Начало » Важно за фермера » Гори и екология
20.03.2024 г.

Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“

Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“

Новият доклад на Световната метеорологична организация (СМО) за състоянието на глобалния климат през 2023 г. показва, че отново са били счупени, а в някои случаи и разбити рекорди за нивата на парниковите газове, температурите на повърхността, топлината и окисляването на океаните, покачването на морското равнище, ледената покривка на Антарктида и отдръпването на ледниците.

Горещините, наводненията, сушите, горските пожари и бързо засилващите се тропически циклони причиниха нещастия и хаос, като нарушиха ежедневието на милиони хора и нанесоха икономически загуби за много милиарди долари, се посочва в доклада на СМО за състоянието на глобалния климат през 2023 г.

Докладът на СМО потвърждава, че 2023 г. е била най-топлата година в историята, като средната глобална температура на повърхността е била с 1,45 °C (с допустима несигурност от ± 0,12 °C) над прединдустриалната базова стойност. Това е най-топлият десетгодишен период в историята.

"Сирените се чуват по всички основни показатели... Някои рекорди не просто оглавяват класациите, а ги разбиват. И промените се ускоряват", заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш.

"Никога досега не сме били толкова близо - макар и временно в момента - до долната граница от 1,5°С, заложена в Парижкото споразумение за изменението на климата." - заяви генералният секретар на СМО Селесте Сауло. "Общността на СМО бие червена тревога за света."

"Изменението на климата е свързано с много повече от температурите. Това, на което станахме свидетели през 2023 г., особено с безпрецедентното затопляне на океана, отдръпването на ледниците и загубата на антарктически морски лед, е повод за особена загриженост", каза тя.

В един среден ден през 2023 г. почти една трета от световния океан е обхваната от морска гореща вълна, която вреди на жизненоважни екосистеми и хранителни системи. Към края на 2023 г. над 90 % от океана са били подложени на гореща вълна в определен момент от годината.

По предварителни данни глобалният набор от референтни ледници е претърпял най-голямата загуба на лед в историята (от 1950 г. насам), предизвикана от екстремно топене както в западната част на Северна Америка, така и в Европа.

Обемът на морския лед в Антарктика е най-ниският в историята, а максималният обем в края на зимата е с 1 милион кв. км под предишната рекордна година което като площ е колкото Франция и Германия взети заедно.

"Климатичната криза е най-определящото предизвикателство пред човечеството и е тясно свързана с кризата на неравенството, за което свидетелстват нарастващата продоволствена несигурност, разселването на населението и загубата на биоразнообразие", заяви Селесте Сауло.

Състоянието на климата през 2023 г. придава ново зловещо значение на фразата „извън класациите“
2153
 

Последни материали
Виж
Втора част от последната среща с бранша по Кампания 2024
Капитанов: Слоят за екологично насочените площи ще се отвори за чертане от 1 юни
Цените на рапицата гонят 500 евро за тон
Изборът е голям
Какви овощни и зеленчукови култури можем да засадим до краставиците?
Предстоящо
На 27 май Съветът на ЕС ще обсъжда мерки срещу пазарните аномалии, предизвикани от украинския внос
Информационни срещи
Фермери към администрацията: Вашите грешки от Кампания 2023 година ни струват много пари!
Средствата за останалите 177 стопани ще бъдат преведени след края на административните проверки
3 192 стопани получиха общо над 5,1 млн. лева за зимни пръскания
Свързани материали
Виж
Април е единадесетият пореден месец с рекордни температури в света
Важно!
ЕК с препоръки към България в областта на енергетиката и климата
Азия се затопля по-бързо от средното за света
Азия е най-засегнатия континет от промените в климата
Анализ
Лятото в България се удължава все повече, преходните сезони намаляват
Най-топлият февруари в света, повишение с 1,77 °C
МЗХ актуализира агроекологичното райониране по култури
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини