Начало » Новини » Коментари
17.04.2024 г.

Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени

Важно!
Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени

Снимка: sinor.bg

За да се „отпушат“ процедурите за одобрение на проектите, финансирани по Националния план за възстановяване и устойчивост (НПВУ), и за да се облекчи кандидатстването по Директните плащания, като се разреши дори в Кампания 2025 година заявленията да бъдат депозирани в общинските служби без квалифициран електронен поппис, днес в парламентарната комисия по земеделие и гори в 49-то Народно събрание ще бъдат гласувани крайно належащи изменения в Закона за подпомагане на земеделските производители (ЗПЗП). Проектопромените са предложени на 16 април от група народни представители от ГЕРБ-СДС, ДПС и БСП.

Според сега действащите изменения в ЗПЗП се даваше преходен период за електронното заявяване на площите по директните плащания, като през 2023 и 2024 г. земеделците не бяха длъжни да подават заявленията си, подписвайки ги с квалифициран електронен подпис. Практиката от миналата година показва, че от кандидатствалите 64 941 земеделски производетели електронно са очертавали само 1 893-ма. Причините са в тежките процедури по внедряването на специализирания софтеур на Интегрираната система за администриране и контрол (ИСАК), което масово затрудни земеделците – успешно справилите бяха едва 0,5% от кандидатстващите!!! Затова се предлага подаването на заявление без квалифициран електронен подпис да става и през следващата кампания.

С новите промени в Закона за подпомагане на земеделските производители се правят и дългоочакваните корекции в определението за „активен фермер“, заради които земеделци с дългогодишен опит в сектора, но практикуващи и бизнес извън селското стопанство, изведнъж се оказаха, че са неактивни фермери и бяха отрязани от европодпомагане. В същото време тези стопани отглеждат над 140 хиляди декара земя и наистина осигуряват подоволствената сигурност на страната, което е важно изискване при евросубсидиите, четем в мотивите. В новите текстове са направени промени в процента на задължителните доходи, които фермерите трябва да доказват от земеделската си дейност. Ако досега аграрните доходи трябваше да съставляват една трета от общите доходи на тези стопани, то новото предложение е те да се намалят на 10 на сто. Променя се и процентът на субсидиите, които те могат да получават, сравнени с приходите от неселскостопанската им дейност. Ако досега тези средствата трябваше да съставляват максимум 5% от тези приходи, сега този процент пада на 2.

Фермерът с над 20 годишна история Георги Милев се оказа неактивен 

Друга важна промяна в закона е свързана с удължаването на срока за изплащане на държавната помощ, с която се покрива част от акциза върху ползваните от фермерите горива. Действието на тази държавна помощ се предлага да продължи до края на декември 2026 г. Припомняме, че през последните три години бюджетът за акцизната помощ беше близо 100 млн. лв., като от него през 2023 г. ще се възползват 14 023 земеделски производители, при 13 665 – през 2022 г.

Нови текстове в ЗПЗП има по отношение на правните основания за ползването на пасищата и ливади в държавния и общински поземлени фондове. Измененията гласят, че ако фонд „Земеделие“ установи при проверките, че дадени имоти от двата фонда са без правни основания, държавата може да разшири обхвата на парцелите, за които е доказано, че липсва правно основание за ползване на тези имоти и да се отказват субсидии.

За да може проектите по Плана за възстановяване и устойчивост, които до края на април ще бъдат оценени, по-бързо до се одобрят и изпълнят, на изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ се позволява да делегира права по това одобрение. Помним, че голяма част от проектите се възлагат на външни фирми. Очевидно, че тези права трябва да се делегират и за всички интервенции от Стратегическия план и ПВУ, по които фондът работи.

Планът за възстановяване и устойчивост „стои на трупчета“, гласуват важни законови промени
2547
 

Последни материали
Виж
Загубите за реколтата от плодове са основно при ранните сортове
Студовете през април нанесоха щети на овошките в ЕС и Украйна
Ршения на МС
Кабинетът одобри 295 млн. лева за компенсиране на фермерите, 80 млн. от тях са от централния бюджет
От Сдружението за модерна търговия остро възразиха
Депутати предложиха надценката на хляба да е до 15%
Мащабният внос основно от Украйна увеличава крайните запаси
ЕК понижи прогнозата за реколтата от пшеница в ЕС до 4-годишен минимум
Втора част на промените в Наредба 3
При обвързаната подкрепа за овошки и зеленчуци задължително представяте опис, заверен от агроном
Промени в Наредба 3
Заявленията за кампания 2024 г. ще се подават до 24 юни, при просрочие няма да има санкции
Свързани материали
Виж
Наредба
Очертаването през тази и следващата година ще става и без електронен подпис
Политики
И в САЩ не достигат квалифицираните кадри за селското стопанство
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини