Начало » Новини » Страната
26.04.2024 г.

Остава опасността от слани във високите полета на западна България

Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 април – 2 май 2024 година
Остава опасността от слани във високите полета на западна България

През следващия 7-дневен период вегетационните процеси при земеделските култури ще се осъществяват с умерено темпо при средноденонощни температури около климатичните норми, се посочва в прогноза на агрометеоролога от Националния институт за метрология и хидрология (НИМХ) Драгомир Атанасов. Падналите валежи със стопанско значение през третата 10-дневка на април в полските райони от страната подобриха условията за протичане на началните фази от развитието на царевицата и слънчогледа и на вегетацията на есенните житни култури.

През периода при пшеницата  и ечемика ще протичат фазите вретенене при част от посевите в западната половина от страната и в централната част на Дунавската  равнина, преход към изкласяване и изкласяване в някои райони от Източна и Южна България – агростанциите Търговище, Силистра, Карнобат, Казанлък, Пловдив и Пазарджик. При царевицата и слънчогледа според датите на сеитба ще протича поникване и начало на листообразуване. При лозата ще се наблюдава листообразуване (1-3 лист) и отделяне на реса.

При есенните житни култури през периода на фазите вретенене и изкласяване щети по растенията нанасят обикновената житна пиявица и вредната житна дървеница. Посевите трябва да бъдат обследвани и за развитието на брашнестата мана. При овощните видове след преминаване на цъфтежа продължават третиранията срещу ранното кафяво гниене по костилковите, струпясване и брашнеста мана по семковите овошки. При лозата растителнозащитните пръскания са насочени за опазване на културата от мана и одиум и от вредната дейност на жълтия лозов акар.

Прогнозираното неустойчиво време с превалявания временно ще ограничава възможностите за провеждане на агротехническите дейности. В началото на периода във високите полета на западна България остава вероятността за образуване на слани и повреди по земеделските култури.

Остава опасността от слани във високите полета на западна България
966
 

Последни материали
Виж
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Наредба 3 - трета част
Внимавайте при екосхемите – орязването на субсидиите са сериозни!
ООН обяви 2026 за Международна година на жената фермер
Дъждовете, свързани с Ел Ниньо, опустошават Бразилия
Подготовка на почвата
Избор на място за засаждане на доматите и подходящо подхранване
Свързани материали
Виж
БАСФ ДОБИВ ПЛЮС ЕКСПО в гр. Завет за втора поредна година
Едно впечатляващо поле, преминало през трудности „от киша в суша“
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини