Начало » Пазари » Зърно
10.06.2024 г.

Турската забрана удари цените на пшеницата в Европа

Турската забрана удари цените на пшеницата в Европа

В петък  цените на пшеницата на борсата в Париж коригираха рязко надолу. При закриване на борсата мелничарското зърно се търгуваше по EUR243,75 за тон, в сравнение с EUR251,25 за тон един ден по-рано. Основна причина за ценовия срив е решението на турското правителство да спре вноса на пшеница от 21 юни най-малко до 15 октомври, „за да защити фермерите от колебания в цените, за да осигури вътрешни доставки и да създаде благоприятен пазар за производителите”. Спирането на вноса може да бъде удължено след 15 октомври в зависимост от "пазарните условия на тази дата", поясниха от министерството. В изявление турското министерство на земеделието каза, че ще спре вноса на пшеница в съответствие с препоръките на Министерството на търговията. Официалните власти акцентират, че мерките ще бъдат приложени „за да предпазят турските производители от спада на цените поради интензивността  на доставките по време на прибиране на  реколтата и да гарантират стабилност на пазара в полза на производителите”.

Решението на турското правителство предизвика смут на пазара. Търговците се опасяват, че този ход на турските власти ще накара руските експортьори да пренасочат зърнените потоци предназначени за Турция за други пазари. Според Reuters Турция е петият по големина вносител на пшеница в света, като купува зърно предимно от Русия.

Европейските  участници в търговията със зърно споделят, че Русия вероятно ще бъде основният губещ от решението на Турция. „Русия доставя някъде между 60-75% от вноса на пшеница в Турция и тази забрана изглежда ще влезе в сила точно когато новата руска реколта ще излиза на пазара“. „Ако руската пшеница не може да се продава в Турция, тя ще трябва да се предлага другаде на ниски цени, което може да означава, че други вносители в Близкия изток, Африка и Азия ще се възползват“. Експертите  предупреждават, че това може да намали търсенето на европейска и американска пшеница на международния пазар.

Валутният дефицит и политиката за намаляване на вноса на пшеница от двата основни потребителя на руско зърно - Турция и Египет, предполагат трудно начало на новия сезон за Русия. Това мнение изрази Дмитрий Рилко, генерален директор на Института за конюнктура на аграрните пазари (ИКАР – Москва „Турция има добра зърнена реколта и големи преходни запаси, така че властите решиха да подкрепят собствените си фермери. Но като цяло трябва да се каже, че двете най-големи икономики, вносителки на черноморско зърно Египет и Турция, не са в най-добро състояние и изпитват остър недостиг на валута. Не е най-добрият старт на сезона за нас“, каза експертът.

Според федералния център Agroexport към 19 май Турция е закупила 6,7 милиона тона пшеница от Руската федерация и стана вторият вносител след Египет, който досега е доставил 7,4 милиона тона пшеница от Русия.  

Турската забрана удари цените на пшеницата в Европа
6073
 

Последни материали
Виж
Приемът продължава до 31 юли
3 пъти повече заявления за държавна помощ за застраховане са подали стопаните досега
Професионална квалификация
Запишете се за курс за зърносъхрание и производство на фуражи
Особено в ограничени по площ градини
Предимства на вертикалното отглеждане на тиквичките
БФС
За пореден път фермери искат Гаранционен фонд за компенсиране при бедствия
По-малка административна тежест
Младите и малки стопани ще попълват по-малко документи при получаване на субсидиите по ПРСР
Заплатите в производството ще бъдат вдигнати с 10% от май
Директорът на „Ел Би Булгарикум“ представи оздравителен план на държавната компания
Свързани материали
Виж
Йордания най-накрая се прежали да си купи скъпа пшеница, но не българска
Родната пшеница е сред победителите и на търга в Тунис
Цената на ечемика на пристанище Варна е паднала до 320 лв. за тон
Жътвата набира скорост, а с нея – и съмненията у фермерите за добиви и цени
Нова победа на българската пшеница на експортния фронт
Ще се затвърди ли тенденцията цените да са най-високи по жътва
Не се очаква скок в цената на хляба
Добиви от пшеницата се очертават над 500 килограма от декар
Има и достатъчно свободно място в складовете
Между 6,1 и 6,3 милиона тона пшеница е очакваната реколта тази година
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини