Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
01.07.2024 г.

Що е епифитотиология

В поредица за инфекциозните болести по растенията с епидемичен характер
Що е епифитотиология

Земеделието стои в основата на човешката цивилизация. Способността на човека да отглежда различни растителни видове осигурява храна за него и домашните животни, както и суровини за различни занаятчийски продукти. Със земеделието човекът може трайно да остане на едно място, да гради дом за себе си и помещения за за добитъка, складове за растителната и животинската продукция. С напредването на земеделието се натрупват хранителни излишъци, които стават обект на размяна и така се заражда търговията.

Човекът със земеделските дейности променя екосистемите в една или степен, превръщайки ги в агроекосистеми.Според интереса си хората могат да увеличат честотата на растителен вид в определено място за сметка на други растителни видове, да променят терена, микроклимата в местообитанието на избрания растителен вид и т. н.

С развитието на човешката цивилизация като по-висш етап в земеделието се явява отборната (селекционната) дейност, създаваща разнообразие в избраните растителни видове. Така даден културен вид може да бъде представен от различни сортове. Всеки сорт има своя характеристика според количествени и качествени показатели, изразяващи интресена на стопаните и съответно насоката на отбора (селекцията).

Промените поради целенасочената човешка дейност в дадена област не са изолирани от заобикалящите природни условия, от които зависи и до днес в голяма степен успехът на земеделието. Поради това поддържането на агроекосистемите изисква постоянно внимание, за да има най-благоприятни условия за развитието на културните видове и по-точно техния сортов състав. Растенията от един или друг сорт са изложени на неблагоприятни влияния от заобикалящата природа, а природните фактори най-общо могат да бъдат разделени като абиотични, несвързани с живата материя, и биотични, свързани с останалите живи организми от екосистемата.

Културните растения търпят неблагоприятни абиотични фактори като суша, температурни аномалии и др. Наред с това растенията от даден сорт са застрашени от различни вредители и причинители на болести. Здравето на културните растения е грижа на специалистите по растителна защита, която е третата медицина наред с хуманната и ветеринарната.

Синор БГ започва поредица за появата, разпространението и затихването на инфекциозните болести, чиито причинители са микро- и макроорганизми. По аналогия с хуманната медицина, където болестите са обект на специалната дисциплина  епидемиология, то в науката за болестите по растенията, известна като фитопатология, има раздел епифитотиология. В него са посочени параметрите на една болест, които я определят като епифитотия (епидемия): ареал на разпространение, скорост на разпространение, честота на проява, щети (вредоносност). Епифитотиите се разпростират за сравнително кратко време върху големи територии, засягат там масово посевите (насажденията) и причиняват големи щети от количествена и качествена гледна точка.

Съвременните информационни технологии позволяват не само охарактеризирането на болестите, но и създаването на модели за теорията и практиката. Моделирането е свързано с други дялове от растителната защита – прогноза и сигнализация, растителна имунология. Съществено значение за появата и разпространнението на болестите има прилаганата агротехника, чиито мероприятия влияят върху натрупването и разпространяването на заразата.

Важен е и сортовият състав на земеделските култури в посевите и насажденията, защото даден сорт може да бъде високодобивен с отлично качество на продукцията, но растенията да се окажат податливи на заразата и заразени да боледуват тежко. (Следва продължение)

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита

Що е епифитотиология
1752
 

Последни материали
Виж
Силно депресиращо влияние върху цените
Цените на пшеницата в Европа и САЩ пикираха надолу
Националният институт по метеорология и хидрология
Ужасяваща жега, с червен код за 16-и и 17 юли
Съвети за градинря
Лесна защита от листни въшки
Управителен съвет от 17 юни
ДФЗ изплати значителна помощ за участия в български и международни изложения
От 17 до 19 юли във Варна се организира екологичен фестивал „КлимаФест“
До 17 юли може да давате предложение по Защитената зона „Река Марица“
Свързани материали
Виж
Продължение
Що е епифитотиология?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини