Начало » Пазари » Плодове и зеленчуци
10.04.2024 г.

В Нидерландия продават испански оранжерийни череши по 75 евро килото

При това без печалба за търговеца
В Нидерландия продават испански оранжерийни череши по 75 евро килото

През тази седмица нидерландската компания Van Ooijen Citrus ще получи първата си партида испански оранжерийни череши, съобщава електронното издание HortiDaily. Плодовете няма да са много – очаква се в Нидерландия да пристигнат само 12 касетки по килограм и половина всяка. Според представителя на компанията Люсиен Ройтер обаче те са „просто нужни” за пазара.

Въпреки думата „цитрус” в името си, Van Ooijen Citrus е станала истински специалист по черешите. „Между 12-тата и 17-тата седмица (от началото на годината – бел. ред.) черешите са малко, тогава достъпни плодове няма никъде по света. Сезонът на черешите в южното полукълбо е приключил 5 седмици по-рано. Оранжерийните плодове от испанския ни доставчик запълват тази празнина”, обяснява Ройтер.

Той обаче изтъква, че тези череши „не са за всеки”. Компанията ги продава само по предварителна заявка и на килограм, а не на касетка. Цената им е фиксирана на 75 евро за килограм, като плодовете са с калибър 30+. „Въпреки толкова високата цена компанията не печели, тъй като само транспортните разходи са 20 евро за килограм. Ние обаче ще успеем да обслужим няколко клиенти, които с нетърпение очакват доставката”, изтъква представителят на компанията.

„Тъй като оранжерията е на възвишение, производителят може ефективно да контролира температурата и следователно да ускори фазите на цъфтеж и плододаване. Особено в този период, когато няма череши, той може да изкара на пазара уникален продукт”, споделя той.

Ройтер обаче не прогнозира значително разширяване на отглеждането на череши в оранжерии в Испания. „Вземайки предвид непосилната му цена, за този продукт няма голям пазар”, убеден е той.

По думите му засега няма ясна представа за развитието на черешовия сезон в Испания. „В момента черешите изглеждат добре, но студове през периода на цъфтеж и градушки преди прибирането на реколтата все още са в състояние да понижат рязко добивите. Пострадахме от това през миналата година, когато 2 градушки унищожиха голяма част от реколтата от череши в Естрамадура”, припомня представителят на компанията, визирайки автономната испанска област, граничеща с Португалия.

В Нидерландия продават испански оранжерийни череши по 75 евро килото
15810
 

Последни материали
Виж
Съвет на ЕС по земеделие: България и 14 държави-членки поискаха по-висок таван на de minimis
ДФЗ преведе 31 млн. лева на над 14 хил. стопани с протеинови култури
Съюза на енолозите проведе конференция „Преглед на гроздоберна реколта 2023“
Статистика
Продължава процесът на намаляване и застаряване на населението на България
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Поляците отблокираха границата с Украйна
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини