Начало » Новини » Страната
15.05.2024 г.

Безплатно обучение за фермери - Геопространствени технологии в земеделието

Безплатно обучение за фермери - Геопространствени технологии в земеделието

Обучение "Геопространствени технологии в земеделието" ще се проведе на 21 май 2024, от 10:00 ч в Учебно-опитната база на АУ в с. Брестник. Обучител е доц. д-р Жулиета Арнаудова, събощиха от Аграрен университет - Пловдив. Събитието има за цел да предостави знания в областта на геодезия, географските информационни системи, глобалните навигационни спътникови системи и дистанционните наблюдения на земната повърхност. Целта е да се даде основата на прецизното земеделие за анализ и управление на земеделските земи, устойчивото земеползване на терените и запознаване с цифровизацията и онлайн услугите към ДФЗ и АГКК. Ще се дадат техническите насоки при създаване на нови насаждения от получаване на скици за имотите и документации, свързани с кадастрална карта и информацията в нея, работа с онлайн платформата на ДФЗ и работа с публичната карта и справки.

Чрез дистанционните технологии може да се направи оценка на посевите чрез растителните индекси, предоставяни от сателитните изображения на Сентинел и Ландсат. Ще се обсъди търсене на изображения в он лайн платформите на програма Коперник и Сентинел, как се да качват координати и шейп файлове на обработваемите площи в тези платформи и да се получава оценка на състоянието на посева чрез растителни индекси. Основни понятия за ГНСС технологиите при локализиране и позициониране на точки от земната повърхност, като част от навигацията на земеделските машини.

Програма:

Модул 1: Общ преглед и значение на геопространствените технологии. Геодезия - цифрови карти, он лайн платформи. Съдържание на кадастралната карта, геодезически координати.

Модул 2: Земеустройство – избор на място, оценка на теренните характеристики, проектиране на пътища, методи за трасиране на терена, практични съвети.

Модул 3: Географска информационна система – същност, приложение в земеделието. ГИС при микрорайониране на лозови насаждения. ГНСС в полза на земеделието и аграрната навигация.

Модул 4: Сателитни изображения на свободен достъп. Използване на информацията от сателитите за проследяване жизнеността на растенията. Програма Коперник, он лайн приложения за проследяване на растителните индекси. Мобилни приложения.

Безплатно обучение за фермери - Геопространствени технологии в земеделието
2437
 

Последни материали
Виж
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Съвети за градинаря
Причини за напукване на доматите и необходими мерки
Срещи с бранша
Днес и в понеделник ДФЗ ще плати субсидиите за биопчелари и биоживотновъди
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини