Начало » Важно за фермера » Животновъдство
14.03.2024 г.

Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството

Федерална програма
Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството

Федералната програма за насърчаване на конверсията на земеделското животновъдство в Германия цели да подкрепи тези стопанства, които искат да преустроят оборите си в по-щадящо животните и околната среда животновъдство. Федералната програма е един от няколкото независими компонента, с които германското правителство иска да направи животновъдството в Германия подходящо за бъдещето. Федералното правителство вече инициира задължителното етикетиране на животновъдството, както и подобрения в законодателството за строителството и одобрението на обекти. Германия също така се ангажира с етикетирането на произхода на месото в целия ЕС и вече е водеща в национален мащаб със задължителното етикетиране на произхода на прясно, охладено или замразено свинско, овче, козе и птиче месо, което не е предварително опаковано.

Според програмата във федералния бюджет е предвиден един милиард евро за започване на реорганизация на свиневъдството. Тава са повече средства за бъдещата реорганизация на животновъдството, отколкото всяко предишно федерално правителство е отделяло. Целта е да се постигнат подобрения в животновъдството във възможно най-много стопанства.

Съгласно решението на германския Бундестаг относно бюджета за 2024 г. с финансово планиране до 2027 г., във федералния бюджет са предвидени общо 875 млн. евро за реорганизация на животновъдството (2024 г.: 150 млн. евро, 2025 г.: 200 млн. евро, 2026 г.: 300 млн. евро, 2027 г.: 225 млн. евро). За да се гарантира сигурността на планирането за стопанствата, за следващите години са заделени още 125 млн. евро под формата на бюджетни кредити за поети задължения.

За какво могат да получат пари фермерите

Инвестиционна субсидия за нови сгради и преустройства, които са особено благоприятни за животните (достъп до открит климат, открити площадки или биологично производство). Финансирането за нови обори или преустройства е разсрочено в зависимост от инвестираната сума. В бъдеще всеки, който инвестира до 500 000 евро, ще получи субсидия в размер на 60 % от общата сума на строителството. Инвестициите до два милиона евро над тази сума ще получат 50 процента от разходите, а следващите инвестиции до пет милиона евро - 30 процента.

Субсидиране на допълнителните текущи разходи за отглеждане на животни по по-щадящ животните и околната среда начин. Критерии за това са например използването на постеля поне в зоната за лежане, използването на груб фураж или целостта на къдравите опашки на животните. Субсидията се разпределя в зависимост от броя на отглежданите животни: За до 50 свине майки, 1 500 прасенца за отглеждане и 1 500 прасета за угояване могат да бъдат субсидирани 80 % от допълнителните експлоатационни разходи. При надвишаване на броя на животните до 200 свине майки, 6 000 прасенца за отглеждане и 6 000 прасета за угояване могат да бъдат субсидирани 70 % от допълнителните разходи. Институтът в Тюнен (TI) и Кураториумът за техника и строителство в земеделието (KTBL) определят размера на допълнителните текущи разходи за определени методи на отглеждане на базата на фиксирана ставка.

Субсидирането на текущите допълнителни разходи е достъпно за всички стопанства, включително и за тези, които вече са особено щадящи животните ("съществуващи стопанства"). Но само ако съотношението между броя на животните и площта е съобразено с околната среда, т.е. максимум 2,0 животински единици/хектар. Това означава, че за финансиране могат да кандидатстват само стопанства с подходящо количество земя или стопанства, които имат подходящи споразумения за сътрудничество за осигуряване на земя.

Германия задели един милиард евро за реорганизация на свиневъдството
2894
 

Последни материали
Виж
Производителите на „Странджански манов мед“ получават 18 000 лева помощ de minimis
9 млн. лева получават развъдните асоциации през 2024 г.
Размерът на подпомагането е до 200 лв. на заклано говедо
1,1 млн. лева одобри ДФЗ за реализация на българско говеждо месо
Максималният бюджет на помощта до 2029 г. e до 30 000 000 лв.
ДФЗ насочи 5 млн. лева за борба с вредители по лозата
БАБХ
Започват проверките по морските курорти и капанчетата
Фитофтората вече нападна доматите
Свързани материали
Виж
Заради свиването на засетите площи с двете култури
В Германия очакват спад на реколтите от пшеница и рапица
Разширението при пролетните зърнени култури обаче гони 20 на сто
Германия е свила площите със засетите през есента пшеница и рапица
Германия създаде нов консултативен съвет за растителна защита
При свинефермите спадът достига 13 на сто
Животновъдните ферми в Германия са намалели с 4 на сто за 3 години
Най-значим е при говеждото, докато при пилешкото е отчетен ръст
Задълбочава се тенденцията за спад в потреблението на месо в Германия
Рентата в Германия достигна 357 евро на хектар
Приятели на sinor.bg:  Стоматолог, София | Трактори Кубота | Книжарница | АГРОВЕСТНИК | 
РЕКЛАМА |  КОНТАКТИ |  ЗА НАС |  ОБЩИ УСЛОВИЯ |  ПОЛИТИКА ЗА ЛИЧНИ ДАННИ
Всички права запазени
sinor.bg 2003 - 2024
RSS новини