Начало » Новини » Света
26.04.2024 г.

Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения

За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения

Министърът на селскостопанската политика и храните на Украйна Микола Солски подаде заявление за оставка, съобщи председателят на украинската Върховна рада (парламентът на страната – бел. ред.) Руслан Стефанчук в една от социалните мрежи. „Във Върховната рада на Украйна постъпи заявление от Микола Солски за оставка от длъжността министър на селскостопанската политика и храните на Украйна. Заявлението ще бъде разгледано на едно от следващите пленарни заседания”, посочи Стефанчук.

Солски на свой ред потвърди, че е подал заявлението. „Да, написах заявление за оставка от министерския пост. В настоящата ситуация смятам, че това ще бъде правилната стъпка. Ако Върховната рада реши да приеме оставката ми, ще бъда благодарен за това решение, а ако реши, че съм длъжен да работя още – ще продължа да работя”, цитират думите му от оглавяваното от него ведомство в друга социална мрежа.

Решението на министъра идва, след като от Националното антикорупционно бюро на Украйна и Специализираната антикорупционна прокуратура обявиха, че са разобличили бивш заместник-председател на селскостопанската комисия в украинския парламент и действащ министър (без да го посочват поименно) в овладяване на държавни земи на стойност 291 млн. хривни (6,88 млн. евро по текущия курс – бел. ред.) и в опит за присвояване на земи за още 190 млн. хривни. Единствено Солски отговаря на посочения профил. Според антикорупционните органи в състава на престъпната група начело с висшия чиновник са участвали длъжностни лица от органите на Държавния географски кадастъп на Украйна, както и лица, контролиращи действията на тези органи (т. нар. куратори).

Участниците в схемата унищожили документи, на основание на които 2 държавни предприятия в Сумска област са притежавали правото за постоянно ползване на земята. Заради тяхната липса областното кадастрално подразделение издало акт за неразрешено завземане на тези парцели от предприятията. След това с помощта на подчинените им длъжностни лица от областния кадастър участъците били прехвърлени в собственост на предварително определени цивилни граждани под претекст, че се реализира правото им на безплатна земя. При това условие за въвеждането в собственост върху земята било сключване на договор за предаването ѝ в аренда на частен селскостопански холдинг още преди да бъде получена.

„Вследствие на осъществяването на сделките през 2017-2021 г. участниците в схемата овладели 1250 поземлени участъци с обща площ 2493 хектара, чиято стойност в момента на извършване на престъплението надхвърляла 292 млн. хривни. Те се опитали да овладеят и 3282 хектара земи на стойност около 190 млн. хривни, но детективи от Националното антикорупционно бюро на Украйна и прокурори от Специализираната антикорупционна прокуратура, извършили обиски и арестували участниците, им попречили”, уточняват от антикорупционните органи.

Техните подозрения са представени на действащия министър, на двама куратори в органите да държавния географски кадастър и на лице, съдействало за извършването на престъплението, като продължава известяването на подозренията на останалите участници в престъпната схема.

Междувременно Солски обяви, че подозренията към него се отнасят за перид, в който не е бил на държавна служба. „Събитията, за които според информация на Националното антикорупционно бюро на Украйна ми съобщи за подозрения и за които се разпространява информация и в средствата за масова информация, се отнасят за периода 2017-2018 г., т. е. в период, когато бях адвокат и не съм бил нито министър на селскостопанската политика и храните на Украйна, нито председател на Комисията във Върхоната рада на Украйна по въпросите на селскостопанската и поземлената политика”, подчертава той.

Министърът уточни също, че обстоятелствата отпреди 7 години се отнасят до спор между физически лица и държавни предприятия, по-специално на военните от Отдела за антитерористични операции, като въвеждането на физическите лица във владение е в съответствие със закона. „Споровете се разрешават от съдилищата, включително от Върховния съд, и, доколкото ми е известно, към днешн дата редица решения установяват липсата на права на държавните предприятия върху земите, които вероятно имат предвид от Националното антикорупционно бюро на Украйна”, изтъква той.

Солски обещава и „максимална честност за установяването на истината”. „Но от това няма и нужда – всички данни са достъпни за правозащитните органи, а доказателствата и аргументите на страните са представени пред съдилищата”, залючи той.

Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
1214
 

Последни материали
Виж
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Доклад на Европейската комисия
Краткосрочни перспективи на селскостопанските пазари
Губернаторът хвърли вината за съсипването на животновъдството върху елита
Щатът Флорида забрани частично продажбата на лабораторно създадено месо
На 31 май на форум в София
Учени с план за осигуряване на продоволствената сигурност на България
История без край
От зимата прокуратурата разследва новите виртуални стада, разкрити от агроведомството
Наредба 3 - трета част
Внимавайте при екосхемите – орязването на субсидиите са сериозни!
Свързани материали
Виж
Ниските запаси от слънчоглед обаче ще натиснат доставките до края на сезона
Износът на слънчогледово масло от Украйна гони рекордни стойности
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Почти всички пчелни семейства в Полтавска област са оцелели през зимата
Пчеларите благославят ранната пролет в Украйна и очакват добра реколта
Единствено количествата пшеница отчитат ръст спрямо миналия сезон
Украйна съкрати изоставането в износа на зърно до близо 600 000 тона
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Поляците отблокираха границата с Украйна
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини