Начало » Новини » Страната
13.04.2024 г.

Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове

Съчетавайки традициите с модерни технологии
Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове

Снимка: МЗХ

Българските винопроизводители съчетават историческите традиции, които имаме, с новите модерни технологии и създават вина с уникални качества, които достойно представят страната ни на международните пазари и са изключително атрактивни за взискателния вкус на потребителите, заяви заместник-министърът на земеделието и храните Александър Йоцев на министерска среща на Международната организация по лозата и виното (OIV) в град Бреша, Италия, цитиран от дирекция „Връзки с обществеността и протокол“ в министерството на земеделието и храните. Срещата се провежда по повод 100-годишнината от създаването на организацията и в нея участват 31 държави от Европа, Азия, Южна Америка, Африка и Нова Зеландия. Събитието е организирано в един от районите на Италия, който се отличава с богатите си традиции във винопроизводството, като на делегатите бяха демонстрирани и добри практики. Неформален домакин на срещата е министърът на земеделието, продоволствената сигурност и горите на Италия Франческо Лолобриджида.

Йоцев, който ръководи българската делегация, припомни, че България се намира на стратегическо място между Азия и Европа, където се пресичат стари и нови пътища на виното, като тук от поколения се предава опитът и традициите на лозари и винари. Той подчерта, че страната ни притежава богат генофонд, в който има стари местни сортове с уникален аромат и вкус и класически, висококачествени и устойчиви на болести и вредители сортове, които правят винената ни листа разнообразна и атрактивна. Заместник-министърът предупреди, че пред българските производители на грозде и винопроизводителите, както и пред европейските им колеги, стоят и много предизвикателства, свързани с въздействието на климатичните промени, навлизането на нови технологии, последиците от пандемията и войната, и промените в пазарите, а това налага подкрепа на тези сектори и устойчиви политики, насочени към пазарна реализация, каквито и Международната организация по лозата и виното насърчава. Той изтъкна, че предвид този винен профил страната ни поддържа през годините изключително активно сътрудничество с OIV, с която МЗХ подписа през 2020 г. Меморандум за разбирателство. Тук е мястото да подчертая и важността  от хармонизирането на международните стандарти и разпоредби, подкрепени от OIV, което ще допринесе и за укрепване на конкурентоспособността на България на световния пазар на вино, отбеляза Йоцев.

Форумът се ръководи от президента на OIV Луиджи Мойо, както и от генералния директор на организацията д-р Джон Баркър. От българска страна участие вземат и инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, и Йордан Чорбаджийски, председател на Националната лозаро-винарската камара.

В рамкити на официалната програма във втория ден от министерската среща предвижда посещение на Павилиона на министерство на земеделието на Италия на изложението VinItaly в град Верона.

Българските производители създават уникални вина за взискателни вкусове
1571
 

Последни материали
Виж
САЩ покриват напоителните си канали със слънчеви панели
Нов закон за състава, етикетирането и наименованието на меда, плодовите сокове, конфитюри и мляко
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Свързани материали
Виж
Тютюнопроизводителите и занапред ще получават държавна подкрепа
Единственото условие за купувачите е сами да си осигурят превоза
Украински фермери започнаха да раздават кромида без пари
Особено компании без собствени складове, транспорт и износ
Производителите на пшеница и ечемик в Украйна губят почти по 100 долара на тон
2 943 розопроизводители обработват 5 367 ха
Българското розово масло се изнася за 9 168 евро/кг, експортът през 2023 г. е 1 370 кг
МЗХ очаква предложения от сектора във връзка с предстоящи промени в Наредба № 10
Консултативният съвет за плодове и зеленчуци обсъди мерки за подобряване на конкурентоспособността
До 30 април 2024 г. тютюнопроизводителите могат да се регистрират в публичния регистър
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини