Производството на фуражи все повече се конкурира за суровини (земя, вода и торове) с производството на храни и/или горива, което увеличава натиска върху околната среда (водоснабдяване, обезлесяване, намаляване на обработваемата земя). Научните изследвания подчертават ключови факти и твърдения, свързани с редица полезни качества и характеристики на насекомите, които ги правят подходящ източник на протеини за животни, отглеждани за храна, съобщават от Центъра за оценка на риска по хранителната верига. Потребителите на животински продукти със сигурност имат своите опасения и не са напълно запознати с възможностите, които насекомите предлагат като фураж. Ето защо е необходимо да се предостави изчерпателна информация, обхващаща ползите и рисковете от фуража от насекоми за селскостопански животни.
В Европейския съюз 8 вида насекоми са одобрени за употреба във фуража: черна муха (Hermetia illucens), домашна муха (Musca domestica), жълт брашнен червей (Tenebrio molitor) и малък брашнен червей или тъмен бръмбар (Alphitobius diaperinus), домашен щурец (Acheta domesticus), индийски щурец (Gryllodes sigillatus), бананов щурец (Gryllus assimilis) и копринена буба (Bombyx mori).