Европейската комисия разреши генетично модифицирана (ГМО) соя за употреба в храни за човешка консумация и фуражни смески. Според комисията, тази ГМО е преминала през изчерпателна и строга научна процедура за разрешаване, която гарантира високо ниво на защита на здравето на хората и животните, както и на околната среда. Европейският орган за безопасност на храните (EFSA- the European Food Safety Authority) издаде благоприятна оценка, гарантирайки, че ГМО соя e толкова безопасна, колкото и конвенционалния й аналог” Решението на комисията позволява вносът на ГМО соя само за употреба в храни и фуражи за животни, но не и за сеитба и отглеждане в ЕС. Разрешението е валидно 10 години, като всеки продукт, произведен от генетично модифицирана соя, е предмет на строгите правила на ЕС за етикетиране и проследяване. По конкретно става въпроса за ГМО соя хибриди – MON 87705 × MON 87708 × MON 89788, произведена от Bayer.
Пълния текст на документа може да откриете на линка!
Комисията беше правно задължена да вземе това разрешение, след като държавите членки не постигнаха квалифицирано мнозинство нито ”за”, нито „против” разрешението.
Генетично модифицирани организми (Genetically modified organisms) Напоследък стана възможно да се модифицира генетичният състав на живите клетки и организми, използвайки техники на съвременната биотехнология, наречена генна технология, обясни комисията.
Генетичният материал (The genetic material) се модифицира изкуствено, за да му се придаде ново свойство, като например устойчивост на растението към болести, насекоми или суша, или толерантност на растението към хербицид, подобрявайки качеството или хранителната стойност на храната, или увеличавайки добива. Такива организми се наричат генетично модифицирани организми (ГМО).
Храни и фуражи, които съдържат или се състоят от такива ГМО или са произведени от ГМО, се наричат „ГМ храни или фуражи“ (“GM food or feed”.).