Начало » Новини » Интервю
19.03.2024 г.

Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега

Сигнал
Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега

Снимка: sinor.bg

Още през февруари, когато от фонд „Земеделие“ обявиха индикативния график за плащанията в Кампания 2023 г., всички представители от сектора на плодовете и зеленчуците изразиха силното си притеснение, че тяхното основно плащане, каквото е обвързаното с производството подпомагане, ще закъснее с цели два месеца. И вместо през март, както се извършваше досега, планираният срок през тази година е 20 април – 31 май.

Шамарът с индикативния график

„Именно затова браншовите организации в нашия сектор, голяма част от които членуваме в Българската аграрна камара, изпратихме писма до министъра на земеделието Кирил Вътев и изпълнителния директор на фонд „Земеделие“ Георги Тахов с искане тези срокове да бъдат съкратени, защото едно е да ни преведат средствата в началото на март, друго – в края на май“, обясни за Синор.бг Димитричка Търпанова, председател на Добруджанския овощарски съюз.

Отговор на тези писма няма, но пък през февруари шефът на фонд „Земеделие“ обясни, че заради новите европейски критерии за допустимост, проверките за доказване на купените сертифицирани семена щели да отнемат време. „Това обаче по никакъв начин не ни устройва, защото и в зеленчукопроизводството, и в овощарството имаме нужда от оборотни средства точно сега“, припомни Търпанова. Първо, защото резитбите се извършват през февруари и март, а разходите за тях са едни от най-високите (заедно с брането на готовата продукция). Торенето на овощните градини също трябва да приключи преди цъфтежа, затова земеделците толкова отчаяно настояват да получат в началото на годината обвързаната си подкрепа.

При зеленчукопроизводството именно сега върви покупката на сертифицираните семена, а цените им все повече нарастват. Фермерите имат разходи и за подготовката на разсадите. Затова без навременни субсидии площите със зеленчуци и тази година ще продължат да намаляват, което по никакъв начин не кореспондира с обещаваните политики за стопиране на тези процеси.

Метеорологичните прогнози също не работят в полза на бранша, посочва председателят на добруджанския съюз. „Кайсиевите градини в Североизточна България към момента са в последната фаза на цъфтеж. Ако прогнозите за застудяване се сбъднат, не мога да прогнозирам каква ще реколтата тази година“, посочи Димитричка Търпанова. И поясни, че след силната суша от миналата година част от кайсиевите дръвчета тази пролет изобщо не цъфтят или имат слаб цъфтеж, очевидно заради силния стрес. Тези новини по никакъв начин не дават надежди на стопаните за възстановяване на загубите от 2023 г. Колкото до градините с праскови и череши, те са пред разцъфване, затова на този етап няма яснота как ще се развият.

Интервюто взе: Екатерина Стоилова

Овощари и градинари отчаяно се нуждаят от обвързаната подкрепа сега
6092
 

Последни материали
Виж
Жътвата в Монтанско приключва с високи добиви от пшеница и ечемик
В Добруджа очакват ниски добиви от царевица и слънчоглед
Денков предлага включване на селскостопанската авиация в борбата
Подпомагат и личните стопанства при загинали животни в пожар
В личното си стопанство Бойко Синапов кара вода с водоноски
Положението с изхранването на животните в източните Родопи е критично
Благодарение и на падналия вчера следобед дъжд
Потушиха пожара в старопланинския резерват Стенето
Спори с представителки на Белгия и Австрия при жените
Благовеста Василева от Дивата ферма е на финала за биологичен фермер на ЕС
Кършенето на лозата предотвратява щетите от сушата
Свързани материали
Виж
Предложенията на фермерите
Търпанова: Да приложим румънския опит срещу сивия сектор с електронно фактуриране на вноса
Браншовиците искат оставката на зам. министъра
Странно поведение на Джиков да откаже среща със 7 браншови организации, овощарите искат оставката му!
Интервю със зам. председателя на Добруджанския овощарски съюз
Търпанова: Драматичен срив в потреблението на череши, колеги разпродават градините си!
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини