Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
22.04.2024 г.

Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите

Петна по листата
Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите

Ляво - хлороза и некроза, Дясно - хлоротични пръстени

С напредването на вегетацията при много овощни видове и сортове лози част от листата по клоните и леторастите вече имат напълно листна петура (пластина). Те са подходящ обект за преглед предвид установяването на признаци на заболяване, причинено от различни патогени или от някакво физиологично разстройство. Какви признаци могат да бъдат установени?

Много очебийни са промените в оцветяването, от които често явление е хлорозата. Тя се дължи на нарушаване на синтеза на хлорофила, даващ зеления цвят на растителната тъкан. Има различни видове хлороза според каква част от листната тъкан е обхваната. Възможно е по-наситеното зелено да се запази около жилките на петурата, а площта между тях да избледнее. При тежки форми на хлороза цялата петура просветлява. В други случаи избледняването е периферно. В последния случай по-късно засегната тъкан може да загине (некротира).

Явлението албинизъм, познато като панашура, е особен случай на хлороза. При албинизма липсва хлорофил. Албинизмът може да бъде пълен или частичен. Без хлорофил растенето е обречено, защото без това сложно органично съединение в растението не протича жизнено необходимият процес фотосинтеза. При частичен албинизъм (панашура) хлорофилът липсва в отделни участъци на петурата и тя може да изглежда мозаично изпъстрена. В някои случаи листната петура може да промени цвета си към розово или червено, а също и жълто (жълтеница). Интересно явление е шарката, която се характеризира със светлозелените пръстенчета, дъгички и ивици върху развитите листа.   

Други признаци върху листата са пригорите на тъканта. В крайната фаза тъканта изсъхва, а в някои случаи се отделя напълно от здравата тъкан. При това листата добиват дрипав вид, а понякога сякаш са надупчени от сачми.

Наред с промените в оцветяването или независимо от тях могат да бъдат установени промени във формата на листа. Листната петура понякога се стеснява. Това е познато като върболистие. В други случаи се накъдря или по нея се явяват неочаквани израстъци. При това е възможна промяна в тъканта, която загрубява. В други случаи тя постепенно увяхва и се свива.

На какво се дължат описаните промени?

Петната от хлоротичен тип често са признаци на вирусна болест. Такава е сливовата шарка по костилковите овощни. При лозите жълтениците също могат да насочат към инфекциозен причинител (вирус или фитоплазма), а така също периферната хлороза при ягодата. Албинизмът е последица от генетична аномалия. Панашурата е генетично унаследявана и това трябва да бъде взето под внимание от селекционерите. Трябва да бъде отбелязано, че растенията, които не могат да усвояват жизнено необходими за тях елементи (желязо, магнезий и др.) могат да страдат от хлороза.

Загиването на листната тъкан също може да бъде последица от нарушен хранителен или воден режим. Надупчването на петурата, известно като сачмянка, е последица от гъбна или бактерийна инфекция. Стесняването на листната петура, наподобяващо върболистие, е признак на вирусна болест по сливата и др. костилкови, известна като деформиращо прошарване. Деформирането, както и промените в оцветяването може да са причинени от насекомни или ненасекомни неприятели.

Специално внимание трябва да бъде обърнато на формата лозовите листа в младите насаждения. Очертанията на лозовия лист са важен признак за сортовата принадлежност и намира специално място в описанието на отделните сортове (ампелографията). В известна степен това важи и при овощните (помологията).

При установяване на нежелани признаци или несъответствия при отглежданите растения стопаните трябва да се отнесат към специалистите по растителна защита и в частност към селекционери лозари и овощари.

Д-р Антоний Стоев – агроном по растителна защита    

Направете първичен преглед на листата на овощните и лозите
1974
 

Последни материали
Виж
Няма сериозни нарушения при проверките през последната седмица
Магазини продават агнешко с неясен произход, изборът е на купувача
Цените на картофите и морковите падат
Предлагането на ябълки и лук нарасна
Оферти се подават до 7 май
Йордания обяви търг за внос на 120 000 тона хлебна пшеница
Влагата обаче не е достатъчна за засетите напролет култури
Есенниците в Украйна се развиват изпреварващо с до 2 седмици
Част от животните са върнати на собственика
Разкриха кражба на 6 агнета и още толкова овце в Старозагорско
С 6 месеца до края на годината
ЕК удължи действието на кризисните инструменти за държавна помощ в земеделието
Свързани материали
Виж
Симптоми
Листата на доматения разсад стават виолетови – ето причините!
Грижи в началната фаза
Причини за появата на хлороза при разсада, профилактика и лечение
Справяне с болестите
За какво сигнализират петната по листата на краставиците?
Идат горещините
Пожълтелите листа на краставиците са проблем, как да ги спасим?
Има разлики с други зеленчуци
Необходимо ли е да се режат част от листата и стъблата на тиквичките?
Защо пожълтяват и се деформират листата на лука и чесъна?
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини