Начало » Важно за фермера » Пчеларство
09.07.2025 г.

Защо медът не се разваля?

Пчелите го произвеждат с магия
Защо медът не се разваля?

Повечето консервирани лакомства имат ограничен срок на годност – само едно потапяне с лъжица е достатъчно да се разрасне пищен мухъл или процъфтяваща колония от бактерии. Но има определени храни с особена трайност, способни да останат годни за консумация в продължение на години.

Медът е едно от тези магически вещества. В затворена среда, макар златното вещество да кристализира, да стане гъсто и на парчета, то няма да се развали . Тази трайна способност да устоява на разлагане се дължи на химичния състав на меда и начина, по който се произвежда, бише Би Би Си.

Когато казваме, че храната се е развалила, всъщност имаме предвид, че нещо друго  я е поразило най-напред, нещо микроскопично. Бактерии, гъбички и плесени присъстват  в поне малки количества в много храни и редица процедури, които хората използват за консервиране на храна, са предназначени да обезкуражат тези създания да я консумират.

Много от микроорганизмите предпочитат влажни условия, по-високи (но не твърде високи) температури, меко pH и изобилие от кислород, който да използват в метаболизма си.

Винаги водим губеща битка срещу тези организми.

Но медът е необичаен случай и ето защо. Той се произвежда от цветния нектар, който медоносни пчели събират. В началото медът е топла, водниста, сладка течност, нещо, което изглежда като най-чистата бактериална стръв, тъй като микрооржанизмите обичат сладко.

Пчелите концентрират нектара  по пътя към кошера, като премахват част от водата, използват ензими, за да повишат киселинното съдържание в течността, което възпрепятства растежа на някои форми на микроорганизми, и разграждат захарите на по-прости, след което преливат съдържанието в камери на пчелна пита.

След това те правят нещо забележително: започват да разпръскват  меда с крилата си . Разпръскването бавно изпарява останалата вода, подобно на вентилатор, така че вещество, което някога е било с около 70% или 80% водно съдържание, става все по-гъсто.

Напълно узрелият мед обикновено има водно съдържание между около 15% и 18% . Всъщност, съотношението на захарните молекули към водата е толкова огромно, че физически не би било възможно да се разтвори толкова много захар в толкова много вода, без процес като този, който използват медоносните пчели.

Там има много захар която, разбира се, микроорганизмите биха искали да опитат. Но с толкова малко вода – и киселинността, която представлява допълнителен демотивиращ фактор – те просто не могат да оцелеят. Запечатайте меда в буркан, за да ограничите достъпа до кислород, и това е още една бариера за растежа.

Това е състояние, известно сред хранителните учени като „ниска водна активност“ е често срещан трик за запазване на преработените храни. Възможно е да се предпази влажната храна от разваляне, стига водните молекули да са свързани във взаимодействия със сол или захар , например.

Това не означава, че медът може да издържи на всички предизвикателства по отношение на свежестта. След като бурканът с мед е отворен, повърхността му редовно е изложена на въздух и потапянето на облизани лъжици ще внесе бактерии и влага, които не са били там, когато бурканът е бил затворен.

Затова завъртете капака на буркана, за да не прецакате нектара на толкова много цветове и труда на толкова много пчели.

Защо медът не се разваля?
1454
 

Последни материали
Виж
Човешката небрежност е причина за огъня
Гл. комисар Джартов: Земеделските производители са безценни за нас при пожари
До 1 септември
Стриктно спазвайте забраните за косене заради опасност от пожари!
ДФЗ преведе над 21 млн. лева извънредно подпомагане на 8 869 фермери с царевица
Тя е насочена към засилване на връзката между наука и практика
През есента стартира интервенцията за подкрепа на оперативни групи
Предстоящо
Покана към бизнеса за изложението МЕСОМАНИЯ през ноември
Проверка на ИАГ и РДГ
Спряна е дейността в три сечища в Пловдивско
Свързани материали
Виж
Човешката небрежност е причина за огъня
Гл. комисар Джартов: Земеделските производители са безценни за нас при пожари
Тя е насочена към засилване на връзката между наука и практика
През есента стартира интервенцията за подкрепа на оперативни групи
Пазар на земята
Само в Пловдивско и Пазарджишко нивите поевтиняват, в пет други района цените растат
Да се въведат защитни мита
Обединени земеделци искат въвеждане на минимални изкупни цени за агро продуктите
С най-висок скок е цената в Югозападния район
Земеделската земя поскъпна с 95 лв./дка през 2024 г., рентата падна
Турция счупи рекорд в селскостопанското производство и се нареди в топ 7-те страни
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини