Начало » Новини » Страната
09.07.2024 г.

Второ обществено обсъждане на условията за финансиране по подмярка 4.1

След преговори с ЕК е ограничен обхватът на прилагане на подмярката
Второ обществено обсъждане на условията за финансиране по подмярка 4.1

Министерството на земеделието и храните публикува за второ обществено обсъждане- насоки за кандидатстване по „Целеви прием за проектни предложения за повишаване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство“ по подмярка 4.1 „Инвестиции в земеделски стопанства“ от Програма за развитие на селските райони 2014-2020 г. Това става възможно веднага след финализиране на преговорите със службите на ЕК по отношение на обхвата и възможностите на планираните инвестиции, съобщиха от пресцентъра на МЗХ.

Общият бюджет на процедурата е в размер на близо 97,8 млн. лева. Минималният размер на допустимите разходи за едно проектно предложение е 29 337 лв., а максималният - 880 110 лв. Финансовата помощ за одобрени проектни предложения е до 50% от общия размер на допустимите за финансово подпомагане разходи.

Целта на настоящата процедура е повишаване конкурентоспособността на земеделието в България, опазвайки компонентите на околната среда, чрез подобряване на ефективността при потреблението на вода в селското стопанство. Реализираните проекти ще допринесат за подобряване на цялостната дейност на земеделските стопанства.

Допустими кандидати са регистрирани земеделски стопани, които осъществяват дейност без прекъсване през последните 36 месеца към датата на подаване на проектното предложение, както и признати групи или организации на производители за колективни инвестиции. Приоритет в критериите за подбор на проектните предложения по процедурата ще се предоставя за инвестиции и дейности, насочени в сектор „Плодове и зеленчуци“, сектор „Животновъдство“ и сектор „Етеричномаслени и медицински култури“. Предимство ще имат проекти на кандидати, които до момента не са финансирани по подмярка 4.1, такива с история като земеделски стопани и/или до 40 годишна възраст.

Приоритетни ще бъдат още проекти на кандидати, които в последните три години имат по-голям от общата стойност на разходите по проектното предложение - средноаритметичен размер на оперативната печалба или средноаритметичен размер на приходите от продажби. Преднина в оценяването ще получат и инвестиционни предложения, подадени от групи/организации на производители на селскостопански продукти, производители на биологични продукти или за дейности в напоителни системи за напояване при отглеждане на царевица.

Критериите за подбор на проектните предложения и мотивите за тяхното определяне са представени  и одобрени на трето заседание на Комитета по наблюдение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони 2023-2027 г. (който изпълнява функциите и на Комитет за наблюдение на ПРСР 2014-2020).

В хода на преговорния процес със службите на Европейската комисия по изпратеното за одобрение 17-то изменение на ПРСР, включващо пренасочване на средства към бюджета на подмярка 4.1 с цел обявяване на целевия прием, бе получен коментар по отношение на инвестициите, свързани с разширяване на напояваните площи и препоръки за ограничаване на обхвата на целевия прием.

В резултат на допълнително проведената комуникация и обменена кореспонденция със службите на ЕК (ГД „Земеделие“ и ГД „Околна среда“), в насоките за кандидатстване е ограничен обхвата на прилагане на подмярката, като допустими са инвестиции в съществуващи напоителни инсталации или в елемент от напоителната инфраструктура само в рамките на напояваните площи. Няма да бъдат допустими инвестиции, водещи до нетно увеличение на напояваната площ.

Крайният срок за предоставяне на предложения и коментари по публикувания документ е до 16 юли 2024 г., включително, с него може да се запознаете ТУК.

Второ обществено обсъждане на условията за финансиране по подмярка 4.1
1909
 

Последни материали
Виж
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
До 17 юли може да давате предложение по Защитената зона „Река Марица“
Свързани материали
Виж
Първи електронен Регистър на поливните площи в България
Недостигът на вода засяга 30% от европейците и 20% от земята
Преди сезона
Лабораторни анализи показват, че водата по Черноморието е чиста
САЩ покриват напоителните си канали със слънчеви панели
На 22 март отбелязваме Световния ден на водата
МЗХ и МОСВ
Конференция за възстановяване на поливната инфраструктура
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини