРИ |  РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини