Начало » Новини » Света
26.03.2024 г.

Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия

Пролетното братене е на път да компенсира напълно недостатъчното есенно
Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия

През втората 10-дневка на март в Украйна не бяха отчетени неблагоприятни агрометеорологични явления за посевите със селскостопански култури, се посочва в редовния доклад на експерти на Украинския хидрометеорологичен център, цитирани от електронното издание АПК-Информ. „Единствено в Сумска, Полтавска, Днепропетровска и Донецка област бе регистрирано краткотрайно понижаване на минималната температура на почвата на дълбочина на възела на братене на есенниците и многогодишните треви (3 сантиметра) до минус 1-2 градуса по Целзий, което е значително над критичните темпуратури за измръзване”, уточняват експертите.

Отбелязва се също, че по данни на областните хидрометеорологични центрове резултатите от пролетните проучвания на посевите с есенници сочат, че на повечето площи те се намират в добро до отлично състояние. Делът на увредените растения е между 2% и 7%. „Към 20 март посевите с есенници (пшеница, ечемик и ръж) на голяма част от територията на страната са били във фаза трети лист или братене, а на места на късно засетите ниви в северните области – на етап поникване. Състоянието на посевите се оценява предимно като добро до отлично”, се посочва в доклада.

Междувременно експерти от украинската Национална академия за селскостопански науки, цитирани от пресцентъра на министерството на селскостопанската политика и храните на страната, обявиха, че дъждовете, паднали през последните няколко дни на практика на цялата територия на Украйна, са попълнили значително запасите от продуктивна влага в почвата при посевите с есенници, което е подействало благотворно върху растежа и развитието на растенията и на общоно състояние на посевите, както и на покълването на семената и поникването на ранните пролетни култури, като едновременно с това е овлажнило посевният слой почва. „Същевременно това ще съдейства за по-усилено развитие и на плевелите и на болестите в нивите, затова е необходимо да се предвиди задължителна обработка на такива посеви с хербициди и фунгициди в съответствие с видовете плевели и болести”, се посочва в съобщението им.

Според тях агрометеорологическите условия през пролетта на тази година в Украйна създават изключително благоприятни условия за пролетното братене на есенниците, което може да компенсира напълно недостатъчното есенно братене. „До вретененето растенията в тези масиви създават широка листна повърхност и по-нататък дават добри добиви. При това е оправдано подхранването на растенията в ранна пролет, защото стимулира пролетното братене и увеличаването на листната маса. Писледващите извънкоренови подхранвания  на посевите ще стабилизират растежа и развитието на растенията”, изтъкват учените.

Те също отчитат, че към 21 март растенията от засетите през есента зърнени култури са в състояние на бавно протичане на процеси на растеж и на огромна част от територията на Украйна се намират в етап на братене и образуване на възлови корени, а растенията от засятата през есента рапица – във фаза 6-7 листа и оформяне на розетка.

Посевите в Украйна не са изложени на неблагоприятни въздействия
2111
 

Последни материали
Виж
С участието на новия ресорен служебен министър от наша страна
Одобриха българската позиция за заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство
Без установени огнища на заболяването
В Габровско въведоха превантивни мерки срещу птичия грип
Създава се Институт за иновационни технологии за растително и почвено здраве
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Свързани материали
Виж
Още 200 милиона трябва да осигури държават
Преструктурираха средства на ДФЗ за изплащане на украинската помощ
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
За незаконно овладяване на държавни поземлени участъци
Украинският земеделски министър подаде оставка заради корупционни обвинения
През сезона изоставането в доставките от Украйна за чужбина е с над 80 на сто
Износът на слънчоглед от Украйна за България скочи близо 4 пъти през март
Унгария остави в сила забраната за внос на селскостопански продукти от Украйна, въпреки решението на ЕП
Програма за компенсиране на разходите за селскостопанска техника
Украйна отпусна 25% компенсация на фермерите за закупена техника
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини