Начало » Пазари » Животинска продукция
08.04.2024 г.

С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година

Най-голямо увеличение е регистрирано в България
С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година

През февруари 2024 г. цената на месото в ЕС е с 3,3% по-висока от тази през февруари 2023 г. констатират от Евростат. Най-голямо увеличение е отчетено при свинското месо - 5,7%, изпреварвайки агнешкото и козето месо (+4,5%) и говеждото и телешкото месо (+3%). За разлика от тях птичето месо регистрира спад от 1,6% в сравнение с февруари 2023 г.

През последните 3 години годишните темпове на инфлация при месото са най-високи между април 2022 г. и март 2023 г., като годишните темпове на изменение надхвърляха 10%. Най-високият темп беше регистриран през февруари 2023 г., когато цената беше със 17,3% по-висока в сравнение с февруари 2022 г.

Годишното увеличение на цените на говеждото, телешкото, агнешкото и козето месо остана под 15% през последните 3 години. По-големи колебания са регистрирани при цените на птичето месо (+24,4% през ноември 2022 г.) и свинското месо (+18,8% през февруари 2023 г.).

През февруари 2024 г. повечето държави от ЕС отчитат увеличение на цените на месото в сравнение с февруари 2023 г. Най-голямо увеличение е регистрирано в България (+8,2%), следвана от Румъния (+7,7%) и Хърватия (+7,1%).

За разлика от тях, в 3 държави е регистрирано намаление на цените на месото: Чехия (-5,1 %), Финландия (-2,2 %) и Дания (-0,6 %).

С колко са поскъпнали видовете месо в ЕС за година
5428
 

Последни материали
Виж
Туршия от гъби
След силното търсене през празничния период в страната
Вносът на слънчогледово масло в Индия достигна 4-месечен максимум
Въпреки значителните рискове от военните действия в страната
Украинските фермери вдигнаха с 25 на сто разходите за трактори от чужбина
Заедно с къмпингово оборудване и друго домашно имущество
Откраднаха 50 килограма мед след взлом в къща в кюстендилско село
Извършени са 9 проверки за щети в обхвата на действие на местната РИОСВ
Нападенията от мечки в Смолянско намаляха почти наполовина
Празът прогонва токсините, как и с какво да го готвим
Свързани материали
Виж
Пътешестваме из дебрите на какаото, шоколада, кафето
Тази събота софиянци могат да се насладят на кулинарията в Интер Експо Център
Изложенията в Интер експо център - София
Хранителната индустрия осигурява над 1,6 милиарда лева добавена стойност
Селекции
„Месомания“ изненада с премиера на нов вид свинско месо „Черен ангел“
Есенни изненади
От днес до 16 ноември посетете 5-те изложения за храни в „Интер Експо център“
Ограничаване на вноса от Бразилия
Европейските фермери настояват за спешно преразглеждане на търговската сделка между ЕС и Меркосур
Архангел Михаил е и професионалният празник на работещите в този сектор
На МЕСОМАНИЯ 2024 браншовата асоциация ще отбележи 30-годишния си юбилей
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини