Начало » Важно за фермера » Гори и екология
24.07.2024 г.

Климатичните промени увеличиха риска от виброза при консумация на морски дарове

Климатичните промени увеличиха риска от виброза при консумация на морски дарове

Залива Дълбока

Според най-новата оценка на EFSA разпространението на вибриони (Vibrio) в морските дарове се очаква да се увеличи както в световен мащаб, така и в Европа поради изменението на климата, особено в нискосолени или солени води. Освен това при някои видове Vibrio все по-често се открива резистентност към съвременни антибиотици.

Учените от EFSA извършиха оценка на аспектите на Vibrio spp., свързани с консумацията на морски дарове, по отношение на общественото здраве. Вибрионите са водни бактерии, които могат да бъдат открити в морските дарове. Някои щамове са патогенни и могат да причинят гастроентерит или тежки инфекции при хората.

Още за вибрионите:

Вибрионите са водни бактерии, които живеят главно в морските крайбрежни води и солените зони (където реките се срещат с морето) и се развиват в умерени и топли води с умерена соленост. Те могат да причинят гастроентерит или тежки инфекции при хора, които консумират сурови или недостатъчно топлинно обработени морски дарове/черупчести, като например миди, рапани, стриди. Контактът с вода, съдържаща вибриони, също може да причини инфекции на рани и уши.

Климатичните промени увеличиха риска от виброза при консумация на морски дарове
3971
 

Последни материали
Виж
МЗХ очаква писмени предложения за развитие на оранжерийното производство
Съвет на министри по земеделие и селски райони
Тахов: ОСП трябва да остане самостоятелна политика с два стълба и собствен бюджет
Информационна кампания
До 28 март започват техническите обучения за заявяване в СЕУ
Супа от кайма и спанак
За здравина и устойчивост
Не допускайте преполиване или пресушаване на разсада!
Състоянието в началото на пролетта
Февруарските студове са поразили 95 на сто от кайсиите по Дунава
Свързани материали
Виж
Практика
Причини за появата на черни петна по разсада и как да ги лекуваме
Как да го различим?
Бактериален рак по растенията – по-лесно е да се предотврати, отколкото да се лекува
При резитба на лозата внимавайте да не си докаратe бактериален рак
Практика
Бактериален пригор по краставиците
Борба с неприятелите по зеленчуците в оранжерийте през декември
Бактериален пригор
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2025
RSS новини