Начало » Важно за фермера » Растениевъдство
26.03.2024 г.

Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците

Алтернативи
Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците

Снимка: pixabay

Африканската рогата краставица, или кивано, която се появява на европейските пазара едва през 20 век, може да се окаже идеален заместител на нашенските краставици, ако засушаването в страната продължи. На фона на климатичните промени експертите усилено търсят алтернативи за земеделското производство. В този текст ще представим публикация на агронома Ромаян Рачков от екипа на Климатека.бг, който е и председател е на Българската асоциация по биологична растителна защита.

Публикуваме със съкращения разработката му за киваното, с акцент върху необходимостта от постепенно включването на нови култури в родното земеделие.

„С изменението на климата все по-често се наблюдават понижаване на стабилността на добивите и качеството на храните, като в бъдеще се очакват допълнителни неблагоприятни ефекти. Водени от глобалното затопляне, районите за култивиране се изместват на север и към по-големи надморски височини, където потенциалът за култивиране преди това е бил ограничен от ниските температури. Съответно възможностите за отглеждане на алтернативни култури в северните региони се увеличават и дори могат да станат необходимост в бъдеще.

В случая с киваното по-сложното му сеитбообращение води до по-малко плевели, болести и неприятели, а оттам отпада нуждата от употреба на пестициди, както и до увеличаване на органичното вещество в самата почва. На този фактор дължим дълготрайното свързване на въглероден диоксид в нея и тук е връзката защо това сложно сеитбообръщане е важен фактор в борбата с климатичните промени и защо киваното може да играе все по-важна роля за в бъдеще“, посочва експертът.

Алтернативните култури в системата на сеитбообращението допринасят за няколко важни неща – те прекъсват цикъла на плевелите, болестите и вредителите, открити в културите. Подобряват състоянието на почвата по отношение на структурата, нивата на органична материя и хранене, особено на азот, и се явяват алтернатива в момент, когато имаме променящи се климатични условия, като ни дават възможност за адаптация към тях.Отглеждането на алтернативни култури има голям потенциал за повишаване на устойчивостта на системите за отглеждане на земеделски култури, като същевременно допринася за здравословните регионални диети. Тези култури са също познати като второстепенни, нишови, недостатъчно използвани или осиротели култури.

Киваното (Cucumis metuliferus) е екзотичен плод, който произхожда от Африка, където растението е широко разпространено и се счита за плод на дълголетието. В Израел, Централна Америка и Нова Зеландия обаче то се възприема като зеленчукова култура. На външен вид растението представлява тревиста лиана от семейство Тиквови и е вид от рода на краставицата. Плодът кивано често се нарича рогат пъпеш, въпреки че всъщност е близък роднина на краставицата и в действителност изглежда като голяма, презряла краставица. Жълтата му кожа е пълна със заострени пъпки. Под дебелата, негодна за консумация кора има много семена, подобни на тези от краставицата. Пулпът е сочен и подобен на желе. Вкусът на киваното е комбинация от банан, краставица, тиквичка и киви. На пазара у нас може да се открие в някой от големите търговски вериги на цена около 3 – 4 лв. за плод.

Какви са ползите от плода?

Сърцевината на плода съдържа много полезни елементи: мед, фосфор, натрий, желязо, калий, манган и магнезий. Плодовете са богати и на витамини А и В, аскорбинова и фолиева киселина. През горещия сезон плодът перфектно утолява жаждата и възстановява водния баланс. Освен това плодът регулира баланса на глюкозата в кръвта, има нисък гликемичен индекс и е подходящ за хора с диабет. Плодовете са едни от най-нискокалоричните храни, които могат да се консумират дори при най-строгите диети. Полезни са и за стените на кръвоносните съдове и сърцето, нервната система, черния дроб, бъбреците, панкреаса и кожата. След въвеждането на кивано в диетата се ускорява процесът на пречистване от токсини и замърсявания. Препоръчва се плодовете да се консумират по време на настинки, тъй като помагат за повишаване на имунитета и укрепване на защитните сили на организма. Освен това имат успокояващи и антисептични свойства.

Отглеждане

За момента киваното се отглежда в България основно от любители градинари. То не понася ниски температури, затова трябва да подготвите специални оранжерии. Засявайки го като разсад в края на март – началото на април, с последващо засяване на открито, киваното може да се отглежда практически на територията на цялата страна и то при добра добивност. Това означава, че то може да расте навсякъде в страната и технологично не се отличава от това да отгледаме краставици. Това прави тази култура потенциално атрактивна за районите с развито зеленчукопроизводство у нас. Така освен доходност ще постигнем и по-сложно сеитбообращение във фермите.

Отглеждането на кивано започва чрез производство на разсад. Семената трябва да покълнат и след това да бъдат засадени в земята. Взимате пластмасов контейнер и поставяте навлажнена хартиена салфетка (или памучна вата, торф, плат) на дъното, после разпределяте семената отгоре, като не е необходимо да бъдат накиснати предварително. Покривате ги с друга салфетка и ако е необходимо ги навлажнявате отново, като е по-добре да става с вода от спрей бутилка. Покривате съда и го оставете на топло място.

Семената покълват бързо, тъй като обвивката е тънка и се отваря лесно. В рамките на 1 ден могат да се видят малки кълнове. Можете да оставите покълналите семена за максимум още 1 ден в контейнера, основното е да ги навлажнявате редовно. Но не трябва да правите това по-дълго, тъй като корените могат лесно да се заплитат един с друг и да се повредят, когато се засаждат в земята. Покълналите семена засаждаме в подготвени саксии или друг подходящ съд. Важно е да бъдат направени дупки на дъното на съда. Добавяте почва, можете да използвате готова от магазина или обикновена от градината. За да не се счупи малкото коренче, най-добре е да направите дупка в саксията с молив или пръст и внимателно да поставите семето там, след което да го поръсите с пръст.

Когато температурата на въздуха и размерът на растенията го позволяват, го засаждаме на открито. Обикновено правим това, когато растението е вече на 2-3 седмици след засаждането в саксията. Много е важно да се засадят, когато заплахата от измръзване премине. В България е най-добре това да се направи до средата на май.

Тъй като киваното е лиана, най-удобно е да се отглежда на пергола (арка с рамка). Това е по-удобно при грижите за растенията и събирането на плодове. Киваното цъфти, подобно на краставицата, с малки жълти цветове, без много аромат. По-добре е да оставите разстоянието между редовете най-малко 100 см., за да можете да ходите свободно между тях.

Когато се появят първите плодове, те не се забелязват толкова лесно поради обилната зеленина. По-късно, когато краставиците се напълват все повече и листата изсъхват, забелязвате колко много са плодовете. След прибиране плодовете се оставят да доузреят, до придобиване на жълт цвят, който е признак за тяхната техническа зрялост.

Узрялото кивано е много сочно отвътре, тежи 200 – 250 гр. Ако теглото е по-малко, това означава, че плодът е обран неузрял, воднист и практически няма вкус. Ако се окаже, че избраният плод все още не е узрял, това не е проблем – достатъчно е да го поставите на осветен перваз на прозореца и да изчакате 3 – 4 дни. През това време кората на рогатия пъпеш ще пожълтее и плодът ще може да се яде.

Заради мекия си плодов вкус киваното се използва широко в кухнята на южните страни, като се започне от консумацията на самия плод. За да го консумирате сурово, просто нарежете плода наполовина. Пулпът се изгребва с лъжица и се яде.

Трябва да се отбележи, че поради неизразения си вкус, пулпата от кивано може да се яде сладка, пикантна или солена. Това е страхотна гарнитура за много солени рецепти и добавя сладък, тропически привкус. Затова с него се приготвят плодови салати, десерти и закуски. Плътната каша от него хармонизира перфектно в салати с морски дарове и пиле. Разбитата каша от кивано с чесън например е отличен сос за приготвяне на месо или риба. Кивано е подходящо за приготвяне на каши, супи и гарнитури. Плодът се съчетава добре с вкуса на пържени морски дарове и пиле. В родината им обаче най-често срещаното ястие с кивано е салата от този плод, домати, сладки пиперки, репички, лук и магданоз, като можете да използвате лимонова кора и лимонов сок като дресинг. Друго известно ястие с него е направено от морски дарове и сирене.

Засушаването може да изведе киваното като заместител на краставиците
1880
 

Последни материали
Виж
Цената на едро е добра
В Сливен вече берат череши
Аржентинските фермери настояват за отмяна на експортното мито върху износа на пшеница
Снегът изпочупи младите ластари на малините
Ниските температури нанесоха значителни щети на овошките в Сърбия
Специализирана в търговия с цитрусови и костилкови плодове
Испанска компания залага на производството на ягодови култури в Румъния
Земеделският министър плати гаранция от близо 2 милиона долара
Дъждовете в Украйна бавят сеитбата и може да се отразят на реколтата
До 14 май стопаните със 100% пропаднали площи от градушката в Южна България подават заявления за обследвания
Свързани материали
Виж
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини