Начало » Новини » Интервю
22.04.2024 г.

Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!

Мнението на бранша
Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!

Снимка: sinor.bg

Започнал по времето на социализма като производител на тютюн, днес Нихат Расим от разградското село Брестовене обработва 1 800 декара в община Завет, предимно със зеленчуци плюс малко овощни градини и тютюн. През последните 40 години благодарение на тютюна той изучил и децата си, които продължават неговата традиция – дъщерята е агроном по „Растителна защита“, а синът е аграрен инженер с ориентация към биологичното земеделие. И двамата се занимават със земеделие, като синът се грижи за 65 оранжерии, а дъщерята отглежда около 300 декара зеленчуци.

За разлика от повечето си колеги, за които напоследък липсата на работна ръка се превърна в огромен проблем, при Расим това не е пречка. Първо, защото в Брестовене обезлюдяване няма – в селото живеят около 3 хиляди души. И второ, защото всички по-крупни земеделци като него ангажират активно наетите в техните стопанства. Специално той поддържа бизнес стратегия, при която има огромно разнообразие в отглежданите култури, така че да осигурява равномерно натоварване на хората, заети в неговото стопанство.

Имало е години, в които съм стигал да отглеждам до 23 култури, включително лен, киноа, черен кимион, фъстък, сусам и др. Повечето от семената директно съм купувал от българските институти или от институти в Турция – що се отнася до нетрадиционни култури като киноа, чия или черен кимион“, посочва Нихат. В момента разработва проект за извличане на студено пресовано масло от тези култури, затова и експериментира с различни сортове. „Ако този проект се реализира, искам да видя дали сам бих могъл да си произвеждам суровината, вместо да внасям от Турция. Бих могъл също да възлагам това призводство и на мои съселяни“, планира фермерът от Брестовене.

И в Сливенско имат лоши примери от взаимоотношенията с веригите

Философията на Нихат е да открива точните сортове зеленчуци, като огромно внимание обръща и към съхранение на старите български соротове домати, пипер и др. „Убедих се, че разполагаме с много издръжливи сортове, от които колегите могат да печелят добре. Когато си уцелиш сорта и знаеш за какъв пазар го готвиш, тогава нещата потръгват. Дори при доматите има сухоустойчиви сортове, същото е при дините и пъпешите, от които може да се изкара добра реколта, стига да нацелиш правилния сорт според региона, в който се намират земите ти“, обяснява градинарят.

Сред изчезващите български сортове домати той произвежда сорта „Миляна“, сред краставиците „Калиопа“, динята „Мраморна“, пъпеша „Видински коравец“, а от пипера „Джюлюнска шипка“. „Големият плюс е, че те са устойчиви на климатичните промени. Вярно, че добивите са малко по-ниски, но аз държа на българското, защото вкусът на нашите зеленчуци е уникален и затова продължавам да ги поддържам като семепроизводство. А всеки, който е опитал от моите сортове, наистина се връща в детството си“, посочва още Расим.

Най-голямата му гордост обаче е производството на домати, които като качество са изключително добри и ги произвежда върху 200 декара. През годините е направил контакти с търговци на едро от цялата страна, така че днес познават неговото производство дори в Ямболско, Плевенско, да не говорим за близките градове Добрич, Варна, Разград и Русе. „За разлика от търговските вериги посредниците не ти извиват ръцете с хиляди изисквания и не се подиграват така с труда на малките земеделци, защото все пак постигаме нормална цена“, коментира Расим. Той дава пример от собствената си практика, който напълно го е отказал да работи с големите вериги. Подписал договор за продажба на 5,5 тона зеле с една от веригите. „От мен го изкупиха за 40 стотинки на килограм, а на щанда цената беше 1,35 лв. След време обаче ми казаха, че от моето зеле са продали само 4,1 т, останалото го бракували. И ми платиха едва два месеца след този брак“. „За мен това беше огромна подигравка с труда ми, затова днес предпочитам да подаря зелето си или да го дам за храна на животните, отколкото да го продавам на веригите. Не смятам, че трябва да си мълчим и търпим подобно отношение, затова е важно заедно да се обединим в защита на своите интереси“, категоричен е Нихат Расим. Подчертавайки, че за разлика от „колегите в другите държави, там хората като мен не се занимават с нищо друго, освен с производството. Те не пакетират, не транспортират стоката до определено място, докато ние сме поставени в ситуацията да мислим за всичко“.

В момента от всички отглеждани от него култури най-много се печели от тютюна. Това обаче се постига с най-много труд. Всяка година Расим отглежда милиони разсади и тази пролет изцяло е готов с тяхната подготовка. При тютюна в един декар се засаждат 14-15 хиляди растения. През януари е приключил с балирането и подготовката на тютюна, а от февруари е започнал с подготвката на лехите. „Така поддържам заетостта на хората, като през лятото тютюнът се бере рано, а после отиват на доматите. Така съм постигнал интегриран процес и пълно натоварване, като на ден при мен работят между 40 и 60 постоянно наети колеги. Хората разчитат на нас, защото имат сигурност и постоянна работа и така взаимно сме си полезни“, заключава фермерът от Брестовене.

Позицията на преработвателите

Другият голям плюс на тютюнопроизводството е, че системата за изкупуването е гарантирана и още в началото на годината стопаните знаят каква цена ще получат за произведения и предаден от тях тютюн. Докато при зеленчукопроизводството градинарите нямат тази сигурност, затова и често продукцията им остава неизкупена. Да не говорим за рисковете с климатичните условия, които често водят до силно влошаване на качеството, а оттам - и до фалити в това производство. Може би затова и Расим съветва колегите си да изберат онзи сухоустойчиви сортове, които биха бил най-подходящи за техните географски и климатични региони. 

Интервюто взе: Екатерина Стоилова 

Нихат Расим: Отношението на търговските вериги е подигравка към труда на фермерите!
5605
 

Последни материали
Виж
Позволителното е издадено за съседна частна собственост
Съставиха 3 акта за незаконна сеч в частен имот във Врачанско
Добивите при ечемика и рапицата отстъпват на миналогодишните
В Бургаско трудно продават зърното от новата реколта при ниските изкупни цени
За Кампания 2023
ДФЗ преведе над 7,3 млн. лева на 725 биопчелари
Всички заявления трябва да имат статус Чакащо ръчно зареждане в ИСАК
До 13 август се подават електронни формуляри в СЕУ за Кампания 2024
Седмична агрометеорологична прогноза за периода 26 юли – 1 август 2024 година
Сушата се завръща с високи температури
Обзор на Софийска стокова борса за периода 23-26 юли 2024 година
Трета седмица не помръдват котировките за зърно и слънчоглед на борсата
Свързани материали
Виж
След преговорите на БАК с кабинета
БАК: Дори само една организация да иска протест, всички останали ще я подкрепят
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини